Meslek meslek Temmuz maaşları açığa çıktı! Kuruşu kuruşuna hesaplanan yeni maaşlar

Yılın ilk ayında uygulanan zam oranlarının ardından, Temmuz itibarıyla emekli ve kamu görevlilerinin aylıklarında gerçekleştirilecek ayarlamalar merakla bekleniyor. Bu düzenlemeler, söz konusu grupların gelirlerinde bir kez daha artış yaşanacağı anlamına geliyor.

Meslek meslek Temmuz maaşları açığa çıktı! Kuruşu kuruşuna hesaplanan yeni maaşlar

Ocak ayında uygulanan %49,25 oranındaki artışın ardından, Temmuz’da emeklilerin ve memurların ücretlerine yapılacak zam, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon verilerine göre şekillenecek. Bu, söz konusu dönemlerdeki fiyat artış oranlarına bağlı olarak maaşlarda bir yükseliş olacağı anlamına geliyor.

Temmuz Ayında Maaşlara Yansıyacak Zam Oranları Belli Oluyor

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait enflasyon verilerinin kamuoyu ile paylaşılması, altı aylık enflasyon oranının netleşmesini sağlayacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 3 Temmuz Çarşamba günü Haziran ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklaması bekleniyor. Bu verilerin ardından, emekli ve memur maaşlarına yapılacak olan zam miktarı kesinlik kazanacak. 2024 yılının ikinci yarısında, milyonlarca vatandaşın gelirinde artış sağlayacak üç ayrı düzenlemenin uygulanması planlanıyor.

Zam Hesaplama Süreci Nasıl İşliyor?

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş artışları, yılda iki defa Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleşiyor. Altı aylık enflasyon oranları, bu zamların doğrudan belirleyicisi olurken, son zamanlarda bu oranlara ek olarak verilen refah payları da göze çarpıyor.

Kamu görevlileri ve emeklileri de senede iki kez maaş artışı alıyorlar. Altı aylık enflasyon verileri netleştikten sonra, önceki toplu sözleşme zammının üstüne çıkan tutarlar hesaplanarak kamu görevlilerinin enflasyon farkı ortaya çıkıyor. Ardından, yeni dönem için belirlenen toplu sözleşme artışı eklenerek nihai zam oranı hesaplanıyor.

2024 Ocak ayında uygulanan toplu sözleşme artışı %15 olarak belirlenmişti. Temmuz ayında ise bu oranın %10 olması öngörülüyor.

Meclis Kararı Bekleniyor: Emeklilere Refah Payı Gündemde

Altı aylık enflasyon verilerinin netleşmesiyle birlikte, emekli vatandaşlar için refah payı konusu gündeme gelecek. Refah payının yanı sıra, asgari emekli aylığı için de Meclis’te bir düzenleme yapılması gerekiyor.

Asgari Kamu Görevlisi ve Emekli Aylıkları

Temmuz ayındaki maaş artışlarıyla birlikte, en düşük kamu görevlisi maaşı 39 bin TL’ye, en düşük kamu görevlisi emeklisi aylığı ise 17 bin 500 TL’ye yükselecek. Şu anki ortalama kamu görevlisi maaşı olan 37 bin 220 TL ise tahminen 45 bin TL civarına ulaşacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz