Yılın ilk Fed faiz kararı ne olacak?

Fed yetkililerinin yakın zamanda bir faiz indirimi ihtimalini küçümseyen son yorumlardan sonra Fed'in mayıs ayına kadar bekleyebileceği tahmin ediliyor.

Yılın ilk Fed faiz kararı ne olacak?

Fed yetkililerinin yakın zamanda bir faiz indirimi ihtimalini küçümseyen son yorumlardan sonra Fed'in mayıs ayına kadar bekleyebileceği tahmin ediliyor.

ED FAİZ KARARI NE ZAMAN?

Kritik faiz kararının ne zaman açıklanacağı piyasalar tarafından merak ediliyor. Fed faiz kararı bugün akşam saat 22.00'da açıklanacak.

2024'ÜN İLK FAİZ KARARI NE OLACAK?

Uzmanlar Fed'in faizini bu toplantıda pas geçmesini bekliyor. Fed Aralık ayı toplantısında da politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu.


FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN OLUR?

Uzmanlar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz indirimi için en erken tarihi açıklayarak bankanın daha fazla veriye ihtiyaç duyabileceğini dile getirdi.


RABOBANK: İLK FAİZ İNDİRİMİ HAZİRAN AYINDA OLABİLİR

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey AA muhabirine yaptığı değerlendirmede Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) beklemede kalacağını, verilere bağlılığını ve dikkatli ilerleme niyetini tekrarlayacağını belirtti.

''Odak noktası Powell'ın basın toplantısında piyasanın erken faiz indirimi beklentilerine karşı tekrar ne kadar direneceği olacak.'' değerlendirmesinde bulunan Marey, ilk faiz indiriminin haziran ayında gerçekleşebileceğini ifade etti.

Marey, haziran ayından sonra Fed'in her çeyrekte 25 baz puanlık bir indirime devam edebileceğini aktardı.


"VERİLER ERKEN FAİZ İNDİRİMİNİ TERCİH ETME OLASILIĞINI AZALTIYOR"

2023'ün son çeyreğine ilişkin yüzde 3,3'lük güçlü büyüme rakamının 2022'nin ilk yarısındaki teknik durgunluğun ardından ekonomik aktivitenin dirençli olduğunu ve Fed'in faiz artırımı döngüsünden sadece ılımlı bir şekilde etkilendiğini gösterdiğini dile getiren Marey, kişisel tüketim harcamalarının 2023'ün ikinci yarısında sağlam bir performans sergilediğini söyledi.

Reel politika faizlerinin uzun süredir pozitif ve kısıtlayıcı olmadığını bu nedenle 2024 yılı boyunca ekonomik büyümede hala bir yavaşlama ve büyük ihtimalle sığ bir resesyon gerçekleşebileceğini kaydeden Marey, ''Ancak 2023'ün dördüncü çeyreğindeki ekonomik ivme ve işsizlik verilerindeki aşağı yönlü revizyon, resesyon tahminimizi 2024 yılının birinci ve ikinci çeyreğine göre biraz daha ileri bir tarihe kaydırmamız gerekebileceğini gösteriyor. Bu aynı zamanda FOMC'nin erken faiz indirimini tercih etme olasılığını da azaltıyor.'' dedi.


FWD BONDS: İLK FAİZ İNDİRİMİ MAYIS VEYA HAZİRAN AYLARINDA OLABİLİR

FWD Bonds Başekonomisti Chris Rupkey de aralık ayındaki Fed toplantısında faiz indirimleri tartışılmadığını ancak ocak toplantısında kesinlikle sıcak bir konu olacağını ifade etti.

Çekirdek kişisel tüketim harcamalarındaki artış hızının yüzde 2,9'a gerilediğini anımsatan Rupkey, ''Çekirdek kişisel tüketim harcamaları önümüzdeki aylarda hedefe daha da yaklaşacak ve Fed'e bu yılın mayıs veya haziran aylarında ilk kez faiz indirimi şansı verecek.'' dedi.

Rupkey, politika yapıcıların faizleri indirmeden önce muhtemelen daha fazla veriye ihtiyaç duyabileceğini söyledi.


BERENBERG: İLK FAİZ İNDİRİMİ EN GEÇ MAYIS AYINDA

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding ise Fed'in ocak ayı toplantısında beklemede kalacağı öngörüsünde bulundu. İlk faiz indiriminin en geç mayıs ayında olabileceğini dile getiren Schmieding, çekirdek kişisel tüketim harcamalarının daha fazla düşmesi durumunda ilk faiz indiriminin mart ayında gerçekleşebileceğini belirtti.


ING: MART AYI FAİZ İNDİRİMİ İÇİN ÇOK ERKEN

ING uluslararası başekonomisti James Knightley ise güçlü büyüme ve istihdam piyasasının sıkılık göz önüne alındığında mart ayının faiz indirimi için çok erken olabileceğini kaydetti.


"FED MAYIS AYINA KADAR BEKLEYEBİLİR"

Bu nedenle Fed yetkililerinin yakın zamanda bir faiz indirimi ihtimalini küçümseyen son yorumlarının sürpriz olmadığını dile getiren Knightley, Fed'in mayıs ayına kadar bekleyebileceğini aktardı.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz