İşsizlikte düşüş

Karakoyun, “Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı kapsayan ve Karacadağ Kalkınma Ajansımızın sorumluluk alanına giren TRC2 Bölgesi'nde işsizlik oranı 2011'de yüzde 8,5'e düştü." dedi.

İşsizlikte düşüş

DİYARBAKIR-Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Diyarbakır'da işsizliğin geçmiş yıllara oranla düştüğünü söyledi. Karakoyun, "Diyarbakır yüzde 20,6 işsizlik oranı ile 2009 yılında Türkiye'de Adana'dan sonra en yüksek işsizliğin yaşandığı ilimizdi. 2010'da bu oran yüzde 13,5'e indi. Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı kapsayan ve Karacadağ Kalkınma Ajansımızın sorumluluk alanına giren TRC2 Bölgesi'nde işsizlik oranı 2011'de yüzde 8,5'e düştü." dedi.

                                 

BÖLGEDEKİ İŞSİZLİK ORANI

 

Diyarbakır'ın en önemli sorunlarının başında yer alan işsizlik, uzmanlar tarafından tartışıldı. Diyarbakır'daki kamu kurum-kuruluşları, yerel yönetimler, üniversite ile STK temsilcileri, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın 2014-2018 Bölge Planı hazırlıkları çerçevesinde düzenlediği İstihdam ve İşgücü Piyasası Diyarbakır Danışma Toplantısı'nda bir araya geldi.

SON YILLARA GÖRE DÜŞÜŞTE

 

Toplantıda konuşan Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, "Diyarbakır 20,6 işsizlik oranı ile 2009 yılında Türkiye'de Adana'dan sonra en yüksek işsizliğin yaşandığı ilimizdi. 2010'da bu oran yüzde 13,5'e indi. Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı kapsayan ve Karacadağ Kalkınma Ajansımızın sorumluluk alanına giren TRC2 Bölgesi'nde işsizlik oranı 2011'de yüzde 8,5'e düştü. Diyarbakır'da özellikle hizmet sektörünün son yıllarda hızla gelişmesi, hükümetin uyguladığı teşvik politikaları ile Ajansımızın da dahil olduğu kurumların çalışmaları sayesinde yatırımların artması, işsizliğin düşmesine katkı sağlamıştır. Ancak burada önemli olan düşen işsizliğin düşme eğilimine devam etmesi ve bu düşüşün sürekliliğini sağlamak. Bunun da yolu Diyarbakır'da sanayi yatırımların artmasından ve yeni yatırımcıları bölgeye çekmekten geçiyor" diye konuştu.

İSTİHDAM ALANLARI YARATMAK

 

Toplantıda Karacadağ Kalkınma Ajansı uzmanlarında Erhan Demircan, İstihdam ve İşgücü Piyasası konulu bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İstihdam Hizmetleri Dairesi Başkanlığı uzmanlarından Göktan Görmezöz ise İş Piyasası ve İş Kur başlıklı sunumunda dünya ve Türkiye işsizlik konusunda yaşanan gelişmeleri aktardı. Toplantının Moderatörü Dicle Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Özgür Polat, "Genç İşgücü" konulu sunumunda özellikle gençler arasında yaşanan yoğun işsizliğin biran çözülmesi için uygun politikaların geliştirilerek hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Toplantı sonrası hazırlanacak rapor, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın Diyarbakır ile Şanlıurfa için hazırlayacağı 2014-2018 Bölge Planı'na ve Kalkınma Bakanlığınca hazırlanacak 10. Kalkınma Planı'na katkı sağlayacak.

KİMLER TOPLANTIYA KATILDI

 

Moderatörlüğü Dicle Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Özgür Polat tarafından gerçekleştirilen toplantıya Kalkınma Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Türkiye İş Kurumu Diyarbakır İl Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, TÜİK Bölge Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu, KOSGEB İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü, Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD), Diyarbakır Girişimci İş Adamları Derneği (DİGİAD), Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD), Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜNTİAD), Müstakil İş Adamları Derneği Diyarbakır Şubesi (MÜSİAD) Doğu ve Güneydoğu Sanayici İş Kadınları (DOGÜNKAD), HAK-İŞ, MEKSA Vakfı ile Kınalı Eller Kadın Derneği yetkilileri katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz