Hayvancılık sektörü dengesiz işliyor

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla beraber Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, Türkiye'de hayvancılık sektörünün dengesiz yürüdüğünü belirtti.

Hayvancılık sektörü dengesiz işliyor

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, hayvan besicileri kurbanlık fiyatlarında düşüşün olmayacağını aksine fiyatlarının artacağını ifade ettiler.

Kurbanlıkların fiyatlarıyla ilgili  değerlendirmelerde bulunan yetiştiriciler, fiyatların daha da yükseleceğini ve bu piyasanın böyle devam etmesi halinde vatandaşların kurban kesemeyecek hale geleceğini belirttiler.

Türkiye’nin canlı hayvan yükünü çeken doğu illerinin hayvancılık bakımından piyasaların dengesiz bir şekilde ilerlediğini ifade eden Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, “Türkiye'de hayvancılık sektörü piyasalarımız şu an dengesiz bir şekilde yürümektedir. Kurban Bayramı ile ilgili fiyatlar belirsizliğini şu an da koruyor. Sayın eski bakanımız Faruk Çelik ithalattan bahsederken fiyatlar bir anda düştü, şu an da tekrar yükselmektedir, fiyatlar bir haftadır yükselmektedir. Türkiye'de hayvancılık sektörü dolar bazında sanki işlem görmekte. Yani dolar nasıl günlük kalkıp iniyorken şu an canlı hayvanda, et fiyatı da öyle dengesiz bir fiyatlama var piyasada. Umudumuz piyasaların bir an önce düşmesidir. Ve halkımızın sağlıklı bir şekilde ucuz et tüketmesidir.” dedi.

"TARIM POLİTİKALARI YÜZÜNDEN HAYVANCILIK BİTMİŞ DURUMDA"

Tarım politikaları nedeniyle hayvancılığın neredeyse bittiğini ifade eden Çiftçi, “Küçükbaş hayvan piyasası şu an da Urfa'da yok denecek kadar azaldı. Ama bizim memleketimiz 8’inci aya doğru doğu bölgesinden küçükbaşların kesimhanelerde kesilmesi yani 8’inci aydan sonra doğu illerden gelecek hayvanların fiyatları şu an da doğu illerine bağlı, fiyatların dengelenmesi açısından doğu bölgesi belirtici olacaktır. Ama yalnızca tarım politikaları yüzünden hayvancılık bitmiş durumda ve küçükbaş hayvan sayımızda azdır. Büyükbaş hayvanımız da ithaldir, şuan da küçükbaş ithal edilemiyor. Ama büyükbaş genellikle ithal ediliyor. Ve ithal edilen firmalarda çiftliklerde bekletip piyasaya sürmemektedir. Ve piyasamız düzensiz bir şekilde durmaktadır.” şeklinde konuştu.

"PİYASA BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE FİYATLAR YÜKSEK OLDUĞU İÇİN HALKIMIZ KURBAN KESEMEYECEKTİR"

Piyasanın böyle devam etmesi halinde vatandaşların kurban kesmeyecek hale geleceğini belirten Çiftçi, “Sebebi Kurban Bayramı'nın yaklaşmasından dolayıdır. Sıkıntımız bu yöndendir yani kesinlikle piyasa şu an dengesiz bir şekilde ilerlemektedir ve hayvan azığımız gittikçe azalmaktadır. Yanlış politikalar yüzünden hayvancılık bitmiş noktadadır ve bir an önce meraların sit alanlara dönüşmesi talebimizdir. Bütün kırsal kesimde meraların sit alanlarına dönüştürülmesi lazım. Kurban fiyatları şu anda fiyatlar yüksektir. Böyle devam ederse fiyatlar yüksek olduğu için halkımız kurban kesemeyecektir. Ve biz biliyoruz işçi kesimi bir buçuk milyar maaşla, kurban alamaz.” ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı'nda kurbanlık fiyatında düşüş olmayacağını, belirten Besici Süleyman Taş şöyle konuştu:

“Kurban Bayramı'nda düşüş olmaz, artışta zaten değerini bulmuş. Bende çok çekingenim o konuda zaten fakir, fukara bunu alamaz. Hayvan bir milyardan tut bir buçuk milyara kadar var. Fiyatlar düşsün kimse mağdur olmasın. Şu anda arpa alamıyoruz, saman alamıyoruz. Yani ben şu anda kurban alacağım diye çekincem var, alamıyorum. 50 koyun aldım mı boynumda kalırsa ve 3 ay baktım mı? Evimi de satmak zorunda kalırım”

Abdulkadir Mengü ve Halil Karadaş adlı besiciler ise piyasaların durgun, kurbanlık fiyatlarının ise şimdi belli olmadığını ifade ettiler.

Kaynak: Diyarbakır Söz