Tavsiye Fiyat Uygulaması Geliyor

T.C. Ticaret Bakanlığı, marketlerdeki etiketlerin sürekli olarak değişmesini mercek altına aldı.

Tavsiye Fiyat Uygulaması Geliyor

Ticaret Bakanlığı, stokçuluğu bitirecek köklü ve yeni değişimi etiket üzerinden kontrol altına almayı planlıyor. Tavsiye fiyat uygulaması geliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı fahiş fiyat artışını önlemek amacıyla piyasadaki oyunları tespit ederek üzerine gidiyor. Bugüne kadarki denetimlerde rafta ve kasadaki etiketlerin farklı olması durumu teftiş ediliyordu. Atılacak yeni adımla, ürünün ‘tavsiye fiyatı’ belirlenerek ambalajın üzerine "tavsiye fiyatı" şeklinde fiyat yazılacak. Markette bu fiyatı değiştirildiğinde tüketicinin şikayette bulunma ve itiraz etme hakkı doğacak.

Tavsiye Fiyat Uygulaması Geliyor

Fahiş fiyat artışı ile mücadele etmek amacıyla ambalaj üzerine tavsiye fiyatının yazılması planlanıyor. Alınan bu karara göre, üretici-perakendeci ve toptancı ürünün fiyatını belirleyecek ve ürün o fiyattan raflara gelecek. Böylece devamlı fiyat etiketi değişimi de yapılamayacak.

Tavsiye fiyatı, tarafların kararı ile belirlenecek. Taraflar ürünün üzerine, maliyeti ve kârı ekleyerek bir fiyat çıkaracak. Etikette tavsiye fiyat ve de üretim tarihi yer alacak. Belirlenen fiyat, Ticaret Bakanlığı ile paylaşılacak. Bu fiyat, üretim tarihiyle birlikte ambalaj üzerine basılacak. Satış fiyatının tavsiye fiyatını aşması durumunda, tüketici şikayet edecek.
Etikete basılan fiyatın dışına çıkıldığında, tüketiciye şikayet etme hakkı doğacak. Bu uygulama ile, tavsiye fiyatı kendi arasında anlaşan marketlerin de tekeline son verilmesi amaçlanıyor.

Marketler aldıkları ürünü üzerine kendi belirledikleri kârla satıyor. O ürünün fiyatı değiştiğinde elinde kalanı zamlı olarak tekrardan rafa koyuyordu. Tavsiye fiyatı uygulamasında ise, ürün zamlansa bile marketin elinde kalan malın fiyatı zamlanmayacak. Bu durumda stokçuluğun da önüne geçilmiş olacak.

Müşteriye fiyatları kıyaslama olanağı tanınacak

Müşteri, tavsiye fiyatı ile satış fiyatını kıyaslayabilme olanağına sahip olacak. Tavsiye fiyat uygulaması geliyor; böylece marketler fahiş fiyat uygulayamayacak. Bu durumda tüketiciye de şikayet etme hakkı tanınacak.
    
 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler