Cemil Çiçek: Değerlendirmeleri soğukkanlı yapmamız lazım

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına yönelik tartışmalara ilişkin, ''Yargıyla ilgili konular değerlendirilirken, tepkisel davranmak yerine soğukkanlı değerlendirmeler yapmak lazım. Eğer sorun uygulamadan kaynaklanıyorsa, binanın tümünü yıkmak yerine uygulayıcılarla ilgili değerlendirme yapmak gerekir'' dedi.

Cemil Çiçek: Değerlendirmeleri soğukkanlı yapmamız lazım

Çiçek, Türkmenistan'da Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği'ne gelişinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine Çiçek, şunları kaydetti:

''Türkiye, bireysel suçların bile örgütsel suç olarak işlendiği bir ülke. Yargıyla ilgili konular değerlendirilirken, tepkisel davranmak yerine soğukkanlı değerlendirmeler yapmak lazım. Eğer sorun uygulamadan kaynaklanıyorsa, binanın tümünü yıkmak yerine uygulayıcılarla ilgili değerlendirme yapmak gerekir. Bizim hukukumuzun büyük kısmının tepkisel olduğunu düşünüyorum. Mesela biz 2007'de Cumhurbaşkanlığı seçimini yapamadık. Bu düğümü çözebilmek için Anayasa'da değişiklik yaptık. Peki bu işi çözdük mü? Çözdüğümüzü zannettik. Ciddi anayasal sorunlar yaşayacağız. O bakımdan tepkisel günü kurtarıcı davranışlardan kaçınmak gerekir. Aksi halde büyük sorunları getirebilir.''

Aysel Tuğluk hakkında verilen hapis cezası

Aysel Tuğluk hakkında ''terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'' ve ''terör örgütü propagandası yapmaktan'' 14 yıl 7 ay hapis cezası aldığının hatırlatılması üzerine Çiçek, ''Yargı süreci devam ediyor. ümit ediyorum ki Türkiye'yi zora sokacak bir husus olmaz. Temenni ederiz ki arzu edilen tarzda bir sıkıntı çıkmaz'' dedi.

Çiçek, başka bir soru üzerine de Türkiye ile Türkmenistan parlamentoları arasındaki ilişkilerin arzu edilen düzeyde olmadığını belirterek, ''11 yıldır parlamentolar arası ziyaret olmamış. Şimdi biz bunu tekrar başlatıyoruz. Aradan geçen 11 yıl içinde burada çok önemli gelişmeler olduğunu gördük. Bu gelişmelerde Türk şirketlerinin önemli katkıları olmuş. Aldıkları görevi başarıyla yerine getirmişler. Bu, Türkiye'nin itibarı bakımından da önemlidir. İşadamları kardeş ülkenin kalkınmasında katkı sağladıkları gibi ülkemizde de yeni imkanlar sağlıyorlar'' diye konuştu.

Dış politikada Türkiye ile Türkmenistan'ın ortak bakış açısı olduğunu dile getiren Çiçek, ''Mesela Afganistan politikasında aynı tezleri savunuyoruz. Afganistan'da kalıcı bir barış tesis edilmesi gerekiyor. Biz de bu konuda Türkmenistan'la birlikte her türlü katkıyı verdik'' dedi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz