DEM Parti’den depremin yıl dönümünde Meclis’e 100 soru

Maraş merkezli depremlerin yıl dönümünde DEM Parti, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle 100 soru sordu.

DEM Parti’den depremin yıl dönümünde Meclis’e 100 soru

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli; 6 Şubat 2023’te gerçekleşen resmi verilere göre en az 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiği Maraş merkezli depremlere dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle 100 soru sordu.

DEM Parti, Yılmaz’ a sorulan 100 sorunun Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istedi.

130 BİN CAN KAYBI' AÇIKLAMASI 

Depremlerin gerçekleştiği dönemde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum, katıldığı bir programda 6 Şubat depremlerinden bahsederken “İşte 6 Şubat geliyor… 130 bin canımız gitmiş” ifadelerinin de kullanıldığı soru metninde, “Her ne kadar daha sonra  ‘Cumhuriyet tarihindeki depremlerde toplam 130 bin kişi hayatını kaybetti’ demiş ise de, 130 bin sayısının sadece 6 Şubat depremlerine dair olduğu anlaşılmıştır. Şüphesiz gerçek rakamların, açıklanan resmi rakamların çok daha üzerinde olduğu, uzun süredir kamuoyunun malumudur” denildi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI DA HATIRLATILDI
Soru metninde, Cumhurbaşkanı Erdoğan Adıyaman’da yaptığı “…arzu ettiğimiz hıza ulaştıramadığımız bir gerçektir” açıklama da hatırlatılarak depremlerin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen sorunların halen çözülmediğinin altı çizildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz