Kuyruk 20 Kilometre!

Habur Sınır Kapısı’nda 20 km TIR kuyruğu oluştu. Kuyrukta bekleyen şoförler işlemlerin yavaş ilerlemesinden ve sıra beklemeden yapılan usulsüz geçişlere karşı tepki gösterdi.

Kuyruk 20 Kilometre!
DİYARBAKIR-Şırnak’ın Silopi İlçesi yakınlarında bulunan ve Türkiye’yi Ortadoğu’ya bağlayan Habur Sınır Kapısı’nda 20 km TIR kuyruğu oluştu. Suriye’de çıkan iç savaş ve sonrasında yaşanan karışıklıklardan dolayı Türkiye’de nakliye işi yapan tüm firmalar Habur Sınır Kapısı’na yöneldi. Zaman zaman yaşanan yoğunluktan dolayı Habur’da kuyruk oluşurken, bu kez yaşanan kuyruğun usulsüz yapılarak sollama yapan TIR'lardan dolayı olduğu ileri sürüldü. Silopi-Cizre kara yolunda yaşanan kuyrukta her türlü sorunla karşılaştıklarını söyleyen şoförler, Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi’ne ait ve Habur Sınır Kapısı yakınlarında bulunan TIR Parkı’nda 100 dolar karşılığında sıra fişi verildiği öne sürdüler.

KUYRUK 20 KİLOMETREYE AŞTI BİLE Habur Sınır Kapısı’nda oluşan 20 km’lik TIR kuyruğunda bekleyen şoför Salih Sencar, “Dün sabahtan beri bu kuyrukta bekliyoruz ve burada daha kontak çevirmedik. Sıra yürümüyor, burada çok perişanız. Evimiz Silopi’de buradan öyle imkanlarımız yok, evimize gidelim. Sıra yürümüyor, sadece beklemekteyiz. Kuyrukta her türlü sıkıntı çekiyoruz. En azından yemek ve içme suyu bile yok ve çok zor durumda kalıyoruz. Kuyruğun nedeni şoförlerin geneli arkadaşlarımız sollamadan dolayıdır diyorlar. Sahanın ve gümrüğün yeteri kadar çalışmamasıdır. Şuan kuyruğu görüyorsunuz. Kuyrukta ne kadar insan varsa o kadar hakkıyla çalışan demektir. Ama direk geçenlerde var. Demek ki bunların sahipleri var, gidiyorlar. Ama sahipsiz olanlar kuyrukta bekliyorlar. Direk gidenler sahada 100 dolar verip fiş alıp gidiyorlar. Biz burada ekmek parası için bu kuyrukta rezil, kepaze ve perişan oluyoruz.” diye konuştu.

2 ASKERLE TÜM GÜMRÜK KONTROL EDİLİYOR' Kuyrukta bekleyen başka bir şoför Nuh Tekçe de sollamadan yakındı. Kuyrukta yemek yaptığını ifade eden Nuh Tekçe, “Bazı arkadaşlar kuyrukta durmuyorlar. Para verip transit geçiyorlar. Buna üzülüyorum; koskocaman Türkiye Cumhuriyeti bu kuyruğa herhangi bir önlem alınmıyor. Peşmerge tarafından 2 askerle tüm gümrük kontrol ediliyor. Orada bir Allah’ın kulu bir araba dahi sollama yapamaz. Ama burada maalesef ne asker, ne polis ve ne emniyet var. Sahada sıra fişi alıyoruz ya orada TIR’cılar 100 dolardan fişi alıyorlar. Birkaç genç var. Onlarda araçlara binip ta kapıya kadar 100 lira veya 100 dolar karşılığında götürüyorlar. İşte 4-5 gün bu yollarda, 5-6 gün sahanın içinde, Kuzey Irak’ta da 7-8 gün kalıyoruz. Aşağı yukarı 15-20 günde bir sefer yapabiliyoruz. Haksızlık olmasın bir ayda beklesek insanın zoruna gitmez.” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz