Başbakan Erdoğan, Pakistan'a gitti

Erdoğan: ''Şu ana kadar D-8 üyesi ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi bağlamında bazı adımlar atıldı. Fakat bunlar ne yazık ki bekleneni şu ana kadar verebilmiş değil''

Başbakan Erdoğan, Pakistan'a gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şu ana kadar D-8 üyesi ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi bağlamında bazı adımlar atıldığını fakat bunların şu ana kadar bekleneni veremediğini belirterek, ''Bu zirvede tüm bu ekonomik ilişkileri ele alacağımız gibi idari konularda da değerlendirmeler yapmak suretiyle D-8 ülkelerinin birbirleriyle olan münasebetlerini çok daha aktif, çok daha verimli hale getirmenin, işbirliğini geliştirmenin gayreti içerisinde olacağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, D-8 Zirvesi'ne katılmak üzere Pakistan'a gitti.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, D-8'in Türkiye'nin daveti üzerine 1996 yılında İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla kurulduğunu anımsattı.

Erdoğan, ''Şu ana kadar D-8 üyesi ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi bağlamında bazı adımlar atıldı. Fakat bunlar ne yazık ki bekleneni şu ana kadar verebilmiş değil. Bu zirvede tüm bu ekonomik ilişkileri ele alacağımız gibi idari konularda da değerlendirmeler yapmak suretiyle D-8 ülkelerinin birbirleriyle olan münasebetlerini çok daha aktif, çok daha verimli hale getirmenin, işbirliğini geliştirmenin gayreti içerisinde olacağız'' diye konuştu.

D-8'in amacının kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek, ticaret alanında üye ülkelere ileri imkanlar sunmak olduğunu ifade eden Erdoğan, D-8 sekretaryasının güçlendirilerek karar mekanizmalarının daha aktif hale getirilmesinin amaçlandığını vurguladı.

İslamabad'da düzenlenecek olan sekizinci D-8 Zirvesi'nin ''Barış ve refah için demokratik ortaklık'' temasını konu alacak bir zirve olduğunu kaydeden Erdoğan, söz konusu zirvenin bölgedeki barış ve refah kavramlarına ihtiyacın yüksek seviyede olduğu bir döneme denk gelmesi sebebiyle çok daha anlamlı olacağını dile getirdi.

Erdoğan, ''Bu şekilde örgütün, kurumsal kimliği, kuvvetli ahdi zemin üzerine bina edilirken üyeler için geleceğe dönük bir perspektif de tesis edilmiş olacaktır'' dedi.

Suriye'deki belirsizliğin devam ettiğini, buna Gazze ve Irak'taki sıcak çatışmaların da eklendiğini belirten Başbakan Erdoğan, D-8 Zirvesi'nde muhataplarıyla güncel uluslararası meseleler üzerine ikili görüşmelerde bulunacağını söyledi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz