Kandil'de petrol aranacak!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Kandil Dağı eteklerinde blokları bulunduğunu ve Hindırın ile Çoman sahalarında petrol arayacağını açıkladı. Yıldız'a göre çözüm süreci ile birlikte bu yol açılacak.

Kandil'de petrol aranacak!

 Türkiye Kandil'de petrol arayacak. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ankara'da Hacettepe Üniversitesi ile imzalanan madencilik protokolü töreninde çözüm sürecinin enerji sektörüne etkileri ile ilgili soruları yanıtladı. Yıldız, Türkiye'nin Kandil'de petrol arayacağını söyledi.

>Yıldız, Bağdat yönetimi ile yapılan anlaşmalar ve Kuzey Irak ile imzalanan sözleşmeler çerçevesinde Türkiye'nin Kandil Dağı eteklerinde blokları bulunduğunu ifade etti. Türkiye, Kandil'de Hindırın ile Çoman sahalarında petrol arayacak.Yıldız'a göre çözüm süreci ile birlikte bu yolun açılacağına inandığını vurguladı:

>"Bu işin gerek siyasi, gerekse sosyal boyutları tartışılıyor ve tartışılmaya devam edecek.Silah bırakma çağrısının Türkiye'nin normalleşmesi adına önemli bir katkı olacağına inanıyorum. Bu tür süreçlerin özellikle ülkemiz için fırsatlar oluşturacağına inanıyorum. Süreçlerin tehditleri tabi ki bitmez, her zaman hazır tehditler olur. Bizim enerji sektörüyle alakalı çok ciddi beklentilerimiz var"

>Yıldız'a göre bu süreç kayıp -kaçak için de olumlu olacak:

>"Kayıp kaçaktan tutun, siyasi baskı yoluyla paralarını ödemeyen, ödeyemeyen vatandaşımızın Türkiye ekonomisine olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu, petrol ve doğalgazda en fazla rezervlerimizin olduğu alan olarak ortaya çıkıyor. Olumsuz siyasi baskının, PKK'nın baskısının kalkmasıyla beraber Türkiye'de daha fazla kaynağa ulaşmış olacağız. Bizim Bağdat'la, Kuzey Irak'la yaptığımız sözleşmeler çerçevesinde Kandil Dağı eteklerinde bloklarımız var. Hindırın ve Çoman sahalarında petrol arayacağız. Enerji sektörünün, Kuzey Irak'ın siyasi, sosyal çok büyük faydalarının olmasının ötesinde çözüm süreciyle beraber yeni çalışma alanı olacağına inanıyorum"

>“Petrol düşerse doğalgaz fiyatı düşebilir” >

>Yıldız, Rusya'dan geçen hafta alınan yüzde 10,25'lik doğalgaz indiriminin, ham petrolün varil fiyatlarına bağlı olarak doğalgazdan bağımsız gelişen bir indirim olduğunu ifade etti. Ham petrolün varil fiyatlarının düşmeye devam etmesi durumunda formüle bağlı olarak doğalgaz fiyatlarının da düşeceğine dikkati çeken Yıldız, yüzde 10,25'in dışında da indirim olabileceğini belirtti.

>Akkuyu'da açılacak liman ihalesine hakkında da konuşan Yıldız, "Bu ihale, özellikle nükleer güç santralleriyle alakalı liman ihalesi martın ikinci yarısına kalmadan tamamlanacaktır. Tahminen 10 Mart civarında bu ihale sonuçlanacak. 9 firma teklif verdi. Bunların hepsi Türkiye'den yatırımcı firmalar. Bizi sevindiren budur" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz