CHP’ye kayyım atandı

Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi'nce görülen celsede, CHP Diyarbakır İl Başkanlığına Canan Tanış, Behçet Gezer, Muzaffer Değer, Mehmet Beşir İpekçi, Devrim Budak ve Süleyman Berberoğlu kayyum olarak atandı. Mahkeme, kayyum olarak atanan yönetime en kısa sürede genel kurul çağrısı yapmaları için yetki ve izin verilmesini de kararlaştırdı. CHP'nin görevden alınan İl Başkanı Gönül Özel, mahkemenin kararına karşı, istinaf mahkemesine başvuruda bulunacaklarını belirtti.

CHP’ye kayyım atandı

Zamanında il kongresini yapmadığı gerekçesiyle CHP Diyarbakır İl Başkanlığı ve yönetimine kayyım atandı.  Kayyım atananlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dersim katliamına ilişkin “devlet adına özür dilerim” açıklamasına destek verdiği için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından görevden alınan İl eski Başkanı Muzafer Değer’in de yer alması dikkat çekti.

ANKARA 9. SULH HUKUK

İl Teşkilatının Olağan kongresinin zamanında yapılmaması nedeniyle Parti Genel merkezi tarafından görevden alınan CHP Diyarbakır ilçe başkanları, kayyım atama istemiyle Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Uzun bir dönemdir devam eden davanın dün 3'üncü duruşmasında, mahkeme CHP Diyarbakır İl yönetimin tamamının yerine kayyım atamasına karar verdi. 

CHP İL YÖNETİMİNE KAYYIM

Mahkeme, CHP Diyarbakır İl Başkanlığına kayyım olarak, Canan Taş, Behçet Gezer, Muzaffer Değer, Mehmet Beşir İpekçi, Devrim Budak, Süleyman Berberoğlu'nu atadı. Atanan kayyımların en kısa sürede genel kurul yapmaları çağrısında bulunmak için yetkilendiren mahkeme, karara karşı İstinaf Mahkemesi yolunu açık bıraktı. 

ÖZEL, İSTİNAF SÜRECİ VAR

CHP'nin görevden alınan İl Başkanı Gönül Özel, yaptığı yazılı açıklamada, mahkemenin kararına karşı, istinaf mahkemesine başvuruda bulunacaklarını belirtti. Özel, şunları kaydetti: “Göreve başladığımda ilçeleri dolaştım. Saha çalışması için gittiğim ilçelerde oradaki ilçe başkanlıkları tüzüğe ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne uygun değildi. Çok farklı şeylerle karşılaştım. Buna istinaden müfettiş istedim. Burada müfettiş raporu ile benim resimlerle belgelediğim şekilde onlar görevden alındı. Ben onları görevden aldırdığım için benim hakkımda olağanüstü yani delegelikleri devam ettiği için bir dahaki olağan kongreye kadar imza topladılar. Genel Başkanımız bu imzaya götürecek olan süreçte kongreye müsaade etmedi. Çünkü burada CHP'yi nasıl bir noktaya getirdiğimi ve imza toplayanların haksız olduklarını biliyordu. Çünkü birilerinin rantını engelledim. Bir şeylere peşkeş çekilmesini engelledim. Arı kovanına çomak soktum. Genel Başkanımız da bunu çok iyi biliyordu. Bundan dolayı genel merkez, kongreye götürmedi. Benim arkamda durdu. Onlar da mahkemeye müracaat etti. Mahkeme de bu işin işleyişi doğrultusunda içerisinde ilçe başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin de olduğu kişileri atadı. Kararda istinaf yolu açık olmak üzere gerekçeli kararı var. Bu karardan sonra parti avukatımız, genel merkez buna itiraz edecek. İstinafa gidecek ve nasıl bir karar verecek şu an hukuki süreç devam ediyor. Kesinleşmiş bir karar yok. Ben görevimin başındayım. Buranın sahibi de biziz."

Kararın ardından partililer CHP İl Başkanlığı'na gelerek Gönül Özel'le toplantı yaptı. Partililerin il binasında bekleyişi sürüyor.

DEĞER’DEN AÇIKLAMA

Burada, kayyım başkanı olarak atanan Muzaffer Değer, şunları söyledi: “Bize mahkemenin tebligatı yapılacak. Biz de kayyum heyeti olarak partiye gidip göreve başlayacağız. Amacımız yasal sürede, bu da tahmine 45 gün içinde il yönetimini olağanüstü kongreye götürüp yeni yönetimin seçilmesini sağlamak. Kim yada kimler aday olur bilemem ama amacımız kongreyi sağlıklı bir şekilde yapıp görevi seçilen yönetime devir etmektir.”

DERSİM KATLİAMINA DESTEK 

Muzaffer Değer, 2008’de Diyarbakır’da CHP İl Başkanlığı yapmış, 23 Kasım 2011’de genel merkez tarafından görevden alınmıştı. Değer, CHP Genel merkezi tarafından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o dönemde Dersim katliamıyla alakalı yaptığı “Devlet adına özür dilerim” açıklamasına destek vererek, katliamı kınadığı için, görevden el çektirilmişti. Deniz Baykal’la yakınlığı bilinen Değer’in ağabeyi Mesut Değer ise bir dönem CHP’den Diyarbakır Milletvekilli seçilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz