Bozdağ: İslamın ortak mabedi camilerdir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Cemevi tartışmalarıyla ilgili konuştu.

Bozdağ: İslamın ortak mabedi camilerdir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, cemevlerinin statüsüyle ilgili tartışmalara ilişkin, ''Bugün dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin, hangi mezhebe, hangi tarikata, hangi geleneğe sahip olursa olsun İslam'ın bütün yorumlarının ortak mabedi camilerdir, mescitlerdir'' dedi.

Bozdağ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nda, Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Misir Merdanov ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Türkiye ile Azerbaycan arasında ikili eğitim alanında işbirliğine ilişkin bir protokolle çalışmaları kayıt altına almanın iyi olacağı kanaatine vardıklarını belirten Bozdağ, her iki ülkenin milli eğitim bakanlıkları arasında bu konuda görüşmenin sürdüğünü ve protokolün hazırlık çalışmasının olduğunu bildirdi.

Merdanov ise burslu okuyan öğrenciler ve gelecekte iki ülke arasında yapılabilecek işlerle ilgili görüştüklerini bildirdi.

İSLAMIN MABEDİ DE TEKTİR

Bozdağ, gazetecilerin cemevleriyle ilgili tartışmaları hatırlatması üzerine, konuyla ilgili değerlendirmeleri işin uzmanlarının ve bilenlerin yapmasının doğru olacağını söyledi.

Cemevlerinin statüsüne ilişkin tartışmaların uzun süredir yapıldığını hatırlatan Bozdağ, ''Esasında cemevleri adı üstünde 'cemevi'. Buna dair Alevi-Bektaşi geleneğinden gelen kardeşlerimizin verdiği isim de 'cemevi' ismidir. Buna ayrı bir sıfat aramanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Çünkü zaten isimlendirme yapılmış ve bunun ne olduğuna ilişkin değerlendirmeler yapılmış. Alevi Bektaşi geleneği içerisinde bunun uygulaması da vardır'' dedi.

Cemevlerinin mabet veya ibadethane olarak değerlendirilmesi konusunda görüşlerini daha önce dile getirdiklerine değinen Bozdağ, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla İslam'ın mabedi de tekdir. Her zaman onu ifade ettik. Bu da cami ve mescitlerdir. Bugün dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin, hangi mezhebe, hangi tarikata, hangi geleneğe sahip olursa olsun İslam'ın bütün yorumlarının ortak mabedi camilerdir, mescitlerdir. Azerbaycan'da da bu böyledir, İran'da da bu böyledir, Suudi Arabistan'da bu böyledir, Türkiye'de de bu böyledir. Biz bunu her defasında ifade ettik, bundan sonra da bu görüşümüzü yeri geldiğinde ifade edeceğiz. Ama cemevlerine ilişkin, statüye kavuşturulması, ayrı bir değerlendirme yapılması konusundaki tartışmalar elbette devam edecektir. Bu tartışmaları bizim siyasetçi olarak sonlandırma imkanımız yoktur. Çünkü bunlar siyasetin ötesinde teolojik tartışma boyutu olan da konulardır.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler