Piyasada madeni para sıkıntısı

Bazı banka yönetimlerinin aldığı kararla beş bin TL altındaki işlemlerin artık gişelerden yapılamadığını belirten Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların, bu uygulama ile vatandaşları ATM'lere yönlendirerek haksız kazancın yolunu açtığını belirtti.

Piyasada madeni para sıkıntısı

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, Tüketici gişelerde işlem yaptığında bozuk madeni para sıkıntısı nedeniyle ya işlemini yapamamakta ya da eksik ödeme ile karşı karşıya kaldığını belirterek, yetkililerden çözüm beklediklerini söyledi.

"PİYASADA YİRMİ BEŞ KURUŞUN DAHİ SIKINTISI ÇEKİLMEKTEDİR"

Bazı banka yönetimlerinin aldığı kararla beş bin TL altındaki işlemler artık gişelerden yapılamadığını söyleyen Yılmaz, "Gişe memurları beş bin TL altındaki işlemler için tüketiciyi banka ATM'lerine yönlendirmektedir. Tüketici, gişelerde işlem yaptığında bozuk madeni para sıkıntısı nedeniyle ya işlemini yapamamakta ya da eksik ödeme ile karşı karşıya kalmaktadır. Kuruşları çok uzun süredir unuttuk. Beş on kuruştan da vazgeçtik. Yirmi beş kuruşun dahi sıkıntısı çekilmektedir." dedi.

"TÜKETİCİYE PARANIN ÜSTÜ VERİLEMEYİNCE YERİNE POŞET SATILMAKTADIR"

Bozuk para sıkıntısının gıda marketlerinde, indirimler sürecinde mağazalarda da sıkça yaşandığını belirten Yılmaz, "Tüketiciye paranın üstü verilemeyince yerine poşet satılmaktadır. Tüketici çevre kirliliği oluşturması nedeniyle poşet satışlarına karşı çıkmaktadır. Kuruşlar küçük gibi görünse de günde binlerce işlemin yapıldığı düşünülürse bu kuruşların büyük rakamlar oluşturduğu açıktır. Bankalar bu uygulama ile haksız kazancın da yolunu açmaktadır." diye belirtti.

"ÖNLEM ALINCAYA KADAR TOPLANAN PARALARIN SMA HASTALARININ TEDAVİSİNDE KULLANALIM"

Yılmaz, "Merkez Bankasının piyasada dolaşan bozuk para için nasıl bir yol izliyor. BDDK bankaların bu uygulamasıyla ilgili bir tedbiri var mıdır? Merak içindeyiz. Sonuç olarak banka, market ve mağazalarda toplanan bu paraların bir işe yaramasını, önlem alıncaya kadar toplanan bu paraların SMA hastalarının tedavisinde kullanılması için yetkililerden gereğinin yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz