Kısa Vadeli Dış Borç Şubatta Rekor Kırdı

Türkiye'nin kısa vadeli dış borçları, ekonomik istikrar açısından önemli bir göstergedir. Bu veriler, Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen yatırımcılar ve uzmanlar için önemli bir referans noktasıdır. Ancak, dış borçların yönetimi ve kontrolü de ekonomik politikaların başarısı açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, TCMB'nin ve diğer ilgili kurumların bu konuda aldığı önlemler ve politikalar yakından takip edilmelidir.

Kısa Vadeli Dış Borç Şubatta Rekor Kırdı

Türkiye'nin ekonomik durumu, ulusal ve uluslararası piyasalarda yakından takip edilmektedir. Bu bağlamda, Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı veriler, ekonomik göstergelerin değerlendirilmesinde önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Şubat ayı dış borç verileri de Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında önemli ipuçları sunmaktadır.

Dış Borç Verileri

Rekor Kırıldı

TCMB'nin verilerine göre, 2024 Şubat sonu itibarıyla kısa vadeli dış borç stoku 227,5 milyar dolara ulaşarak rekor kırmıştır. Bu rakam, ocak ayındaki 225,4 milyar dolarlık stoktan bir miktar yüksektir.

Borç Dağılımı

Kısa vadeli dış borç stokunun borçlu bazında incelenmesi, kamu sektörünün yüzde 22,0, Merkez Bankası'nın yüzde 20,2 ve özel sektörün ise yüzde 57,8 oranında paya sahip olduğunu göstermektedir.

Borç Artışı ve Azalışı

Bankaların Borcu Arttı

Şubat sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku önceki yıl sonuna göre yüzde 0,9 oranında azalış göstermiştir. Ancak, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,2 oranında artmıştır. Diğer sektörlerde ise azalış yaşanmıştır.

Döviz Kompozisyonu

Kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu incelendiğinde, yüzde 51,0'ı ABD doları, yüzde 22,2'si Euro, yüzde 10,8'i TL ve yüzde 16,0'ı diğer döviz cinslerinden oluşmaktadır.

Kamu ve Özel Sektör Borçları

Kamu Borcu Arttı

Kamu sektörünün kısa vadeli borcu, önceki yıl sonuna göre yüzde 5,5 oranında artmıştır. Özel sektörün borcunda ise azalış gözlemlenmiştir.

Alacaklı Bazında Borçlar

Özel alacaklılara olan kısa vadeli borçlar azalırken, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar da azalmıştır. Ancak, parasal kuruluşlara olan borçlarında bir miktar azalma yaşanmıştır.

Kaynak: AJANSLAR