İpekböcekciliğinin vatanı Diyarbakır

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca Türkiye'deki ipek böceği üretiminin yüzde 40'ının gerçekleştirildiği Diyarbakır'a 200 bin lira kaynak aktarıldı.

İpekböcekciliğinin vatanı Diyarbakır

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Diyarbakır'da istihdam, tanıtım ve ekonomik kaynak oluşturmak bakımından ipek böcekçiliğinin son derece gelişen bir alan olduğunu söyledi.

Türkiye'de üretilen yaş kozanın yüzde 40'ının Diyarbakır'da üretildiğini ifade eden Toprak, bunu bu yıl sonu itibariyle yüzde 60'a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Gelecekte Diyarbakır'ın ipek kozası üretiminde daha fazla söz sahibi olacağına dikkati çeken Toprak, "Kulp ilçesinde Cazibe Merkezleri Programı kapsamında entegre işleme tesisi kurduk. Bakanlığımız buraya has olmak üzere ipek böcekçiliğinin geliştirilmesi için 200 bin lira kaynak aktardı. İlave olarak Cazibe Merkezleri Projesi'nden de bu yıl kente 2 milyon lira kaynak aktarılması planlanıyor. Bu sayede bu yıl yaklaşık 100 kişi Kulp'ta yaş koza üretim tesisinde çalışmaya başlayacak. Nihai hedefimiz yaş koza dışında kozanın tüm evrelerini üreterek ipliği piyasaya sürmektir. İpek önemli bir değer oluşturuyor. Oradan bir birim üretim yapıyorsak boyama üniteleri ve işleme atölyeleri ile bu katkıyı 10 katına çıkarabiliriz. Böylece katma değeri artırmış oluruz. Bu sayede çiftçimiz ve orada çalışanlar kazanmış olacak" diye konuştu.

-Bir yılda 5 milyon 283 bin lira bütçe ile meyve bahçesi-

Vali Toprak, kent hayatına can veren en önemli unsurun kırsal kesim olduğunu, bu nedenle kırsal kesimde yaşayanların rahat üretim yapması için en iyi şekilde desteklendiğini ifade eden Toprak şöyle dedi:

"Kentte badem bahçeleri kurulması için geçen yıl Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Çevre İl Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen projede toplam 20 bin fidanın dağıtımına başlandı. Dağıtım yapılan fidanlarla en az 3'er dekar bahçeler kurulacak. Geçen yıl yazlık ve güzlük sertifikalı fidan desteği kapsamında 51 çiftçiye toplam 865 dekar alanda meyve bahçesi kurulumu yapıldı. Kurumu gerçekleştirilen bahçelere 88 bin 400 sertifikalı fidan desteği verildi.

Diyarbakır Batman Siirt Kalkınma Projesi kapsamında geçen yıl yaklaşık 100 dekar alanda 12 meyve bahçesi kuruldu. Bu yıl da 69 dekar alanda 8 meyve bahçesinin kurulumu sürüyor. Geçen yılın kurulum maliyeti olan 241 bin 354 lira proje tarafından karşılandı. Yüzde 50 hibe programı kapsamında Geçen yıl yaklaşık 710 dekar alanda 39 badem bahçesi kuruldu. Bu yıl da 94 yatırımcı ile 2 bin 5 dekar alanda bahçe kurulması için sözleşme imzalandı. Geçen yılın bütçesi 371 bin 665 lira, bu yılın ise 2 milyon 90 bin lira. Toplamda bir yıl içerisinde 5 milyon 283 bin lira kaynak kullanılarak 5 bin 346 dekar alanda bahçe kurulmuş olacak."

-En çok ipek böceği üreten il Diyarbakır-

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Koçkaya, Diyarbakır'da kurumlar arası koordinasyonun sağlanması sonucu tarıma ciddi katkılar sunulduğunu, bu sayede kentteki tarım potansiyelinin açığa çıktığını belirtti.

Koçkaya bu kapsamda kentin ipek böcekçiliğinin geliştirilmesi konusunda büyük hedefleri bulunduğunu ifade ederek, en çok ipek böceği üreten illerin Bursa ve Eskişehir olarak bilinmesine rağmen Türkiye'de en çok Diyarbakır'da ipek böceği üretildiğini söyledi.

Diyarbakır'da Türkiye üretiminin yüzde 40'ının gerçekleştirildiğine dikkati çeken Koçkaya, "İpeğin ipliğe, ipliğin de kumaşa dönüştüğü tesisler Kulp ilçesinde kuruluyor. Bakanlıkça gönderilen kaynak Kulp Kaymakamlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce kullanılacak. Bu konuda hedefimiz büyük. Diyarbakır isterse herşeyin en güzelini yapmaya muktedirdir" diye konuştu.

Koçkaya, geçen yıl Diyarbakır'da 10 dönümün üzerindeki bahçe sayısının son derece az olduğunu, herkesin bağında 2-3 badem ağacı olması nedeniyle esnaf ve ihracatçıdan gelen taleplerin karşılanamadığını hatırlatarak, son bir yılda 5 bin 346 dekar alan için toplam 5 milyon 282 bin lira hibe destek sağlandığını belirtti.

Konuşmaların ardından ilçelerden gelen muhtarlara badem fidanı dağıtıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz