CHP'li Güneş, Balyoz'un askeri okullara etkisini sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) üyesi Hurşit Güneş, Balyoz davasının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarını sarstığını söyledi. Güneş, kamuoyu araştırmalarında kurumun güvenilirliğinin düştüğünün gözlendiğini belirterek, davanın askeri okullara etkisinin olup olmadığını sordu.

CHP'li Güneş, Balyoz'un askeri okullara etkisini sordu

Hurşit Güneş, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde Balyoz davasının askeri okulları olumsuz etkilediğini savundu.

Güneş, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Kamuoyunda, 'Balyoz davası olarak bilinen dava, 2003 yılında dönemin 1’inci Ordu Komutanı’nın, Harp Akademileri Komutanı, Donanma Komutanı ve Jandarma Bölge Komutanı ile birlikte bazı subaylara 'Balyoz, Suga, Oraj, Sakal, Çarşaf' adı verilen darbe planları hazırlatması ile bu planları 5 – 7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan bir seminerde örtülü olarak denemesi iddiası ile açılmış bir davadır. Bu davada 250’si tutuklu 365 Türk Silahlı Kuvvetler mensubu yargılanmaktadır. Bu sanıkların 57’si general ve amiral rütbesinde, diğerleri ise subay ve astsubaydır. Türk Silahlı Kuvvetleri, günümüze değin halkın gözünde saygın konumunu korumuş ve her yıl çok sayıda genç subay olabilmek için bu kuruma müracaat etmiştir. Bununla beraber, yaşanan bu olaylar, uzun süren yargılama süreci ve kimi mesnetsiz iddiaların medyada tartışılmasıyla, hiçbir kanıtlı hüküm olmasa da TSK’nın itibarını sarsmış, nitekim bazı kamuoyu yoklamalarında TSK’nın güvenirliğinin düştüğü gözlenmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Güneş, önergesinde, “2002 yılına kadar, askeri okullara başvuran öğrenci sayısı ve bu sayıların yıl mezunlarına oranı nedir? 2003 yılından sonra 2011 yılına kadar askeri okullara başvuran öğrenci sayıları ve bu sayıların yıl mezunlarına oranının yıllara göre dağılımı nedir?” sorularını yöneltti.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz