Çadır kentte Festival ödülleri

Hatay'da bu yıl 11.si gerçekleştirilen Uluslararası Antakya Film Festivali'nin ödülleri sahiplerine deprem gölgesinde verildi.

Çadır kentte Festival ödülleri

Ödül töreni, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından ilan edilen 3 günlük milli yas nedeniyle kutlama yapılmadan, Antakya'daki NATO Çadır Kent'te gerçekleştirildi.

Festival Başkanı Mehmet Oflazoğlu, törende yaptığı açıklamada, "Antakya Varsa Ben de Varım" mottosuyla festivalin düzenlendiğini belirterek, "Yaşadığımız bu zor günlerden yardımlaşma ve dayanışmayla çıkacağımıza inanıyoruz. 'Yıkıntıların arasında film festivali olur mu?' dediler. Evet, hem de daha çok sanata ihtiyacın olduğu süreçteyiz. Bizi bu yıkıntıdan kurtaracak olan şey sanat." diye konuştu.

Acılara ve sevinçlere birlikte ortak olma hissinin önemine vurgu yapan Oflazoğlu, "Yan yana durarak, bir araya gelerek, acılarımızı konuşarak, paylaşarak yeni acılar yaşanmaması için hep birlikte iyileşeceğiz. Sanat iyileştirir." dedi.

Festival Koordinatörü Atakan Metin ise etkinlik süresince zorluklar kadar güzellikler de yaşadıklarını kaydederek, "Antakya halkına, gelen misafirlerimize hakkıyla filmler seyrettirmeyi çok istedik. Bununla beraber, deprem koşullarında mazeret kabul etmeksizin layığıyla film gösterimlerinde istediğimizi alamadık. Fakat bu festival kapsamında düzenlenen konser, tiyatro ve benzeri etkinliklerde depremzedelerin umutlu söylemlerini duyduk, gördük, konuştuk ve yaşadık." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail-Filistin arasında süren çatışmaya da işaret eden Metin, "Savaşlar olmasın diyoruz, diyeceğiz ama sanatın olduğu yerde savaşın imkansızlığını da anlamalıyız." ifadelerini kullandı.

EN İYİ FİLM "ARİEL: BACK TO BUENOS AİRES"

Festivalde Alison Murray'in yönettiği "Ariel: Back to Buenos Aires", "Uzun Metraj En İyi Film", "En İyi Senaryo" ve "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödüllerine layık görüldü.

"En İyi Yönetmen" ve "En İyi Kurgu" ödüllerini "Push Puase" ile Ryoma Kosasa, "En İyi Müzik" ödülünü "Dito" ile Takashi Yuki, "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü "Push Pause" ile Nairu Yamamoto, "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü "Aga" filmiyle Taner Cindoruk, "En İyi Sanat Yönetmeni" ödülünü "A Three Storey Comedy" ile Sandra Mitrovic, "Jüri Özel Ödülü"nü "Push Pause" filmi, "Seyirci Özel Ödülü"nü "Eflatun" filmiyle Cüneyt Karakuş ve "Yeşilçam Özel Ödülü"nü de "Tebessüm" filmiyle Sezgin Cengiz ile Şiyar Gedik aldı.

"Belgesel" dalında "En İyi Belgesel Film" ödülü Danimarka yapımı "Under The Sky of Damascus" filmine," Jüri Özel Ödülü" Türk yapımı "Kaf Kaf" ile "Karanlıkta Kaybolanlar" filmlerine, "Teşvik Ödülü" ise Türk yapımı "En Güzel Yabancı" filmine verildi.

"Belgesel Kısa Film" kategorisinde "En İyi Film" ödülü, ABD yapımı "Astor Place, The American Dream", "Jüri Özel Ödülü" Türk yapımı "Yerin Ruhu" belgeselinin oldu.

"Kısa Kurmaca Film" kategorisinde "En İyi Film" Rus yapımı "Ida" olurken, İsveç yapımı "Curl" ve Türk yapımı "İstanbul İstanbul" "Jüri Özel Ödülü"ne değer görüldü.

"Öğrenci Kısa Kurmaca Film" dalında "En İyi Film Ödülü" Çin yapımı "Solidified Stairs," "Jüri Özel Ödülü" ise Rus yapımı "Oblivion"a takdim edildi.

ANİMASYON KISA FİLMDE TÜRK VE RUS YAPIMLARI ÖDÜL ALDI

"Animasyon Kısa Film" dalında "En İyi Film Ödülü" Türk yapımı "The Last Tree", "Jüri Özel Ödülü" de Rus yapımı "Masha and the Bear. Think outside the box" filmine gitti.

"Deneysel Kısa Film" kategorisinin "En İyi Film" ödülü ise ABD yapımı "I Was There" filmine, "Jüri Özel Ödülü" de Rus yapımı "Gaia" filmine verildi.

Murat Şeker başkanlığında, Didem Balçın, Ceylan Özgü Özçelik, Kida Khodr Ramadan, Terry Chor, Laura Lehmus, Valerie Bert ve Kamran Rasoolzadeh'den oluşan Uzun Metraj jürisi, en iyi filmleri belirledi.

Kısa Metraj jürisinde Ali Tanrıverdi, Tim Seyfi, Lila Gürmen, Eldiar Madakim ve Fesih Alpagu yer aldı.

Belgesel Film jürisi Hayriye Savaşçıoğlu, Atsuko Suetomi, Kadir Kaymakçı, Farhan Umedaly ve Adzhibaev Ibadylla'dan, Yeşilçam jürisi ise Mehmet Güleryüz, Burhan Gün ve Çiğdem Vitrinel'den oluştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz