Toprağın canını yakmayın

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasat sonrası tarlada kalan kök ve sapların yakılarak yok edilmesi yöntemine asla başvurulmaması gerektiğini söyledi.

Toprağın canını yakmayın

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasat sonrası tarlada kalan kök ve sapların yakılarak yok edilmesi yöntemine asla başvurulmaması gerektiğini söyledi. Yazılı açıklama yapan Bayraktar, "Yanan sadece anız olmamaktadır. Toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılması amacıyla anız yakılması, topraklarımıza, ailemizin ve ülkemizin geleceğine büyük zarar vermektedir. Hiçbir üreticimiz anız yakarak toprağın ve diğer canlıların canını yakmasın" dedi.

"VERİMLİLİĞİ AZALTIYOR"

Arpa ve buğday hasadının birçok bölgede tamamlandığını hatırlatan Bayraktar, "Toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zarar veren anız yakma verimli tarım alanlarının azalmasına, toprak içinde bulunan yararlı mikroorganizma ve besin elementlerinin geri dönüşümsüz olarak kaybedilmesine neden olmaktadır. Ayrıca tarım arazilerinde sürdürülebilir verimliliğini kaybetmesinin de en önemli nedenleri arasında yer almaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Anız yangınları sırasında toprağın üst tabakasında meydana gelen aşırı sıcaklık artışının topraktaki organik maddelerin yok olmasına neden olduğunu ifade eden Bayraktar, anızın yakılması bir yana sürülerek veya parçalanarak toprağa yeniden kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.

"HEM EKONOMİYE HEM ÇEVREYE ZARAR"

TZOB Başkanı Bayraktar şunları ifade etti:

"Doğal dengeyi bozan anız yakma birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok eder, anız yakma, toprakla birlikte birçok canlının da önemli derecede zarar görmesine, yok olmasına neden olmaktadır. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür. Bu da tarımsal üretimde verimliliğin artmasını sağlayan toprak yapılarındandır."

"ORMAN YANGINLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR"

Anız yakmanın ormanlar açısından da ciddi tehlikeler içerdiğini ifade eden Bayraktar, "Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar dikkate alındığında, orman yangınları açısından da anız yakma çok tehlikeli sonuçlar doğurabilecek, oldukça yüksek riskli bir yöntemdir. Bu yönteme asla başvurulmamalıdır. Anız toprağın geleceği, topraksa bizim geleceğimizdir. Anızı yakmak geleceğimizi, bize emanet edilen en değerli varlığımızı yakmaktır. Bu gerçek asla unutulmamalıdır" dedi

Kaynak: Diyarbakır Söz