Efsane sanatçı Leman Sam sonunda Kurban Bayramı davasından beraat etti, Şevval Sam'ın annesi Leman Sam Kimdir?

Efsane sanatçı Leman Sam, Kurban Bayramı'nda attığı Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır, IŞİD beni şaşırtmıyor" şeklinde attığı tweet yüzünden mahkemelik olmuştu. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada ünlü sanaçtı beraat etti.

Efsane sanatçı Leman Sam sonunda Kurban Bayramı davasından beraat etti, Şevval Sam'ın annesi Leman Sam Kimdir?

Efsane sanatçı Leman Sam, Kurban Bayramı'nda attığı Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır, IŞİD beni şaşırtmıyor" şeklinde attığı tweet yüzünden mahkemelik olmuştu. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada ünlü sanaçtı beraat etti.

Ünlü sanatçı Leman Sam, Kurban Bayramı'nda attığı Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır, IŞİD beni şaşırtmıyor" şeklinde attığı tweet yüzünden mahkemelik olmuştu. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada ünlü sanaçtı beraat etti.

Kurban Bayramı'nda attığı “Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır, IŞİD beni şaşırtmıyor" tweeti" nedeniyle mahkemelik olan Sanatçı Leman Sam beraat etti.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Leman Sam ve Avukatı Hikmetyar Ceylan hazır bulundu. Leman Sam mahkemedeki ifadesinde, "Böyle şeylerle yargıyı meşgul etmek bana doğru gelmiyor. Davaya konu twitim “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" amacını taşımıyor. Söz konusu twitim kimsenin dini inancına yönelik değildir. Beraatimi istiyorum" dedi. Mahkeme de suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Sanatçı Leman Sam'ın beraatine karar verdi.

Leman Sam adliye çıkışı yaptığı açıklamada, "Yargının bu tür ipe sapa gelmeyen şeylerle meşgul edilmesine karşıyım. Ülkenin çok önemli meseleleri var. Ben zeki bir insanım kimsenin inancına veya kendi özdeğerlenine dokunacak bir şey zaten söylemem. Öyle bir niyetim de yok zaten. Ama insanlar tweti istedikleri gibi anlamışlar. Sonucunu da gördüler" diye konuştu.

Yakacık'ta tecavüz edildikten sonra boynu kırılan köpeği öldürenlere sert tepki gösteren Leman Sam, "O şerefsizi elime verseler, o tek değerli şeyini kökünden keserim" dedi. Kartal Yakacık'ta meydana gelen olayda, anne köpeğe tecavüz edip boynunu kırarak öldürdüler. Büyük tepki çeken olaya en sert tepkiyi gösterenlerden biri de Leman Sam oldu.

Katledilen köpeğin yavrusu annesinin yanında uzun süre bekledi. Tecavüz olayı, hayvanseverleri ayağa kaldırırken, sosyal medyada bunu yapanların yakalanması için kampanya başlatıldı.

Bu vahşi olaya, hayvanseverliğiyle bilinen Leman Sam da çok sert tepki gösterdi. Konuyla ilgili tweet atan Sam, "O şerefsizi elime verseler, o tek değerli şeyini kökünden kesip, gırtlağına sokum öyle boğarım. Yeter, beni delirttiler." dedi.

Kartal Yakacık'ta tecavüz edildikten sonra boynu kırılan köpeği öldürenlere sert tepki gösteren Leman Sam, "O şerefsizi elime verseler, o tek değerli şeyini kökünden keserim" dedi.Kartal Yakacık'ta meydana gelen olayda, anne köpeğe tecavüz edip boynunu kırarak öldürdüler. Büyük tepki çeken olaya en sert tepkiyi gösterenlerden biri de Leman Sam oldu.

Katledilen köpeğin yavrusu annesinin yanında uzun süre bekledi. Tecavüz olayı, hayvanseverleri ayağa kaldırırken, sosyal medyada bunu yapanların yakalanması için kampanya başlatıldı.

Bu vahşi olaya, hayvanseverliğiyle bilinen Leman Sam da çok sert tepki gösterdi. Konuyla ilgili tweet atan Sam, "O şerefsizi elime verseler, o tek değerli şeyini kökünden kesip, gırtlağına sokum öyle boğarım. Yeter, beni delirttiler." dedi.

 Leman Sam Kurban Bayramında attığı twit hakkında yargılandığı davada, duruşmaya zorla getirme kararı çıkarıldı. şikayetçi Buğra AyanLeman Sam’ın attığı tweet üzerine suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, Sanık Leman Sam kurban kesenlerin devletin terör örgütü saydığı bir örgütle aynı olduğunu söylüyor. Benim dini vecibelerimi yerine getirmemi terör örgütü olarak görüyor. Bundan rahatsız oldum. Ben terörist değilim. Şikayetçiyim. Davaya katılma talebim var dedi.

KURBAN Bayramı’nda attığı "Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır, IŞİD beni şaşırtmıyor" tweeti nedeniyle mahkemelik olan Sanatçı Leman Sam’ın yargılanmasına başlandı. Mahkeme, mazeret sunmadan duruşmaya katılmayan Leman Sam hakkında zorla getirme kararı çıkararak, duruşmayı Mart ayına erteledi.

İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Leman Sam katılmazken, şikayetçi Buğra Ayan hazır bulundu. Leman Sam’ın avukatı , müvekkilinin şehir dışı programı nedeniyle duruşmaya katılamadığını, müvekkilini bir sonraki duruşmada hazır edeceğini belirtti. Duruşmada söz alan şikayetçi Buğra Ayan, "Leman Sam’ın attığı tweet üzerine suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, "Sanık Leman Sam, kurban kesenlerin devletin terör örgütü saydığı bir örgütle aynı olduğunu söylüyor. Benim dini vecibelerimi yerine getirmemi terör örgütü olarak görüyor. Bundan rahatsız oldum. Ben terörist değilim. Şikayetçiyim. Davaya katılma talebim var" dedi.

Tekrar söz alan Leman Sam’ın avukatı müvekkilinin bir hayvansever olduğunu belirterek müvekkilinin "Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır. IŞİD beni şaşırtmıyor" şeklinde attığı tweti okudu. Sam’ın avukatı "Açıkça görüleceği üzere bahse konu 83 karakter içerisinde hiçbir şekilde din, İslamiyet, kurban hatta dinen kurban edilebilecek hayvanların hiçbirinin ismi yer almamaktadır. Huzurdaki şikayet dosyası müvekkilin iş bu twet ile halkın bir kesiminin dini değerlerini aşağıladığı gerekçesiyle açılmıştır. Bu konuda bir kısım medya organlarınca müvekkil hedef tahtasına oturtulmuştur ve zihin okuması yapılmak suretiyle "Leman Sam bu tweeti ile şu şu gerekçelerle attı" ve "Şok kurban tweeti" şeklindeki ifadelerle twetten anlam çıkartılma çabalarına girilmiştir" dedi.

DURUŞMA MART AYINA ERTELENDİ

Mahkeme, duruşmaya mazeret sunmadan katılmayan Leman Sam hakkında zorla getirme kararı çıkararak, duruşmayı Mart ayına erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Leman Sam’ın 2014 yılında Twitter’dan "Benim için IŞİD ile bıçağını masun bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır. IŞİD beni şaşırtmıyorö şeklinde yazdığı öne sürülüyor. İddianamede, "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapsi isteniyor.

Leman Sam Kimdir?

Uzun kızıl saçları, 18 dilde söylediği şarkıları, doğaya olan tutkusu, hayvan sevgisiyle tanınan Leman Sam, Türkiye'nin en güçlü kadın seslerinden biridir. Uluslararası platformda da ülkemizi başarıyla temsil etmiş, Portekiz Cumhurbaşkanı Mario Suarez'a, USA Başkanı George Bush'a, Malezya Kralı ve Kraliyet Ailesi'ne konserler vermiştir. Yayınladığı 5 albümü bulunmaktadır. Zülfü Livaneli şarkılarını en iyi yorumlayan sanatçılardan biridir. Kıyamam Sana, Rüzgar, Anladım ve İlla, Sam'ın geniş kitlelerce çok sevilmesinde rol oynayan önemli çalışmalarındandır.

 1951 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babasının subay olması nedeniyle çocukluğu Hakkari, Gaziantep, Mersin, Ankara gibi birçok farklı yerde geçen Sam problemli bir ailede büyüdü. Anne babası ayrı olan sanatçı, disiplinli ve oldukça otoriter bir yapıda yetiştirilmişti. Ancak kendisiyle daha sonra yapılacak olan röportajlarda konuyla ilgili olarak şunları söyleyecekti:

Doğrusu İstanbul'da el bebek gül bebek olarak büyümekten çok farklı kazanımlar elde ettim. Onun için çok mutluyum. Bir açıdan da hayatta ayaklarımın üstünde sağlam durmak adına belki de hayatla mücadele ede ede bir yerlere gelmiş olmamın da sonsuz yararları var. Bir de değişik coğrafyalarda geçmesi çocukluğumun; dediğim gibi daha farklı kazanımlar, daha sonraki kişiliğimin oluşmasında, yaptığım işte, söylediğim şarkıda, her şeyde bana çok faydalı oldu doğrusu.

Tiyatro, mim, dans ve şan eğitimi alan Sam, başlangıçta müziği meslek olarak seçmeyi hiç düşünmüyordu. Profesyonel müzik kariyeri başlamadan önce Spor Bakanlığı'nda tercümanlık, gazetecilik ve kısa bir dönem çiçekçilik de yapan şarkıcı, 1979 yılının sonlarına doğru İstanbul Devlet Operası'nda dışardan alınacak bir solist için açılan sınava girdi ve kazandı. 1,5 sene kadar orada bulunduktan sonra ekonomik şartlar nedeniyle kadro sınavına giremedi. Akabinde solist bir arkadaşının onu Mehmet Teoman'la tanıştırması Sam'a müzik dünyasının kapılarını açacaktı.

Genç yaşta evlenen şarkıcının Şehnaz Sam ve Şevval Sam isimlerinde iki kız çocuğu dünyaya geldi. Ekonomik zorluklar ve şiddetli geçimsizlik sonucunda Leman Sam evliliğini noktaladı.

İlk albümü Zülfü Livaneli şarkılarını yorumladığı eserlerden oluşan Livaneli Şarkıları isimli albümdü ve albümün müzik marketlerde yer aldığı tarih 1988'di. Güçlü yorumuyla müzikseverlerin beğenisini kazanan Sam 1990'da prodüksiyonunu Garo Mafyan'ın yaptığı Çağrı albümünü dinleyiciyle buluşturdu.

1992'de yayınladığı Ayak Sesleri isimli albüm, birçok kişiye ulaştı ve döneminin en popüler çalışmalarından biri oldu. 1994'te Eski Fotoğraflar ve 1998'de Vedat Sakman'ın prodüktörlüğünü gerçekleştirdiği İlla albümlerinden sonra sanatçı yeni çalışması için hazırlıklarını sürdürdüğü açıklamasını yaptı.

Geceyi seven sanatçı kendisiyle yapılan bir röportajda bununla ilgili olarak şunları söyledi:

Bana vampir denilebilir esasında. Ama bu geceleri kan emerek beslenen bir fantezi olarak değil.Yaşamın zevkini emen bir insan olarak yaşıyorum bu vampirlikse, vampirim. Geceleri yaşadığım her şeyin tadına daha çok varıyorum. Böyle besleniyorum. Gündüz bu fırsatı bulamıyorum.

Sam, Sopot Festivali, Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Derneği Konseri, Türkmenistan - Türkmenbaşı Aşkabad Konseri, Curaçao Trubdour Festivali gibi etkinliklerde yer almıştır ve birçok diplomatik konser vermiştir. Ayrıca hayvanlara düşkünlüğü sebebiyle bu konuda toplumsal duyarlılığı arttırmak yönünde birçok çalışma yapmıştır. Bununla ilgili olarak hakkında açılmış birçok dava bulunmaktadır. 19 kedisiyle birlikte yaşayan sanatçı sık sık hayvan barınaklarını ziyaret etmektedir. Bir sokak şarkıcısı olmanın onun için daha önemli olduğunu belirttiği açıklamasıyla dikkat çekmiştir. Sanatçı bir dönem Sabah Gazetesi'nde Çizik isimli köşesinde okuyucularıyla buluşmuştur.

Leman Sam'dan

"Ben hayatta her şeyi şarkıyla anlattım."

Sadelik, her şeyde sadelik... Kendi benliğinize cevap verirken vicdanınız çok rahat oluyor ..."

"İnsanlar cennete gitmek için onca çaba gösteriyor ama içinde yaşadıkları doğa cennetlerini hoyratça yok ediyorlar..."

"Her şey doğada gizli. Doğayla baş başa kaldığınız zaman, tek başınıza kaldığınız zaman doğanın müziğini dinliyorsunuz. Tabiat ananın size neler verdiğini fark edebiliyorsunuz. Doğanın sunduklarını görüyorsunuz. Yıldızdan ayrı zevk alıyorsunuz. Yeşilden ayrı zevk alıyorsunuz. Bostanımda bir şeyler yetiştiriyorum, bahçıvanımla. Ondan ayrı zevk alıyorum. Denize giriyorum. Doğanın kucağında beyniniz dinlendiği zaman daha iyi uyuyorsunuz, daha iyi yaşıyorsunuz. Kitap okurken daha rahat okuyor, daha kolay anlıyorsunuz. Ben kendimi doğaya attığım andan itibaren memnun olacağım her şey başlıyor."

"Aşık olur gibi şarkı söyler, şarkı söyler gibi aşık olurum."

"Aşkı çok dibine vurarak yaşadığımdan, benim için aşık olmak hastalık gibi bir şey. Ciddi hastalık dönemi geçiriyorum. Nekahat dönemi uzun sürüyor. Ondan sonra öyle bir yoruluyorum ki, "Uzun bir süre aşk yaşamayacağım" diyorum ama olmuyor. Zaten benim gibi evine kapalı yaşayan bir insanın kolay kolay aşık olması çok olası değil."       

Şevval Sam Kimdir?

Şevval Sam, 11 Kasım 1973 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Annesi Şarkıcı Leman Sam, babası Selim Sam'dır. Şehnaz Sam adında kendinden 2 yaş büyük ablası vardır. Anne babası o altı yaşındayken ayrılmışlar. İlk ve ortaokulu Etiler’deki Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulunda okudu.

 Zincirlikuyu İnşaat Teknik ve Yapı Meslek Lisesi Restorasyon bölümünden mezun olmuştur. Üniversiteyi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümünde okuyarak bitirdi.

Şevval Sam 14 yaşında fanatik bir Beşiktaşlı olarak okul gazetesi için Metin Tekin'le röportaj yapmaya gider. Metin röportajdaki bir soru üzerine evlenmeyi düşünmediğini filan söyler. Sonra Şevval onu yemeğe davet eder. Metin de, ‘büyü de öyle gidelim’ der. Üç sene sonra flört ve ardından evlilik gerçekleşince ‘‘büyük lokma ye, büyük söz konuşma’’ atasözü bir kez daha doğrulanmış olur.

1993 – 1998 yılları arasında televizyon ekranlarında oynayan "Süper Baba" adlı dizideki rolüyle büyük beğeni topladı.

Şevval Sam 2006 yılında yayınladığı "Sek" adlı stüdyo albümüyle müzik kariyerine adım attı. 2007 yılında "İstanbul's Secrets" adlı 2. Albümünü çıkardı. 2008 yılında "Karadeniz" adlı 3. stüdyo albümünü çıkardı. Şevval Sam albümünde 16 Karadeniz türküsünü baştan yorumladı.

Şevval Sam, 2010 senesinde 70'lerin arabesk şarkılarını kendine has tarzıyla, yorumladığı "Has Arabesk" albümünü çıkardı. Arabesk müziğinin karakterine uygun olarak hiçbir elektronik enstrümanın kullanılmadığı albümde, Orhan Gencebay'dan, Ferdi Tayfur'a, Gülden Karaböcek'ten, Esengül ve Müslüm Gürses'e kadar dönemim ikon haline gelmiş arabesk sanatçılarının, arabesk tarihinde iz bırakmış, şarkılarına yer verilir.

Birçok dizide rol alan Şevval Sam, ayrıca reklam filmlerinde de rol aldı.

Şevval Sam 1993 senesinde Beşiktaş'ın Sarı Fırtına lakaplı efsane eski futbolcusu Metin Tekin ile evlendi. 1999 yılında boşandı. Bu evliliğinden Tarık Emir (d.1997) adlı bir oğlu vardır.

2013 yılının Ağustos ayında ise İki yıllık bir ön hazırlığın ürünü olan "Tango" albümünde, Şevval Sam, Türkiye ve dünyadan harmanlanan modern ve klasik Tango’ların yanı sıra yeni bestelere de sıcak sesiyle hayat verir. Astor Piazzola'nın “Libertango” ve Carlos Gardel'in “Por Una Cabeza” gibi klasikleşen eserlerini Türkçe sözlerle yeniden yorumlar. "Tango" albümünde ki keman sololar ise ünlü keman virtüözü Cihat Aşkın’ın imzasını taşımaktadır.

Sade yaşamıyla dikkat çeken Şevval Sam, işi dışında kamera karşısında yer almaktan hoşlanmamaktadır.

Albümleri

2006 - Sek

2007 - Istanbul's Secrets

2008 - Karadeniz

2010 - Has Arabesk

2012 - II Tek

2013 - Tango

Filmleri

1993-1998 - Süper Baba (dizi film)

1996 - Feride (dizi film)

1999 - 2000 - Aşkın Dağlarda Gezer (dizi film)

2002 - Yıldızların Altında (dizi film)

2002 - Karaoğlan(dizi film)

2002-2003 - Gülbeyaz (dizi film)

2002 - Martılar ve İstanbul (film)

2004 - Ziyaret (kısa film)

2004 - Ziyaret (kısa film)

2004 - Müjgan Bey (dizi film)

2004-2005 - Çocuğun Var Derdin Var (dizi film)

2005-2006 - Yine de Aşığım (dizi film)

2006 - Yaşamın Kıyısında (film)

2006 - Yaşanmış Şehir Hikayeleri (dizi film)

2008 - Derman (dizi film)

2010 - Siyah Beyaz (film)

2012 - Acayip Hikayeler (dizi film)

2013 - Muhteşem Yüzyıl

Yaptığı TV Programları

1994 - 1996 - Müzik Ekspresi (Müzik Programı) (TRT 1 - TRT 2 - TRT 3)

2001 - 2003 - Damak Tadı (Yemek Programı) (TRT 1)

2005 - 2006 - Sanata Dair (tv8)

2006 - 2008 - Sanatla 30 Dakika (tv8)

2010- 2011 - Şevval Sam'la Pazar'e'rtesi(Talk Show Programı) (TRT Müzik)

2011 – 2012 - Şevval Sam ile Müzik Atölyesi - TRT Müzik

Reklam filmleri

Akbank: Banka reklamı

Terem Yağ: Katı yağ reklamı

Deniz Temiz Proje

Nili: Deterjan reklamı

Mavi-yeşil: gıda reklamı

Eti Form: gıda reklamı

Bellona Yatak: mobilya reklamı

Kaynak: Diyarbakır Söz