Türkiye ekonomisi 2016'da ne olacak?

2016 yılının ekonomi tablosu oluşturuldu mu? Türkiye'nin ekonomik açıdan daha iyi bir yıla adım attığını belirten Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, 2016’yı 2015’ten daha iyi yapabilecek gelişmeleri yazdı

Türkiye ekonomisi 2016'da ne olacak?

2016 yılının ekonomi tablosu oluşturuldu mu? Türkiye'nin ekonomik açıdan daha iyi bir yıla adım attığını belirten Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, 2016’yı 2015’ten daha iyi yapabilecek gelişmeleri yazdı

Makro verilerin iyi olmasına rağmen, 2015 terör, şehitler, jeopolitik riskler, siyasi gerginlikler, çifte seçim gibi nedenlerle iyi bir yıl olarak anılmayacak.

2016 ise bölgemizdeki çatışmaların bir dünya savaşına doğru gitmemesi halinde, ki bu düşük ihtimal, Türkiye ekonomik açıdan daha iyi bir yıla adım atıyor. 2016’yı 2015’ten daha iyi yapabilecek gelişmeleri şöyle sıralamak mümkün:

1-POZİTİF BAZ ETKİSİ

- 2015’te tüketici güveni dibe vurdu. 6 yıl aradan sonra görülen dibin hemen 2016’da yenilenmesi için ortaya dramatik büyük değişimlerin çıkması gerekir.

- Türk Lirası bir yıl değer kaybedip bir yıl toparlanıyor. Dün yayımladığımız tabloda tekli yıllar değer kaybı, çiftli yıllar yerinde sayma ve toparlanma yıllarıydı. 2015’te TL’nin değer kaybı yüzde 15’i buldu. Buna göre 2016 döviz kurunun artmayacağı bir yıl olmaya aday.

- 2015 gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının tersine döndüğü ve 2008 krizinden de fazla sermayenin çıktığı bir yıldı. IFF’ye göre 448 milyar dolar çıkış yaşandı. Türkiye’den ise 9.3 milyar dolar net bazda sıcak para çıktı. Bu rakam 2001 krizinden sonra en yükseği. Zaten son 10 yılda net bazda sermaye çıkışı olan iki yıl var. Dolayısıyla iki yıl üst üste sermaye çıkışı da bir hayli zor. İmkânsız değil ama olumsuz gelişmelerin sıçrama yaparak büyümesi gerekir ki, olabilsin. Böyle bir durum da şu anki beklentiler dahilinde değil.

- Türkiye’den sıcak para çıkışının nedenlerinden biri ABD Merkez Bankası FED’in faiz artıracak olmasıydı. 7 yıllık sıfır faiz politikasının ardından ilk artırım geldi de. Bunun asıl fiyatlaması önceden yapıldı. 2013 ortasından başlayarak 2014 ve 2015 yıllarında FED faiz artırımı fiyatlandı. Artırımın realize olma aşamasında daha düşük bir etki beklenebilir. Kaldı ki faizler kademeli artırılacak ve 3 yılda 3.5’e çıkacak. Bu da geçmiş faiz artırımlarının neredeyse yarısında kalınacağı veya mola verileceğine işaret ediyor. FED etkisi 2016’da bitmeyecek, sürecek ama azalarak. Etkinin büyüyebilmesi için FED’in hata yapmasını beklemek gerekir.

- İlk faiz artırımı gerçekleştiğine ve artırımın yol haritası da ortaya çıktığına göre, bu konudaki belirsizlikler azalmış durumda. Çıkan sermaye miktarını ve bu çıkışların iki yıl üst üste olmadığını dikkate alırsak 2016’da, 2015’teki gibi büyük hacimli, bütün yılı kapsayacak bir sermaye çıkışı beklenmemeli. Çıkış olsa bile 2015’e göre çok daha düşük düzeyde kalabilir. Bütün bunlar ciddi bir düşük baz etkisi oluşturuyor ve bu bazın üzerine küçük oranlı düzeltmeler büyük oranlı artışları beraberinde getirebilir.

Kaynak: Diyarbakır Söz