Barzani trafiği

Pazar günü İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen Barzani, dün de Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Barzani, Çankaya'ya gitmeden önce de Ahmet Türk ve Sırrı Sakık'la kaldığı otelde görüştü. Barzani'nin HDP'li isimlerle görüşmesinde çözüm sürecinin ele alındığı belirtiliyor.

Barzani trafiği

Çankaya Köşkü'ndeki Yıldırım- Barzani görüşmesi yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından iki isim çalışma yemeğinde de bir araya geldi. Görüşmede, IKBY ile ilişkilerimiz başta güvenlik ve ekonomi olmak üzere tüm veçheleriyle ele alındığı, Irak ve bölgedeki gelişmeler ile terörle mücadele konularının gündeme geldiği belirtildi. Başbakan Binali Yıldırım'ın görüşmede, terörle mücadele konusundaki kararlılığı vurguladığı ve ayrıca görüşmede terör gruplarıyla ortak mücadele konusunda atılacak ilave adımların üzerinde durulduğu öğrenildi.

HABER MERKEZİ

İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la önceki gün görüşen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, dün de Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Barzani, Çankaya'ya gitmeden önce de Ahmet Türk ve Sırrı Sakık'la kaldığı otelde görüştü. Barzani'nin HDP'li isimlerle görüşmesinde çözüm sürecinin ele alındığı belirtiliyor.

BAŞBAKAN YILDIRIMLA GÖRÜŞTÜ

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde saat 12.35'te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüşmesi başladı. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 1,5 saat sürdü. Yıldırım ve Barzani, baş başa görüşmenin ardından çalışma yemeğinde de bir araya geldi.

BARZANİ OFİSİNDEN AÇIKLAMALA

Görüşmeye dair Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada, toplantıda, Yıldırım ve Barzani'nin Türkiye ve IKBY arasındaki ekonomik ilişkiler ile misafir heyetin Türkiye ziyaretini masaya yatırdıkları belirtildi. Toplantıda ayrıca, bölgedeki siyasi gelişmelere ilişkin, Yıldırım ve Barzani'nin görüş alışverişinde bulundukları kaydedildi.

Açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın, IKBY Başkanı Barzani'nin şerefine Başbakanlık konutunda öğle yemeği verdiği aktarıldı. Yıldırım ve Barzani'nin görüşmesinde, IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ve IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin'in de hazır bulunduğu belirtildi.

Barzani'nin, Ankara'daki temaslarının ardından Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan özel uçağıyla IKBY'nin Erbil kentine hareket ettiği ifade edildi.

BAŞBAKANLIK KAYNAKLARI İSE

Öte yandan, Anadolu Ajansı, Başbakanlık kaynaklarına dayanarak servis ettiği haberde,  Yıldırım-Barzani görüşmesinde, IKBY ile ilişkiler, başta güvenlik ve ekonomi olmak üzere tüm yönleriyle ele alındığını bildirdi. Görüşmede, Irak ve bölgedeki gelişmeler ile terörle mücadele konuları da gündeme geldi.  Başbakan Yıldırım görüşmede, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki kararlılığını vurguladı. Görüşmede ayrıca, terör gruplarıyla ortak mücadele konusunda atılacak ilave adımlar üzerinde duruldu.

BARZANİ TÜRK VE SAKIKLA GÖRÜŞTE

Barzani Türkiye ziyaretinin ikinci gününe HDP'li isimlerle görüşerek başladı. Eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık'la Ankara'da kaldığı otelde bir araya gelen Barzani'nin gündeminde çözüm süreci ve tutuklu HDP'liler vardı.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Ahmet Türk çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk, "Barzani'nin HDP lideri Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini düşündüğünü, bunu dün Erdoğan'la yaptığı görüşmede de gündeme getirdiği" bilgisini verdi ve şunları söyledi:

"Demirtaş ve arkadaşlarımızın serbest bırakılması, yeniden diyaloğun yolunu açabilir. Barzani, Kürtler için önemli bir aktör. Çözüm süreci için elinden geleni yapacağına inanıyorum. Bugün yürütülen bu siyaset Türk ve Kürt halkının geleceği için iyi değil. Bizim isteğimiz siyasette diyalog ve barışın devam etmesidir."

Barzani, geçen hafta Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung ve Fransız Le Monde gazetelerine ayrı ayrı verdiği röportajlarda da bu konuyu dile getirmiş "Demirtaş ve arkadaşları serbest bırakılmalı. Bu, sekteye uğrayan barış sürecinin yeniden başlamasına hizmet edecektir... Türkiye barış görüşmelerinin yeniden başlamasını isterse üzerimize düşeni yaparız... Türkiye, İran ve Suriye'deki Kürt davasını destekliyoruz ancak siyasi partiler taleplerini barışçıl yollarla dile getirmelidir" ifadelerini kullanmıştı.

Ahmet Türk, Kasım ayında 'teröre destek verdiği' gerekçesiyle Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmış, ardıdan 21 Kasım'da gözaltına alınmıştı. 3 Şubat'ta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Türk'ü telefonla arayarak geçmiş olsun demişti.

Suriye'de KDP-PYD çekişmesi

Suriye'de Barzani'ye bağlı Suriye Peşmergesi ile, PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG arasında da çatışmaya varan bir gerilim yaşanıyor. Suriye'nin kuzeyinde geniş bir bölgeyi kontrol altında tutan YPG, Peşmerge güçlerinden bazılarını alıkoymuş, yer yer yaşanan çatışmaların ardından da Peşmerge güçleri bölgeden çekilmişti.

Ankara ve Washington, Peşmerge'nin de bölgede aktif olmasını istiyor. 19 Şubat'ta Münih'te Başbakan Yıldırım'la bir araya gelen Barzani, hemen öncesinde Suriye muhaliflerinin lideri El Ubde'yle görüşmüştü. İki görüşmenin ardından Barzani, konuyla ilgili soru üzerine "Suriyeli Kürtlerin peşmerge güçlerinin orada olmaya hakkı var ve oraya geri dönmelerine destek vereceğiz" demişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz