Nihat Zeybekci: “İstikrar problemimiz yok”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yem, Beyaz Et ve Yumurta Sanayicilerini kabulü sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

Nihat Zeybekci: “İstikrar problemimiz yok”

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Bursa Milletvekili Önder Matlı ile Yem, Beyaz Et ve Yumurta Sanayicilerini kabul etti.

Kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Zeybekci, AB ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı ambargo sonrası beyaz ihtiyacını Türkiye’den karşılayacağı yolunda ihracat alanında önemli hamleler yapılmıştı. Bu gelinen aşamada son durum nedir? sorusuna, “ Rusya ile ilgili Batı’nın ambargosu Türkiye içinde bir fırsattı. Değerlendirdi ve değerlendirmeye de devam ediyor. Enerji fiyatlarındaki aşırı düşmede Rusya’nın satın alma gücünü de etkiledi. Rusya’ya 2013 yılında 2 milyon dolarlık bir beyaz et ihracatı varken, 2014 yılında 24 milyon dolara çıkmış ama bu senede Rusya’da şuanda ihracat uygunluk belgesi almış olan 16 tane üreticimiz var. Ben Rusya’nın bu şekilde devam edeceğine inanmıyorum. Bir iki hafta içerisinde Rusya ekonomi bakanı ile tekrardan bir araya geleceğiz. Tüm sektörlerimizi bir araya getireceğiz. Beyaz et olmak üzere, onların işbirlikleri ile ilgili tüm teşvikleri, desteklerimizi vereceğiz. İki ülkenin arasında ticaret ile ilgili tüm engellerin kaldırılmasıyla alakalı son noktaya geldik” şeklinde cevapladı.

Enflasyonda bir indirim bekleniyor mu? sorusuna Bakan Zeybekci, “Merkez Bankasıyla aramızda bir görüş farklılığı yok. Tabi ki faizlerin belirlenmesinde en önemli etken enflasyon. Enflasyon da istediğimiz noktaya gelmedi. Ama 2015 yılının sonunda Türkiye’nin ortalama enflasyonu yüzde 5,5 seviyesine gelecektir. Türkiye’nin şuanda 2015 yılı Ocak ayı cari açığı, 2014 yılı cari açığı Ocak ayı cari açığına göre inanılmaz bir iyileşme gösterdi. Yüzde 60 civarında bir iyileşme gösterdi. Beklentilerin çok daha üzerinde Türkiye 2015 yılında yüzde 4’ler seviyesinde bir cari açık seviyesine gelecek. Bizim dediğimiz geleceği ön görerek 2015 yılının sonundaki cari açık, 2015 yılı sonundaki enflasyonu bugünden satın alması gerekiyor. ABDMerkez Bankasının parasal daralmayla almış olduğu tedbirler, faiz artışı ile ilgili meydana çıkardığı beklentiler Türkiye’yi diğer ülkeleri etkilediği gibi  etkilemeyecektir. Dolayısıyla faiz indirimi ile ilgili daha cesur olunması gerektiğine inanıyorum. Bu demek değildir ki Türkiye’de ekonomi de Türkiye’de Merkez Bankası ile ilgili farklı görüşlere doğrulara sahibiz, aynı doğruya sahibiz ama farklı görüşlere sahip olduğumuzda doğrudur” diye cevapladı.

Türkiye’de siyasi istikrarın öngörülebilir bir şekilde stabil olduğunu kaydeden Bakan Zeybekçi, “Her hangi bir endişeye mehal verecek bir gelişmenin olmadığını bütün anketler söylüyor. Siyasi istikrarımızda bir problem yok. Ekonomik istikrarımızda bir problem yok. İnşallah Türkiye’nin önünde asla ve asla bir problem görülmeyecektir. Ama maalesef birileri zaman zaman deneyeceklerdir. Bu kur ile ilgili de böyle bir şey yaşandı. Yeter ki biz birlik ve beraberliğimiz bozmayalım. Yeter ki biz bazı tuzaklara oyunlara gelmeyelim” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler