Kadın emeğini değerlendiren 190 kooperatif bu yıl desteklenecek

Ticaret Bakanlığı tarafından ortaklarının çoğu kadın olan kooperatifleri desteklemek amacıyla yürütülen Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) ile bu yıl 63 ilde faaliyet gösteren 190 kooperatifin 205 projesine hibe desteği verilmesi uygun görülürken, projelerin toplam tutarı 27 milyon 69 bin lira, hibe destek tutarı 20 milyon 370 bin lira olarak belirlendi.

Kadın emeğini değerlendiren 190 kooperatif bu yıl desteklenecek

İlk kez 1923 yılında Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) tarafından düzenlenen gün, her yıl temmuz ayının ilk cumartesi kutlanırken, bu yılın ana teması "Kooperatif işletmeler daha iyi bir dünya kurar" olarak belirlendi.

ICA ile Avrupa Kooperatifler ve Sosyal İşletmeler Araştırma Enstitüsünce yayımlanan raporda, dünyada kooperatiflerin sürdürülebilir çevre, insan hakları, adil büyüme ve "kooperatifler dışındaki dünyayı etkileme" alanlarında hatırı sayılır bir etki yarattığı gözlendi. Ayrıca, ilk 300 kooperatif sıralamasında Türkiye'den de 3 kooperatif yer alıyor. İstanbul Sanayi Odasının 2021 yılı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nda da 8 kooperatif birliği ve iştiraki bulunuyor. Bu da kooperatiflerin Türk ekonomisi için önemini ortaya koyuyor.

Bakanlık, ülkedeki kooperatifçiliği daha ileri seviyelere taşımak, sürdürülebilirliği, rekabet edebilirliği ve yenilikçiliği sağlamak, toplumdaki kooperatifçilik imajını olumlu yönde güçlendirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

 KADIN EMEĞİ DESTEKLENİYOR

Bu kapsamda, özellikle küçük çaplı kooperatiflerin yeni yatırımlar yapmasına, büyümesine ve güçlenmesine yardımcı olmak amacıyla KOOP-DES hayata geçirildi. Program ile kooperatiflerin üretim ve istihdama katkı sağlayacak projelerine hibe desteği sağlanıyor.

KOOP-DES kapsamında ortaklarının çoğunluğu kadın olan ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflere destek verilirken, 2020 yılında 41 ilde faaliyet gösteren 139 kooperatifin 149 projesine hibe desteği verilmesi uygun görülmüştü. Bu projelerin toplam tutarı 18 milyon 970 bin lira, hibe destek tutarı 14 milyon 279 bin lira oldu.

Geçen yıl ise 59 ilde faaliyet gösteren 145 kooperatifin 157 projesine hibe desteği verilmesi uygun görülürken, projelerin toplam tutarı 19 milyon 24 bin lira, hibe destek tutarı 14 milyon 342 bin lira olarak gerçekleşti.

Bu yıla bakıldığında ise 63 ilde faaliyet gösteren 190 kooperatifin 205 projesine hibe desteği verilecek. Söz konusu projelerin toplam tutarı 27 milyon 69 bin lira, hibe destek tutarı 20 milyon 370 bin lira olarak belirlendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler