Cumhurbaşkanı Gül: Şangay Grubu AB'nin alternatifi değil

Avrupa Birliği’ne tam üye olmak için Türkiye’nin beklentilerinden vazgeçerek Şangay Grubu’na katılmayı umanlar için, Şangay Grubu’nun AB’ye alternatif olamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül: Şangay Grubu AB'nin alternatifi değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile yaptığı basın toplantısında, “AB’ye tam üyelik için müzakere başlattık. Ancak müzakereler Türkiye’ye karşı önyargılı bazı AB ülkeleri yüzünden istenilen düzeyde gerçekleşmedi. Başbakan bunu kızgınlıkla dile getirdi, Şangay AB’ye alternatif değil. Türkiye başarılı bir şekilde AB müzakerelerini sonuçlandırmak istiyor” dedi.

Şangay Grubu üyeliği Başbakan Erdoğan tarafından AB ile müzakere sürecinin sonunun net olmadığı gerekçesiyle Ocak ayı sonunda dile getirilmişti.

Başbakan Erdoğan, “İşler yanlış gittiğinde 75 milyonun başbakanı olarak başka seçenekler de aramak zorundayız. Şangay Grubu bizi alırsa biz de AB’ye ‘elveda’ deriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül’e göre ise, “Türkiye AB kriterlerini benimsemek ve uygulamak istiyor”

Türkiye son yıllarda çok sayıda yasal ve bürokratik değişiklikler yaptı. Halkın birçok kesimi de gelecekte atılacak daha demokratik adımlar için bir referans noktası olduğunu söylüyor.

Sırp Cumhurbaşkanı da Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili “Bir üye ülke olarak Türkiye’yi kabul etmek için Sırbistan’ın yalnız karar veremeyeceğini ancak Sırbistan her zaman Türk yatırımcıları ve girişimcileri bekliyor” açıklamasında bulundu.

Erdoğan ayrıca Türkiye’nin 50 yıldır AB’nin kapısında beklediğinden şikayet ederek “AB’nin kapısının önünde 50 yıl geçirmiş bir ülke hakkında artık karar verilmesi gerekir. AB bunu başka bir ülkeye yapmadı ama Türkiye’ye yapıyor” dedi.

Türkiye 1963 yılından beri AB’ye tam üyelik için bekliyor.

Bu arada Türkiye 7 Haziran 2012’de Pekin’de Şangay Grubu’nun yıllık zirvesinde diyalog partneri olarak kabul edilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz