'Para kazanmak istiyorsanız, adres Türkiye'dir'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sberbank'ı ülkenin geleceğine yatırım yapmak üzere Türkiye'ye gelmesi dolayısıyla tebrik ederek, ''Eğer para kazanmak istiyorsanız bunun doğru adresi Türkiye'dir'' dedi.

'Para kazanmak istiyorsanız, adres Türkiye'dir'
''Rus CEO'larla Buluşma'' etkinliğinde konuşan Çağlayan, Rus yatırımcıları Türkiye'de yatırım yapmaya davet ederek, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarında yaşanan sıkıntıya rağmen Türkiye'nin son 12 aylık ihracatının tam 151 milyar doları geçtiğini anlattı.

''Bu 89 yıllık Cumhuriyet tarihimizin rekoru...'' diyen Çağlayan, Türkiye'nin ekonomik performansını devam ettirirken, uluslararası ilişkilerinin de olabildiğinden yüksek devam ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin özellikle ithalat yapmak zorunda kaldığı petrokimya ve enerji sektörü başta olmak üzere yapılacak yatırımları fazlasıyla önemsediklerini ve bu sektörlerde yatırım çekmek için teşvik sistemi içinde stratejik yatırımlar konusunu ayrıca ele aldıklarını belirten Çağlayan, ''Eğer para kazanmak istiyorsanız bunun doğru adresi Türkiye'dir'' dedi.

Türkiye ve Rusya arasında vizelerin yakın zamanda kaldırıldığını, işadamlarının özgürlüğünün sağlandığını dile getiren Çağlayan, ikili dış ticaret hacminin, geçen yıla oranla, bu yılın ilk 10 ayında yüzde 10 civarında bir artışla 27- 28 milyar dolara ulaştığını, yılsonu itibariyle de 32-33 milyar dolara ulaşmasının tahmin edildiğini söyledi.

Rus ve Türk işadamlarının sadece ülkelerinde birbirleri ile iş yapmanın ötesinde 3. ülkelerde işbirliği yapma dileğini vurgulayan Çağlayan, ''Bu çağrı son derece önemli... Güçlerimizi birlikte değerlendirelim. Küresel bir krizden geçiyoruz. Böyle bir ortamda her yıl ekonomisi büyüyen, gelişen, istihdamı artan, bölgesinde son derece önemli bir yapıya sahip olan Türkiye'de Türk işadamlarıyla, Rus işadamlarının birlikte yapacağı yatırımlar büyük önem arzediyor'' diye konuştu.

Türk işdünyasının geçmişte Güney Kore, Almanya ve Japonya'nın büyüme hikayeleriyle büyüdüğünü, Türkiye'nin kendine anlatabileceği ekonomik başarı hikayesi olmadığını anımsatan Çağlayan, ''2002'den sonra, hükümetimizin işbaşına gelmesinden sonra, siyasi istikrar ve dünyanın her bölgesinde yapmış olduğumuz siyasi ve ekonomik birliktelikler bugün bilhassa Türkiye ekonomisinde artık dünyanın her yerinde anlatılan, bahsedilen ve bizlerin de bir başarı öyküsünün olduğu bir dönemle bizleri karşı karşıya getirdi. Bugün Türkiye'nin ekonomik başarısı dünyanın her yerinde konuşuluyor'' diye konuştu.

Zafer Çağlayan, Türkiye'nin büyümesinde ihracatın payının giderek arttığını, Türkiye'nin ihracatla büyüyen bir ülke olduğunu ve 2012'nin ilk yarısında ihracatın 5 puanlık büyümeye katkısı olmasaydı, 2012'nin ilk altı ayında yüzde 3,1'lik bir büyüme değil, yüzde 2'lik bir küçülmenin konuşuluyor olacağını belirterek, '' Türk işdünyası artık uluslararası rekabet edebilirliği en iyi şekilde, en doğru şekilde yapmaya başladı'' dedi.

AB üyeliğine de değinen Çağlayan, ''Üye olmak için kapısında bekletilmiş olduğumuz AB'nin 23 ülkesinden çok daha iyi ekonomik performansa sahip olan bir Türkiye var. Geçen yıl ülkemiz yüzde 8,5, AB ise yüzde 1,5 büyüdü. Eğer Türkiye AB'nin 28. üyesi olsaydı, geçen yıl AB yüzde 1,5 değil, yüzde 1,8 büyüyecekti. Yani Türkiye, AB'nin büyümesine yüzde 20 katkı verecekti. Artık Türkiye AB'ye güç katacak bir yapıya gelmiştir. Ülkemize son 8 yılda gelen doğrudan yabancı sermaye 120 milyar dolar olmuştur. Bu 120 milyar doğrudan yatırımın yüzde 70'si Avrupa'dan gelmiştir'' ifadelerini kullandı.

Rusya'nın önde gelen şirketlerinin üst yöneticilerine Türkiye'deki yatırım fırsatlarını da anlatan Çağlayan, yüksek hızlı trenin Türkiye için lojistik anlamda son derece önemli olduğunu, hızlı tren ağının 10 bin kilometreye çıkarılacağını, üzerine 5 bin kilometre konvansiyonel tren ağı döşeneceğini anlattı

2023'e kadar Türkiye'nin elektrik enerjisi üretim kapasitesini de iki katına çıkaracağını, bunun, gelecek 10 yılda Türkiye'nin sadece bu alanda 130 milyar dolardan fazla yatırım yapacağı anlamına geldiğini ve ulaştırma alanında 110 milyar dolardan fazla yatırım yapılacağını belirten Zafer Çağlayan, ''Yani sadece enerji ve ulaştırma alanlarında 10 yılda sizler açısından son derece önemli olan iki alanda, 250 milyar dolar yatırım yapılacak'' dedi.

Türkiye'nin Rusya ile olan yakın ticari ve ekonomik ilişkilerine de dikkati çeken Çağlayan, tarım ve gıda alanında da Rusya Federasyonu'nun Türkiye için çok önemli partnerler arasında yer aldığını, lojistikte de birlikte hareket etme konusunda karar alma eşiğinde olduklarını söyledi.

Özellikle Doğu Karadeniz'den, Rusya Federasyonu'ndaki önemli lojistik merkezlerine, Kafkas Bölgesi'nde birlikte yapılacak lojistik alanlarıyla iki ülke arasındaki mal transferini çok daha kolay hale getireceklerini aktaran Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Türk müteahhitlik sektörü 96 ülkede 228 milyar dolardan fazla taahhüt gerçekleştiriyor. Tabii ki bunun 38,5 milyar dolarlık kısmının Rusya Federasyonu'nda yapmış olduğumuz işler olduğunu ifade etmekten mutluluk duyuyorum. Gerçekten Rusya Federasyonu, Türk müteahhitlik sektörünün en önemli yatırımlarının tüm dünyaya sergilenmesi için önemli bir alan olmuştur. Türk firmaları gerek Türkiye'den giden, gerek 3.ülkelerden yapılan yatırımlarla Rusya Federasyonu'nda 7,5 milyar dolardan fazla yatırım yapmıştır.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz