Taşerona kadro son durum! Taşeron işçi süreci hızlandı

Taşerona kadroda son durum yaklaşık 2 senedir kadro bekleyen tüm taşerOn işçiler tarafından merak edilmekte. Taşeron olarak çalışan işçiler merakla seçim vaadi sonrasındaki taşeronun kadroya geçiş gelişmelerini merak ediyor. Peki taşerona kadro ne zaman

Taşerona kadro son durum! Taşeron işçi süreci hızlandı

Taşerona kadroda son durum yaklaşık 2 senedir kadro bekleyen tüm taşerOn işçiler tarafından merak edilmekte. Taşeron olarak çalışan işçiler merakla seçim vaadi sonrasındaki taşeronun kadroya geçiş gelişmelerini merak ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdeli açıklaması akabinde Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu'da taşerona kadro son durum açıklamasını yapmış ve 2018 yılı itibari ile Aralık sonuna kadro kadroya geçmeyen işçi kalmayacak demişti. İşte an an yaşanan gelişmeler ve taşerona kadro detayları hanerimizde.

TAŞERONA KADRO SON DURUM AÇIKLAMASI YİNELENDİ

Taşeron düzenlemesinde yüzbinlerce taşeron işçi taşeron kadro düzenlemesinin gelişmelerini merak ediyor. Taşeron ile alakalı yıl sonu işaret edilse de henüz net bir tarih verilmedi. Ve taşeronda verilen bilgiler de taşerona kadro kuralları da mevcut.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI AKABİNDE SÜREÇ HIZLANDI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen toplu açılış töreninde bir vatandaşın "Taşeron ne olacak Sayın Cumhurbaşkanım" diye bağırması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu işte taşeron olmaz. Ama taşeron işi inşallah bu hafta içinde bitiyor" diye cevap vermişti.

TAŞERONA GÜVENLİK SORUŞTURMASI

Jülide Sarıeroğlu yaptığı açıklamada taşeronun kadroya geçerken güvenlik soruşturmasına tabii tutulacağını söyledi. 15 Temmuz'da yaşanan kanlı darbe girişiminden sonra bilindiği üzere memur alımları daha sıkı hale gelmişti. Taşeron işçilere de kadroya geçerken güvenlik soruşturması yapılacak.

DİSK'TEN TAŞERON AÇIKLAMASI

DİSK Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, kadroya alınacak taşeron işçilerin işlemleri için komisyon kurulmasını istedi.

Genel İş Sendikası bağlı bir grup, hükümetin açıkladığı taşeron düzenlenmesine yönelik taleplerini dile getirmek amacıyla Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi.

Çalışkan, burada yaptığı konuşmada, 5 Aralık'ta hükümet tarafından açıklanan taşeron şirket işçilerine kadro konusunda bazı belirsizlikler olduğunu öne sürdü.

Kadro görüşmelerinde sendikalarla müzakere edilmediğini ileri süren Çalışkan, "Hükümet taşerona kadro müjdesi verirken şu anda belediye şirketlerinde çalışan 100 bin işçiyi kadro sürecinin dışına itmiştir. Belediye işçileri de kadroyu hak etmiştir. Hükümeti bu konuda yeni bir düzenleme yapmaya davet ediyoruz. Kadroya alınacak taşeron işçilerin işlemleri için komisyon kurulmasını istiyoruz." dedi.

Kadro alımının şeffaf yöntemlerle yapılması gerektiğini ifade eden Çalışkan, toplumsal mutabakatın ise işçi konfederasyonları temsilcilerinin değerlendirme sürecine dahil edilmesiyle sağlanabileceğini kaydetti.

CHP İzmir Milletvekilleri Özcan Purçu ve Tacettin Bayır da sendika üyelerine destek verdi.

KADRODA YAŞ SINIRI

Taşeron işçinin kadroya geçişi ile alakalı olarak yaş sınırlaması getirildi. Yani bir nevi kadameli olarak geçişin sağlanacağı ve 65 yaşın üzerindekilerin bu yeniliklerden faydalanamayacağı da aşikar belirtildi

ÖNCELİK TALEPTE

Taşeron işçi konusunda gerekli olan meslek grubunun ön talebinin önemli olduğu söylenirken, güvenlik, temizlik, ulaştırma gibi mesleklerin, kamu kuruluşunun isteğine ve ihtiyacına göre şekilleneceği bildirildi

BELEDİYELERDE KADRO KONUSUNDA DİKKATLİ ÇALIŞMA

Belediye işçileri taşeronlar kamu tarafından kurulan şirketlerde kadroya alınacak. Öncelikle ilgili yerdeki belediyelerdeki yapılar dikkate alınarak detaylı araştırma yapılacak. İçişleri Bakanlığı'nca dolaylı dolaysız terör bağlantısı tespit edilenlerle sözleşme imzalanmayacak.

İLK ÖNCE GÜVENLİK

Normal planda işe alınmak için sicil kaydının yeterliliği mevcut iken, talerona kadroda bir çok ince ayrıntıya özellikle de milli güvenli bakımından incelenecek

Özellikle de adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak. Bu şekilde belirsizliklerin ortadan kalkacağı da belirtiliyor.

ASKERLİK DURUMU İŞLEMESİ

Askerdeyken yerine personel alınan ve 1 Kasım 2015 sonrası işe girene de kadro yolu açılıyor. Kadro çalışmasının bitirilmesi ile birlikte kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel kamuda 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda yer edinecek. Taşeron işçilerin en çok merak ettiği konu olan kıdem tazminatında herhangi bir şekilde kayıp yaşanmayacak. Taşeron işçilerin kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş düzenlenecek.

ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER İÇİN GELİŞMELER

Müezzinoğlu, "4C'li üniversiteli işçilerin memur kadrosuna alınmasıyla ilgili bir çalışma var mıdır?" sorusuna da Bakanlığın ilgili kanun hükümlerince çalışmaları sürdürdüğü yanıtını verdi.

KADEMELİ GEÇİŞ SİSTEMİ OLACAK

Tasarının ilk halinde 1 Kasım 2015'ten önce işe girenlerin düzenlemeden yararlanacağı yer alsa da bu tarihten sonra işe girenlerinde kamuya alınabileceği bir yapı oluşturulacak. Kademeli bir kadroya geçiş sistemi olacak. Star'ın haberine göre, taşeron çalışmasına ilişkin değerlendirmede bulunan üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Eğer bizim üzerinde çalıştığımız sistem olursa 1 Kasım veya 5 Kasım olmayacak. İlk önce 1 Kasım öncesindekiler kadroya alınacak. Sonrasında diğerleri. Bunun için kamu kuruluşlarının talepte bulunması gerekiyor. Örneğin Sağlık Bakanlığı 10 bin ilave personel talep ettiğinde 1 Kasım sonrasında işe başlayanlar içerisinden bu kadar kişiye daha vize verilerek kadroya geçirilecek” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz