Başbakan Erdoğan: 30 Eylül'de son kez adayım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 4. Olağan Kongresi'nde sen kez genel başkanlık için aday olacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan: 30 Eylül'de son kez adayım

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve eşi Emine Erdoğan ile partisinin Eskişehir 4. İl Kongresi'ne katılan Başbakan Erdoğan, Atatürk Stadyumu'nda halka seslendi.

Partisinin il kongrelerinin Eskişehir kongresi ile son bulduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Şu andan itibaren büyük kongremize hazırlanacağız. 30 Eylül'de büyük kongremizi yapacağız. Güncellenen yapımızla nasıl değiştirdiysek, nasıl değiştiyse partimizin hücre yapılanmasında da değişikliğe gidip yapılanma yapacağız. 2023'e doğru farklı yürüyüşümüzün temellerini atacağız." dedi.

"HEVES TUTANLARIN HEVESLERİ BOŞA ÇIKACAK"

"Biliyorsunuz 30 Eylül'de büyük kongremiz var. Bunu Ankara’da yapacağız." diyen Başbakan Erdoğan, burada 4. ve son kez genel başkanlığa aday olacağını belirterek, şöyle konuştu: "Söz verdiğimiz gibi. Üzerimize düşeni yapacağız. Partimiz yenilenecek. Bu ülkenin gençleri var. Bu gençlere imkan vereceğiz, fırsat vereceğiz. Bu partide, bu davada asla ve asla makam mevki kavgası olmaz. Ellerini ovuşturanlar var. Bunlar boşuna ellerini ovuşturacaklar. Heves tutanların hevesleri boşuna çıkacak. Yeni süreçte de dostluk, dayanışma ve kardeşlik kazanacak."

Ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel'den satırlar okuyan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu yolda birlikte adım attık. Tıpkı, Aşık Veysel gibi söyledik; (Uzun ince bir yoldayız gidiyoruz, gece gündüz) dedik. Gideceğiz gündüz gece, durmak yok devam edeceğiz. Bizim teşkilat anlayışımız kağıt üzerinde değil, uygulamada da vardır. Siyasete, parlamenter sisteme de bir değişiklik getirdik, nasıl yapılacağını gösterdik. Bu zamana kadar bu konuda örnek olduk ve örnek olmaya devam edeceğiz. Sizin bu aşkınız desteğiniz olmasaydı bu ülkede iki kişiden biri AK Parti'ye oy verir miydi? Evet, halk teveccüh gösterdi, sizlerin oylarıyla buralara geldik. Bizim bu aşkımız devam edecek. Bizim bu enerjimizi hiçbir parti yakalayamadı. Bizim kongrelerimizde birlik vardır beraberlik vardır. Biz bir olduk, birlik olduk, Türkiye olduk, Eskişehir olduk. Biz birbirimiz üzmedik, kavga etmedik, kongrelerimizde makam, koltuk hırsına asla tevessül etmedik. Biz kongrelerimizde kardeşlik aşkını birlik aşkını geliştirdik, yücelttik."

"HANİ BUNLAR MİLLETİ SEVİYORUZ DİYORLARDI"

"14 Ağustos 2001'de Bilkent Otel'de çıktığımız bu yolda artık stadyumlardayız. Şimdi yüzde 50 oylara ulaştık, şükürler olsun." ifadesini kullanan Başbakan Erdoğan, "2001'de bu ülkenin umutları söndürülmüştü, kanatları kırılmıştı, hayalleri yıkılmıştı. Karamsarlık, kötümserlik karabasan gibi bu ülkenin üzerine çökmüştü. Kim vardı iktidarda? DSP, ANAP, MHP. Hangisi var şimdi. ANAP var mı, yok? Şimdi kimler var belli. CHP ile iştirak içindeler. O dönem finans sektörü çökmüştü. Halka atlatıyorlardı. Ne olacak bu sektör deniliyordu. Kredi yok, sadece eş, dost, yaran oralara gidiyordu. O zaman Ziraat Bankası yüzde 59 faizle çiftçiye kredi veriyordu. Şimdi Ziraat Bankası yüzde 5 ile 1 arasında. Aynı Halk Bankası da yüzde 46 ile halka kredi veriyordu. Şimdi yine o da yüzde 10-11’le kredi veriyor. Çok daha farklı şey söylüyorum size. Artık bu bankalar dimdik ayakta duruyor, girişimcisine kredi veriyor. Hani bunlar (milliyetçiyiz vatanımızı, milletimize çok seviyoruz) diyorlardı." şeklinde konuştu.

ARTIK ALAN DEĞİL VEREN ELİZ, İMF'YE BİLE BORÇ VERİYORUZ

Artık Türkiye'nin AK Parti ile o günleri geride bıraktığının altını çizen Başbakan Erdoğan, "O dönemlerde IMF’ye 23 milyar dolar borç vardı. Şimdi aynı İMF'ye borcumuz ise 1,7 milyar dolar. Şimdi İMF bizden borç istiyor. Biz şimdi IMF’ye 5 milyar dolar aktardık. Üstelik IMF’nin de yüzde 1.1 ortağıyız. Artık alan el değil veren eliz. Onlar milliyetçiydi ya." dedi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: " Merkez Bankası'nın kasasında 27 milyar dolar vardı. Bugün ise 97.5 milyar dolar var. Eğer rahat konuşuyorsak, dik ayakta duruyorsak o gücü buradan alıyoruz. Yolsuzluğun olduğu hükümetlerde onlar vardı, yolsuzlukların olmadığı AK Parti hükümetinde ise böyle hizmetler var. Artık Türkiye yasakların olduğu bir ülke değil. Gayet güzelce yürüyoruz, yolumuzu devam ediyoruz. Faiz yüzde 63'dü. Bu halkın cebinden çıkıyordu. Şimdi ise devletin borçlanma faizi yüzde 8'e düştü. Bizim finans anlayışımız bu. Enflasyon yüzde 30'du. Şimdi ise enflasyon yüzde 8'lere düştü. Enflasyon bir canavardı. Onlarla AK Parti mücadele etti. Çin’den sonra dünyada ekonomisi büyüyen ikinci ülke Türkiye. Milletçe daha güçlü olacağız. Sizde bu aşk şevk varken bizi kimse durduramaz evelallah. AK Parti bu ülkenin çimentosu, kardeşliği, yücelticisi olarak ortaya çıktı. Bize umut bağlayanların umduğunu boşa çıkartmadık, aksine artırdık."

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN EN BÜYÜK KORKUSU AK PARTİ

2001' den bu yana Türkiye'nin hayallerinin gerçek olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bu millet ortaya büyük hedefler koydu. İmkansızları mümkün hale getirdik, değişmez denilenleri değiştirdik. Millet eskiden ilaç bulamıyordu, artık herkes istediği ilacı ulaşabiliyor. Eğitim düzeldi. Okulları çoğaltıyoruz, öğretmenlerin sayısı artıyor. Modern dünyanın gerektirdiği neyse onu yapıyoruz. Üniversitesiz il kalmadı. Prangaları kırdık, yeni sürece başladık. Bu milleti hülyaları, hasretleri, umutları ile karşılaştırdık. Osmanlının, Selçuklunun torunlarının umudu hayalleri neyse onları kavuşturduk. Üzerimize çok geldiler, partimizi kapatmak istediler, cumhurbaşkanı seçemezsiniz dediler ama oldu. Çünkü bunları millet yaptı. Bunlar milletten korkuyorlar. Bunlar şiddetle, terörle üzerimize geldiler. Bakın birçok yerde AK Parti temsilciliklerini saldırdılar. Terör örgütünün en çok korkusu AK Parti."

YARADILANI YARADAN'DAN ÖTÜRÜ SEVDİK, YÜRÜDÜK VE BAŞARDIK

Konuşmasını "Bu ülkede biz etnik, bölgesel, dinsel milliyetçilik yapmayacağız, dedik. Öyle de yaptık. Biz bu ülkede Türkü, Kürdü, Çerkezi, Abazası, Romanı, Tatarı ve Boşnağı, yaradılanı Yaradan'dan ötürü sevdik ve öyle yürüdük." ifadeleri ile sürdüren Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Biz 75 milyonu kucakladık. Onların birisi bir etnik grubunun temsilcisi, diğeri bir başka grubun partisi olmaya veya kurumsalların partisi olmaya çalıştılar. Biz halkın herkesin partisi olduk ve 81 ilde varız. İşte bizim gerçeğimiz bu. Biz Türkiye de bir kapı araladık, ön yargıları kırdık, makus talihini değiştirdik, saplanmış kilitleri parçaladık, Türkiye'nin üzerindeki tozları temizledik attık, köhnemiş külleri biz üfledik, kaldırdık. Biz bir yol açtık. Nereye Türkiye'nin aydınlık ufkuna biz şimdi yürüyoruz."

AVRUPALI BİZE ÖRNEK ALINACAK DİYOR AMA CHP HAYIR DİYOR

Bu gün her yerde Türkiye'nin başarısından bahsedildiğini anlatan Başbakan Erdoğan, "Bize gittiğimiz yerlerde (bunu nasıl yaptınız, başardınız anlatın) diyorlar. 16 Avrupa ülkelerinin başkanlarından biri (Türkiye örnek alınacak) diyor. Ama birisi kalkıyor (Türkiye örnek alınacak bir ülke değil) diyor. İşte CHP bu. Hem de dış işlerinde önemli bir yerde. Bunlardan devlet memuru olmaz. Bunlara güven olmaz. Bizlere bile yurt dışlarında neler yaptılar kim bilir. Artık Türkiye’nin üzerine kilit vurulamayacak. Artık bu kilitler açıldı. Buradan gençler, çocuklar yürüyecek. Arif Nihat Asya diyor ki; (Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan) Gençler onun için mesuliyetiniz büyük. Darbeler artık ayaklara pranga olmayacak, demokrasiler kesintiye uğramayacak. Haklar, hürriyetler artık geriye gitmeyecek, ekonomi artık daralmayacak. Artık ülkenin barış dayanışma mesajları varlığını sürdürecek. Artık kıtaları aşacak. 81 vilayette bu aşkla büyüyecek. Kuzey, Güney, Doğu, Batı kardeşçe hareket edecek, yürüyecek. AK Parti işte bunu yaptı. Biz geleceğin temellerini, taşlarını attık, döşedik. Daha kat edeceğimiz çok uzun mesafemiz var."

Eskişehir'de ünlü mutasavvıf Yunus Emre’yi unutmanın mümkün olmadığını dile getiren Başbakan Erdoğan, Yunus'tan diziler okudu. Erdoğan, "Yunus Emre, (Bu yol uzaktır, menzili çoktur, geçidi yoktur ) diyor. Gece, gündüz gideceğiz. Bu ülke için çalışacağız, dağları deldik. Ferhat gibi deldik. Çünkü biz aşıktık bu millete. Bu millet şirindi biz Ferhat olduk. Milletle uğraşmak için dağları deldik. Bu yolda aşkla yürüdük. Millete sevdamız var. Bu millete hizmet etmeye geldik dedik ve hizmet ediyoruz. Gurbeti sıla, sılayı gurbet haline getirip bu yolda gideceğiz. AK Parti Selçuklu ve Osmanlının mirasını taşıyan, onun değerleriyle hareket eden partidir. Bu davanın ruh kökünde Yunus Emre, Mevlana, Şeyh Edebali vardır. Biz düşmana kahhar olacak, kardeşimize dostumuzu şefkatle muamele edeceğiz. Ayrım yapmayacağız, etnik, inanç, dil, din ırk ayrımcılığı yapmayacağız. Bunlara yapılmasına da fırsat vermeyeceğiz. Değişeceğiz, değiştireceğiz, tazeleneceğiz, tazeleyeceğiz. Ama özümüzden, aslımızdan asla ayrılmayacağız."

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz