Cibilliyetsiz haddini bil!

Fatih Altaylı’nın Şeyh Said’le ilgili sözleri, Kürt vatandaşlarda infial yarattı. DEM ve HÜR DAVA Partisi kınarken, Diyarbakır Barosu konuyu adli makamlara taşıma kararı aldı.

Cibilliyetsiz haddini bil!

BU TARTIŞMA DAHA ÇOK SU KALDIRACAK

Diyarbakır’da yapılacak yeni yola Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, Şeyh Said isminin verileceğinin duyurulmasının ardından belli çevrelerce yapılan salya akıtıcı eleştiriler kervanına katılan Fatih Altaylı kendi kanalından Şeyh Said’e hakaret etti. Diyarbakır Barosu Altaylı’nın hakaret içerikli sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını açıklarken, HÜDA PAR Batman milletvekili Serkan Ramanlı ise sosyal medya hesabında, bunun hesabının sorulacağını duyurdu.

ŞEYH SAİD BULVARI

Diyarbakır'da kayyum yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Silvan-Elazığ yolunu birleştirecek olan çevre yolunda oluşan bulvara Şeyh Said Bulvarı adını vereceğini duyurmasının ardından, ulusalcı ve kemalist çevrelerin salya akıtıcı eleştiri ve tepkiler kervanına gazeteci Fatih Altaylı da katıldı. Altaylı, kendi programında Şeyh Said’e hakaret dolu sözler sarfetti.

ALTAYLI’NIN CİBİLİYETSİZLİĞİ

Altaylı,

Sözde yerli ve milli bir iktidarımız var. Türkiye’ye karşı İngilizlerle işbirliği yaparak daha Türkiye kuruluş aşamasındayken isyan etmiş, bu ülkeyi yıkmaya, bölmeye çalışmış bir haysiyetsiz, bir şerefsizin adını bir rezilin adını siz bir bulvara veriyorsunuz. Şeyh Sait İsyanı diye bir isyan var. Yani O zaman yarın bir bulvara Öcalan bulvarı adını verecek misiniz?”

ifadelerine yer verdi. 

BARODAN SUÇ DUYURU

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren de Altaylı’nın hakaretine karşı sessiz durmayacaklarını söyledi. Eren, "Şeyh Said’e yönelik çirkin saldırıya karşı sessiz kalmayacağız. Kendilerini ülkenin tek sahibi olarak gören bu anlayış içinde bulunduğumuz durumun da müsebbipleridir. Diyarbakır Barosu gerekli suç duyurularını yapacaktır. Kürtlere ait değerlere saldırı bu kadar kolay değil” ifadelerini kullandı.

İŞTE SUÇDUYURUSU DİLEKÇESİ

Altaylı'nın sözleri ardından Diyarbakır Barosu da suç duyurusunda bulundu. Duyuruda,

"Şüpheli tarafından merhum Şeyh Said efendi hakkında, "haysiyetsiz", "şerefsiz" ve "rezil" gibi söylemlerde bulunduğu, merhum Şeyh Said efendinin anısına hakaret edildiği gözetilerek, şüphelinin cezalandırılması gerekir"

denildi.

Suç duyurusunda şu ifadeler kullanıldı:

"Kürt toplumu için önemli bir lider olan Şeyh Said ve 46 arkadaşı, yeni kurulan cumhuriyet yönetimine isyan ettikleri gerekçesiyle 1925'te idam edilmiştir. Şeyh Said, Kürt milletinin saygın şahsiyetlerinden birisidir. Bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına somut bir fiil ya da olgu isnat etmeden saldırmak, yani soyut olarak tahkir etmek, hakaret tanımı içerisinde yer almaktadır. Şüpheli tarafından twit içeriğiNe konu açıklama incelendiğinde, merhum Şeyh Said'in hem toplumsal saygınlığını hem de yakınlarının duygularını rencide ettiği, onur, şeref ve saygınlığını zedelemeyi amaçladığı görülmektedir. Cezayı artırıcı bir nitelikli hal olarak düzenlenen suçun alenen işlenmesi ise; hakaret suçunu oluşturan fiilin belirli olmayan sayıda kişilerce algılanabilecek bir şekilde ortaya çıkarılmasıdır.

Nitekim yayın yoluyla kişinin hatırasına hakaret suçunun işlenmesi de aleniyet kavramı içinde değerlendirilmektedir.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin 2009/18403 E. 2010/967 K. ve 01.02.2010 tarihli ilamı; "...Ölünün hatırasına hakaret suçunun cezaevi koğuşunda işlenmesi karşısında, eylemin gerçekleştiği koşullar itibariyle belirli olmayan birden fazla kişiler tarafından duyulup algılanmayacak olması nedeniyle aleniyet öğesinin gerçekleşmediği gözetilmeden (...) sanık hakkında verilen cezanın TCK'nın 130/1. Maddesinin ikinci cümlesiyle artırılması..." şeklindedir. Şüpheli tarafından, twitter isimli sosyal medya platformunda, aleniyet içerir şekilde atılan twit içeriğiyle kişi hatırasına hakaret suçunun işlendiği gözetildiğinde, nitelikli halin gerçekleştiği açıktır.

Netice itibariyle, şüphelinin twit içeriği gözetildiğinde basın yayın yoluyla işlenen kişi hatırasına hakaret suçundan şüphelinin cezalandırılması gerekir." 

HÜDA PAR’DAN TEPKİ YAĞMURU

HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı gazeteci Fatih Altaylı'nın Şeyh Said'e ettiğı hakaretlere yanıt verdi. Gazeteci Fatih Altaylı hakkında hakaret davası açacaklarını duyuran Ramanlı, X hesabında şu açıklamayı yaptı:

"Şeref ve haysiyet hakkında en ufak bir fikri dahi olmayan haddini bilmez bir takım zevat, Şeyh Said Efendi Hazretlerinin hatırasına dil uzatmaya cüret etmiş. Şeyh Said Efendi’nin varisleri bize icazet verecek olursa TCK. 130/1'de düzenlenen 'Kişinin hatırasına hakaret' kapsamında hukuk önünde @fatihaltayli’dan bu hakaretinin hesabını soracağız."

DEM PARTİSİNDEN TEPKİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) Altaylı’ya sert tepki geldi.

DEM Parti Genel Merkezi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Şeyh Said ve yoldaşlarına dil uzatan şovenist kesimler ile gazeteci olarak geçinen kişilerin söylemlerinin Kürt halkı nezdinde zerre kadar değeri yoktur. Şeyh Said ve yoldaşları hak mücadelesi yürütmüş, bu nedenle devletin zulmüne uğramış Kürt halkının önemli değerlerindendir ve hep öyle hatırlanacaktır. Değerlerimize hakaret edenler haddini bilmelidir.”

BAKIRHAN’DAN KRİTİK AÇIKLAMA

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, sosyal medyada yaptığı Kürtçe paylaşım ile tepki gösterdi.

Bakırhan, şöyle dedi:

“Şeyh Said; Kürt halkının onuru ve değerdir. Halkı olan Kürtlerin varlık mücadelesinde; büyük bir değerdir. Ayrıca bu varlık mücadelesi yolunda büyük bedeller de ödemiştir. Onun şahsına yönelik hakaretleri kabul etmiyoruz. Hakaret edenleri de kınıyoruz.”

Haber: İsa İPEK

Redaktör: Nazime Aslı ÇAVLAN

Kaynak: Diyarbakır Söz