Yatırımda ihracat başarısı

Geçen yıl toplam ihracatının yüzde 27,5’ini Irak’a yapan kentin şirket kapanışlarında ise yüzde 40,7 artış yaşandı. 2023’ten oldukça umutlu olan oda başkanları, Diyarbakır OSB’ye yeni yatırım yapmak için 48 yerli ve yabancı sanayicinin sıra beklediğini söyledi.

Yatırımda ihracat başarısı

Geçen yıl Diyarbakır’da ihracat iyi gitti. Türkiye ortalamasının iki katı düzeyde (yüzde 27,5) artış gerçekleştirdi. Irak’a ihracat, Diyarbakır’dan ihracatın yaklaşık yarısını oluşturuyor. Bu ülkeye geçen yıl da 120,5 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Yatırımlar bakımından da Diyarbakır başarılı bir yıl geçirdi. Teşvik belgesi almış, başlatılmış projelerin yatırım değerleri kıyaslandığında 2022 yılı 11 ayında, 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 170 artış oldu. Bu yüksek artış, dolar bazından da bakılsa, enfl asyondan arındırılarak da bakılsa yatırımlarda önemli artış olduğunu gösteriyor. Bu orana göre Diyarbakır, aynı zamanda yatırımlar bakımından en yüksek artış gerçekleştiren illerde biri.

BAŞARILI BİR GRAFİK

Diyarbakır’da, 2022 yılında şirket kuruluş kapanışları tablosu firmalar cephesinde sıkıntılı bir yıl geçirildiğini gösteriyor. Söz konusu yılda kapanış ve tasfiye yoluyla 346 şirket ticari hayattan çekildi. Kapanışlarda yüzde 40,7 artış oldu.

Oda başkanları 2023 için ümitli konuştular. Verdikleri bilgilere göre Diyarbakır OSB’de 5. Etap harita ve jeoloji raporu çalışmaları tamamlandı. Yeni yatırım yapmak için 48 yerli ve yabancı sanayici sıra bekliyor. Arsa talebinde bulunan firmalar, dosyalarını teslim etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz