Yaylalar sahiplerine kiralanacak

ADANA'da 88 yaylada orman arazisi içinde kalan bina ve tesisleri belirleyerek kamulaştıran Orman Bölge Müdürlüğü, bu yapıları sahiplerine kiraya vermek için başlattığı çalışmayı tamamladı.

Yaylalar sahiplerine kiralanacak
Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 'Devlet ormanlarındaki yayla alanlarının tespiti ve idaresi' hakkındaki yönetmelik gereği Adana ve Osmaniye'de 88 yaylada yaklaşık 5-6 bin bina ve tesisin kiraya verileceğini belirtti. Erol, mevcut yaylaların, bina ve tesislerini tespit ettiklerini ve kiralama bedellerinin oluşturulup, ilk etapta kiralama için sahiplerine teklif götürüleceğini anlattı. Erol, "Bahar aylarında yaylalara insanlar çıkınca bizim ekiplerimiz gidip orada sahiplik belirleyip tebligatları yapacaklar. Bu yılın sonuna kadar bu işi bitirmek istiyoruz. Yayla evleri ve tesislerinin kira bedelleri tespit ediliyor. Sahiplilikler belirlenecek ve ilanlar yapılarak kiralamak isteyenler çağırılacak. Tespit edilen bedel üzerinden sözleşme yapılacak. O sözleşme yapmazsa başkasına verilecek. Yıllık kira bedelleri belirlenip ilan edeceğiz" dedi

'YA KİRALAYACAKLAR YA DA VAZGEÇECEKLER'

Orman alanlarında kurulan yaylalarda bina veya tesis sahibi olanların kiralama haklarını devredemeyeceklerini söyleyen Erol şöyle konuştu:
"Yaylası olan ya kiralayacak ya vazgeçecek. Vazgeçenlerinkini biz tekrar idaremiz tarafından nasıl değerlendirileceğinin kararını vereceğiz. Onları ya başkasına kiralayacağız ya da kaldırılması mümkünse kaldıracağız. Ama herkes birbirine devredemeyecek. Birbirine satamayacak sadece kendi kullanıcılarına kiraya vereceğiz. O yönde çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar yaylalarda kar olmayan yerlerle ilgili çalışmalarımız bitti. Kar olan yerlerde ufak aksaklıklar var" diye konuştu.

'TAPUSUNU VERME ŞEKLİNDE ÇÖZÜM YOK'

Adana, Osmaniye yöresinde yaylaların uzun süredir bir kangren haline geldiğini kaydeden Erol, şöyle devam etti:
"Meclisimiz gündemine almış. Bir çözüm aramış ve çözümü de bulmuş. Şimdi de yasal hale getiriliyor. Bu yaylalar yüzünden bir sürü insanımız mağdur oldu. Bir sürü insanlar, memurlar sıkıntıya girdi. Bunun için bir yasal altlığı yapıldı. Bu yöre için yaylada yaşamak da şart tabi sıcak iklimde insanlar zamanında oralara çıkmışlar. Şimdi de insanlara belirli bir bedel karşılığı kiralıyoruz. Çünkü orman alanları anayasaya göre devredilemez, daraltılamaz, azaltılamaz. Bunun çaresi de üzerindeki bina ve tesislerin kullanım kirasını vermek. Temelli tapusunu verme şeklinde bir çözüm yok. Buralar orman alanı ve üzerinde yapı tesisleri de var. Almak istemezlerse tekrar oralar orman alanına dönüşecek. Bu saatten sonra yenisini yapanları artık direk yıkıyoruz, mahkemeye veriyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz