CHP'de seçim bildirgesinin çalışmaları sürüyor

Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen bildirgede, CHP'nin farklı sektörlere ve kesimlere yönelik tespitleri ile çözüm önerileri yer alacak.

CHP'de seçim bildirgesinin çalışmaları sürüyor

 Emekliye iki maaş ikramiye, YÖK'ün kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi, siyasi ahlak yasasının çıkarılması gibi başlıklar bulunacak bildirge, "tespitler, çözüm önerileri ve vaatlerin" yer alacağı üç bölümden oluşacak

>Bildirgenin açıklanması ve 29 Mart'ta 45 seçim bölgesinde önseçim yapılmasının ardından CHP, genel seçim startını vermiş olacak. Kılıçdaroğlu'nun 50'nin üzerinde yerde miting yapması bekleniyor

>Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen CHP'nin "Seçim Bildirgesi"nde, farklı sektörlere ve kesimlere yönelik tespitlerle çözüm önerileri yer alacak. Ankara veya İstanbul'da düzenlenecek bir organizasyonla Kılıçdaroğlu'nun açıklayacağı belirtilen "Seçim Bildirgesi"ne son şekli veriliyor.

>Konularına göre genel başkan yardımcılarının koordinasyonunda yazımı süren seçim bildirgesinde, akademisyenlerden de destek alınıyor. Bu kapsamda partiye ulaşan öneriler ise bir uzman ekip tarafından tasnif ediliyor.

>Bildirge, "tespitler, çözüm önerileri ve vaatlerin" yer alacağı üç bölümden oluşacak. 100 sayfanın üzerinde olması beklenen seçim bildirgesi özet şeklinde de hazırlanıyor. Bu özet ise sade, anlaşılır ve kolay okunabilmesi için ana başlıklar şeklinde düzenlenecek.

>-Emeklilere 2 maaş ikramiye

>Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözeceğini seçim bildirgesine bir vaat olarak koyacak CHP, 10 milyon civarındaki emekli için Ramazan ve Kurban bayramlarında olmak üzere 2 maaş ikramiye sözü verecek.

>Emekli olup, çalışmaya devam eden emeklilerin aylıklarından kesilen yüzde 15 sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması taahhüdü de bildirgede olacak. CHP, emeklilerin maaş artışını da gıda enflasyonuna göre yapacağını açıklayacak.

>-YÖK kalkacak

>Bildirgede ayrıca gençlere yönelik vaatler de yer alacak. Yurt sorununu 2 yılda çözmenin vaat edileceği bildirgede, Gençlik ve Spor Bakanlığında 40 yaş üstü çalışan olmayacağı vurgulanacak. Gençlerin üniversite yönetimlerinde yer alması ve söz sahibi olması gibi vaatler de bildirgede olacak. CHP Yükseköğretim Kurulunu (YÖK) kaldırma sözünü verecek.

>Sağlık bütçesini 2 katına çıkarmayı taahhüd edecek CHP, Aile Sigortası projesi gibi yeni düzenlemeleri bildirgeye koyacak.

>- Esnaf bakanlığı kurulacak

>Bildirgede, şoför ve diğer esnafının taleplerine yönelik vaatler de bulunacak. Mazotta indirim, yeni taksi alımında ÖTV kolaylığı, sanayi esnafının şehir dışında geniş mekanlara taşınması CHP'nin diğer bazı vaatlerinden. 

>Yönetici pozisyonundaki esnafın siyaset yapma talebi de bildirgede bulunacak. İstifa eden esnaf yöneticileri aday olmamaları durumunda daha sonra bu görevlerine dönebilecek. CHP, esnafın desteklenmesi ve sorunlarının çözümü için "Esnaf Bakanlığı" sözünü de verecek.

>  -"Engelli Yaşam Aylığı"

>CHP'nin seçim bildirgesinde engellilere yönelik vaatler de yer alacak. Şehirlerin engelli yaşamına uygun hale getirilmesi, özel eğitim kurumlarının güçlendirilmesi ve kaynaştırma eğitimine önem verilmesi, sağlıkta katkı payı alınmaması bildirgede bulunacak bazı başlıklar. Bildirgede ayrıca "muhtaçlık aylığı" tanımlamasının "engelli yaşam aylığı" şeklinde değiştirileceği belirtilecek. 

>İktidarlarının ilk dört ayında, "Siyasi Ahlak Yasası" çıkarma sözü, seçim barajının indirilmesi, Diyarbakır Cezaevinin "İnsanlık Müzesi" yapılması, taşeron sisteminin tamamen kaldırılması, atama bekleyen öğretmenler, Alevilerin talepleri, madencilikle ilgili düzenlemeler bildirgenin diğer ana başlıklarından.

>-Bildirgeden sonra önseçim

>CHP'de seçim bildirgesinin açıklanmasının ardından, Parti Meclisinin (PM) aldığı karar gereği 45 seçim bölgesinde önseçimler yapılacak. Hakim denetiminde sandık başına gidecek üyeler, partinin 45 bölgede adaylarını belirleyecek.  Seçim kampanyasını Ali Taran'la yürütecek CHP, mitinglere de ağırlık verecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu kapsamda 50'nin üzerinde yerde miting yapması bekleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz