Cenazeye kimler katıldı

12 Eylül 1980 darbesinin mimarı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren için ilk tören Genelkurmay Başkanlığı’nda düzenlendi. Camideki törende ise gerilim yaşandı.

Cenazeye kimler katıldı

9 Mayıs’ta bir süredir tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde hayatını kaybeden 7’inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenazesi bugün kaldırılıyor. Evren’in cenazesi ilk olarak sabah saatlerinde GATA’dan alınarak Genelkurmay Başkanlığı’na götürüldü. Burada askerlerin omuzlarına alınan naaş, törenin yapılacağı alana taşındı. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in cenaze namazı, Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde kılındı.

GATA'dan alınan ve Genelkurmay Karargâhı'nda düzenlenen törenin ardından,  askeri cenaze aracıyla Ahmet Hamdi Akseki Camisi'ne getirilen 7. Cumhurbaşkanı Evren'in Türk bayrağına sarılı naaşı, askerlerin omzundan alınarak katafalka konuldu. Evren'in fotoğraf ve madalyaları da katafalkın yanına bırakıldı. Evren'in ailesi ve yakınları protokol çadırının önünde taziyeleri kabul etti.

Cenazeye kimler katıldı

Cenaze törenine, Genelkurmay Başkanı Vekili ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çevik Bir, eski bakanlardan İsmet Sezgin ile Mehmet Ağar, Fenerbahçe Kulübü 2. Başkanı Nihat Özdemir, eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile Afganistan Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri de katıldı.

Törende, Prof. Dr. Celal Şengör'ün "Sana müteşekkiriz. Nur içinde yat komutanım" yazılı çelengi ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı, Evren ailesi ve Ergenekon Partisi'nin gönderdiği çelenkler dikkat çekti. Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerden ise törene katılım gerçekleşmedi.

'Helal etmiyoruz' diyen 4 kişi gözaltına alındı

Kenan Evren'in yakınlarından birinin taziyeler sırasında, "Vefa bilenler sağ olsun" şeklindeki sözleri duyuldu.

Daha sonra Evren'in naaşı, öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası camiden alınarak, sağ ve sol tarafında saygı ve ihtiram mangalarının eşliğinde top arabasına konuldu.

Bu arada helallik alınması sırasında, "Hakkımızı helal etmiyoruz" diye bağıran 2'si kadın, 4 kişi ise gözaltına alındı.

Tören kıtasınca selamlanan Evren'in naaşı, ailesi ve kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu protokol korteji ile cenaze aracına nakledildi.

7. Cumhurbaşkanı Evren'in cenazesi Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi. Evren’in vefat haberinin duyulmasından sonra Ak Parti, CHP, MHP ve HDP cenaze törenine temsilci göndermeyeceklerini açıklamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz