Görüş Bildir

AK Parti-MHP Milli Mutabakat Komisyonu

"Komisyon olarak yapacağımız çalışmaların amacı, Cumhuriyetin 100. yıl dönümünün yaşanacağı 2023 yılında Türkiye'yi lider ülke yapacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin hukuki altyapısını oluşturmak"

AK Parti-MHP Milli Mutabakat Komisyonu

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Milli Mutabakat Komisyonu çalışmalarının sadece seçim ittifakını kapsayan bir çalışma olmadığını belirterek, "Bu çalışma Anayasa değişikliğinin, yeni Hükümet Sisteminin gerekli kıldığı, devletin yeniden yapılandırılması anlamındaki kanun değişikliklerini kapsayan bir çalışmadır." dedi.

AK Parti-MHP Milli Mutabakat Komisyonu üyelerinin Mecliste yaklaşık 1,5 saat süren ilk toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından gazetecilere AK Parti adına TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, MHP adına da Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı açıklama yaptı.

Şentop, Milli Mutabakat Komisyonunun ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu komisyonun, AK Parti ve MHP Genel başkanlarının talimatı, iradesi ile oluştuğunu belirten Şentop, şunları belirtti:

"Komisyonumuzu, Milli Mutabakat Komisyonu diye isimlendiriyoruz. Yaşadığımız süreci hepimiz biliyoruz, birlikte yaşadık. 15 Temmuz Türkiye tarihi bakımından milat kabul edilecek bir tarihtir. O tarihten itibaren '7 Ağustos Yenikapı Ruhu' diye ifade ettiğimiz bir anlayış içerisinde Türkiye'de milletimiz bir araya gelmişti. Arkasından bunun devamı olarak, AK Parti olarak MHP ile beraber, Cumhuriyet tarihinin en önemli reformlarından birisini, Hükümet Sistemi değişikliğini, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişi gerçekleştirdik. Bu 16 Nisan'da gerçekleşen bir değişiklik, '16 Nisan Şuuru' diye bunu ifade ediyoruz."   

- "MHP ile birlikte ortak duruşu sergiledik"

Mustafa Şentop, bütün bu süreçte MHP ile birlikte ortak duruşu sergilediklerini ifade ederek, "Bu duruş, Türkiye'nin hem geçmişinden kaynaklanan tecrübelerinden hem de bugüne ve geleceğe dair tehdit, tehlike ve riskler karşısında bir yerli ve milli duruşu ortaya koyan bir kararlılıktır." dedi.

Şentop, bunun sadece soyut bir ifadeden, slogandan da ibaret olmadığını, 16 Nisan'da gerçekleşen değişiklikle beraber bu birlikte duruşu somutlaştırdıklarını kaydetti.

Bütün bu sürecin oluşturduğu bir netice olarak, Milli Mutabakat Komisyonunun, gelecek dönemlerde de neler yapabileceğinin çalışılacağı bir komisyon olacağını vurgulayan Mustafa Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Malumunuz Hükümet Sistemi değişikliğini biz, Anayasal düzlemde gerçekleştirdik. Bunun zorunlu sonucu olarak kanun değişikleriyle, yani yasal düzlemde de birtakım çalışmalar yapılması gerekiyordu. Bu konuda gerek partimizde gerek MHP'de yürütülen çalışmalar vardı, şimdi onları birlikte nasıl sonuca ulaştırabiliriz diye bu komisyonda bunlar konuşulacak. Elbette sizin yazdığınız şekliyle seçim ittifakı meselesi, seçim kanunları içerisinde bir değişiklik olarak bu çalışmanın bir alt başlığıdır. Ama çalışma sadece ona yönelik ve onu kapsayan bir çalışma değil, bu çalışma Anayasa değişikliğinin, yeni Hükümet Sisteminin gerekli kıldığı, devletin yeniden yapılandırılması anlamındaki kanun değişikliklerini kapsayan bir çalışmadır. Bu çalışmaları birlikte sürdüreceğiz."

- "Milli Mutabakat milletimizin iradesidir, kararıdır"

Mustafa Kalaycı da Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi daveti üzerine 10 Ocak günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan görüşmede, her iki partiden 3'er kişilik heyetin, çalışma grubu şekline dönüşmesi kararının alındığını anımsattı.

Komisyonun adının Milli Mutabakat Komisyonu olduğunu belirten Kalaycı, komisyonun sadece seçim ittifakı değil, seçim ittifakını da kapsayan Anayasa değişiklikleri ile ilgili uyum yasalarını da görüşecek bir komisyon olacağını söyledi.

Mustafa Kalaycı, seçim ittifakının, Siyasi Partiler Kanunu ve seçim kanunlarında düzenleyecekleri bir husus olduğunu ifade etti.

O konuda temel anlamda mutabakat olduğunu, bu hususun liderler arasında görüşüldüğünü ve kamuoyuna gerekli açıklamaların yapıldığını kaydeden Kalaycı, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milletimizin tercihidir, milletimizin kararıdır. Milli Mutabakat da milletimizin iradesidir, kararıdır." sözünü kullandı.

MHP'li Kalaycı, komisyon olarak yapacakları çalışmaların amacının, Cumhuriyetin 100. yıl dönümünün yaşanacağı 2023 yılında Türkiye'yi lider ülke yapacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin hukuki altyapısını oluşturmak olduğunu bildirdi.

Bugün yaptıkları toplantıda bu anlamda, gelecek süreçte hızla hangi düzenlemeleri ve konuları gündeme alacaklarını konuştuklarını kaydeden Kalaycı, "İnşallah bu yönde çalışmalarımız devam edecek." dedi.

-"İçeriğe ilişkin bilgi vermeyeceğiz"

Şentop ve Kalaycı, açıklamalarının ardından soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, "AK Parti Genel Merkezinde 5 komisyon oluşturuldu. MHP'de de böyle bir komisyon oluşturulup sonra bu çalışmalar birleştirilecek mi?" sorusuna MHP'li Kalaycı, "MHP olarak öteden beri bu konularla ilgili çalışmalarımız var. MHP her konuyla ilgili genel merkez bünyesinde ve ilişkili olduğu vakıflar bünyesinde, proje çalışmaları, ülke meseleleri ve bu son Anayasa değişikliğiyle ilgili konularda gerekli çalışmaları yapıyoruz. Gerektiği zaman da bunu kamuoyuyla paylaşıyoruz." yanıtını verdi.

Şentop da aynı soruyu, "Partimizde de malum çalışma var ama bunlar yeni başlamış çalışmalar değil. Anayasa değişikliğinden sonra zaten bu konuda hazırlıklar vardı. Bu komisyonlar, son şeklini verecek, olgunlaştıracak çalışmayı yapacak. Bunlar partilerdeki mutfak mesabesinde çalışmayı yürütecek." şeklinde yanıtladı.

Genel Merkezdeki komisyonlarla Milli Mutabakat Komisyonu arasında mahiyet farklılığı bulunduğunu belirten Şentop, "O komisyonlar şüphesiz bizi besleyecek olan çalışmalar yapacak." diye konuştu.

Görüşmelerin ne sıklıkla yapılacağı sorusuna "Sık sık görüşeceğiz" yanıtını veren Şentop, yapılan çalışmaların içeriğine ilişkin bilgi vermeyeceklerini kaydetti.

- İkinci toplantı 23 Ocak Salı günü

Mustafa Şentop, çalışma takvimini, çalışmanın yoğunluğuna göre kendi aralarında belirleyeceklerini ifade ederek, ikinci toplantıyı 23 Ocak Salı günü yapacaklarını bildirdi.

Bir dahaki toplantının nerede olacağı sorusuna, "Yeri gizli tutuyoruz." karşılığını veren Şentop, çalışmaların içinde Anayasa değişikliği gerektirecek bir konu olmadığını ifade etti.

MHP'li Kalaycı da "Ne zamana kadar çalışmayı tamamlayacaksınız?" sorusuna, "Mümkün olan en kısa zamanda." yanıtını verdi.

"Önceliğin ittifak mı uyum yasalarında mı?" olduğu sorusuna üzerine Kalaycı, "Zaten birbirinin içinde. İttifak konusu uyum yasaları kapsamında." dedi.

Toplantıya Şentop ve Kalaycı'nın yanı sıra; AK Parti'den Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, MHP'den ise Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ile İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da katıldı.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi