Diyarbakır'da "Yerli Malı Belgesi Tanıtımı" toplantısı

HDP binalarına yapılan saldırı Hangi siyasetçiye, hangi partinin ofisine olursa olsun yapılan saldırı bütün partilere ve siyasetçilere yapılmıştır. Biz böyle görüyoruz. Kim, hangi amaçla yaparsa yapsın bu tür saldırıları lanetliyoruz, telin ediyoruz.

Diyarbakır'da

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Adana ve Mersin'de HDP binalarına yapılan saldırılara ilişkin, "Hangi siyasetçiye, hangi partinin ofisine olursa olsun yapılan saldırı bütün partilere ve siyasetçilere yapılmıştır. Biz böyle görüyoruz. Kim, hangi amaçla yaparsa yapsın bu tür saldırıları lanetliyoruz, telin ediyoruz" dedi.

Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Diyarbakır Ticaret Odası (DTSO) ve Diyarbakır Ticaret Borsası’nca (DTB), “Hedefimiz üretim ve enerji üssü bir Türkiye inşa etmek” sloganıyla 'Yerli Malı Belgesi Tanıtım' toplantısı düzenlendi. Diyarbakır’daki bir otelde düzenlenen toplantıya, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Diyarbakır milletvekilli Süleyman Hamzaoğlu, AK Parti Diyarbakır milletvekili adayı Alaattin Parlak, İl Valisi Hüseyin Aksoy, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, DTB Başkanı Ebubekir Bal ile iş çevreleri katıldı.

Bakan Yılmaz, Çözüm Süreci sayesinde bölgede huzurun sağlandığına işaret ederek, kalkınma, demokrasi, özgürlük ve huzur ortamı arasında çok yakın ilişki olduğunu söyledi.

- HDP binalarına yapılan saldırı

Bakan Yılmaz, Mersin ve Adana'da HDP'nin seçim bürolarına yapılan saldırıya ilişkin şunları kaydetti: "Hangi siyasetçiye, hangi partinin ofisine olursa olsun yapılan saldırı, bütün partilere ve siyasetçilere yapılmıştır. Biz böyle görüyoruz. Kim, hangi amaçla yaparsa yapsın, bu tür saldırıları lanetliyoruz, telin ediyoruz. Bunlar ne yaparlarsa yapsınlar, eylemleri yapanlar neyi hedefliyor olurlarsa olsunlar biz doğru bildiğimiz yolda ilerleyeceğiz. Türkiye daha fazla demokratikleşecek daha fazla zenginleşecek."

- "2015-2019 fırsat penceresidir"

Kalkınma Bakanı Yılmaz, güçlü yönetimler olmadan reformların yapılamayacağını ifade ederek, reformların iki şekilde gerçekleştirildiğini bildirdi.  Bazı ülkelerin yaşadıkları kriz nedeniyle kriz yapmak zorunda kaldığını ancak bu yöntemde toplumun büyük bedeller ödediğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin geçmişte bunları çok yaşadığını anımsattı.

 İkinci yolun ise krizden dolayı değil vizyondan dolayı reformlar gerçekleştirmek olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Önümüzde bir fırsat  penceresi var, 2015-2019 fırsat penceresidir, inşallah bu fırsatı heba etmeyeceğiz. Bu dönemi iyi değerlendirip çok daha fazla üreten, ihracat yapan ve istihdam oluşturan Türkiye'yi birlikte oluşturacağız."

- "Diyarbakır Ortadoğu'nun üretim ve hizmet merkezi olacak"

Yılmaz, Silvan Projesi ile 2,5 milyon dönüm arazinin suyla buluşacağını ve bu sayede tarıma dayalı sanayinin gelişeceğini işaret ederek,  21 Mayıs'ta organize sanayi bölgesinin ilave alanının altyapı ihalesinin yapılacağını dile getirdi.

"İstihdam Diyarbakır'ın temel meselesidir, yüz kişiden sadece 30'u çalışıyor" diyen Yılmaz, "Projeleri gerçekleştirerek on binlerce istihdam oluşturabiliriz. Diyarbakır'ın çok büyük inanç ve kültür turizmi potansiyeli var. Yapımı süren yıllık 5 milyon yolcu kapasiteye sahip havalimanı ile yurt dışı uçuşları başlayacak. Bu tamamlanınca Diyarbakır Ortadoğu'nun üretim ve hizmet merkezi olacak" ifadelerini kullandı.

- "200 bin kişinin faydalanmasını bekliyoruz"

Yeni uygulamaya geçirdikleri iş başında eğitim teşvikiyle işe alınacak gençlerin 6 ay boyunca asgari ücretinin devlet tarafından karşılanacağını vurgulayan Yılmaz, "O eğittiğiniz kişiyi imalat sanayide istihdam ederseniz 42 ay boyunca primlerini biz ödeyeceğiz. Diğer sektörlerde ise 30 ay ödeyeceğiz. Bunlar muazzam teşviklerdir. Bundan sadece 200 bin kişinin faydalanmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yılmaz, sadece kamu yatırımlarıyla bir bölgenin kalkınmasının mümkün olmadığını, bu nedenle bölgede özel sektör yatırımlarının artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

- "Allah'ın izniyle Çözüm Süreci hedefine varacak.

Işık, yaptığı konuşmada, 2008 yılında yaşanan ekonomik krizde ekonomisi sanayi ve üretime dayanmayan ülkelerin perişan olduğunu, güçlü bir üretim altyapısına sahip ülkelerin ise krizden etkilenmeden çıktığını belirtti.

Bilim ve teknoloji tarihinde adı altın harflerle yazılan Diyarbakırlı El Cezeri'nin sibernetiğin kurucusu olduğunu anlatan Işık, "El Cezeri bundan neredeyse 800 yıl önce otomatik diyeceğimiz makineleri ilk defa tasarlayan ve yapan insandır. Onun için Diyarbakır tarihine karşı borcunu ödeyecek, El Cezeri gibi insanlar yetiştirecek" ifadesini kullandı.

- "AB'yi finanse edecek kadar zengin değiliz"

Bakan Işık, yerli üretimi artırmak için teşvik sistemini her yönüyle tekrar gözden geçirdiklerini, bakanlığının ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) sanayicinin emrinde olduğunu söyledi.

- "1994 ürüne yerli malı belgesi verildi"

Işık, bütün dünyada kamu alımlarının yerli ve yenilikçi üretimi artırmak için kullanıldığını, iktidara geldikten sonra bu alana yoğunlaştıklarını söyleyerek, "Artık kamu alımlarını yerli üretimin artması için kaldıraç olarak kullanıyoruz. İstiyoruz ki kamu alımları yerli üreticimizi büyütsün, Çinli gelip buraya mal satana kadar Diyarbakır'daki sanayicimiz satsın. Eğer bir ürün yerli ise yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlıyoruz. Otomotivde eşdeğer uygulamasını getirdik. Türkiye'de bugün itibariyle 1994 ürüne yerli malı belgesi verildi. Formülünü biz yazdık ama belgeyi sanayi odalarımız veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Çözüm Süreci'ni çok önemsiyoruz"

Işık, Diyarbakırlı olup da İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de hatta yurtdışında sanayici olmuş yatırımcıların Diyarbakır'a gelmesini arzuladıklarını ifade ederek, şunları ifade etti: "Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde 4 bin kişi çalışıyor ancak 50 bin kişi çalışmalı. Bunun için bakanlık olarak emrinizdeyiz. Özellikle özel sektörün yatırım yapması için olmazsa olmaz olan huzur ve güven ortamıdır. Huzur olursa her şey olur, huzur olmazsa insanlar yatırım yapmaz. Çözüm Süreci'ni Türkiye'nin ve bölgenin geleceği için de çok önemsiyoruz. Kimsenin endişesi olmasın Allah'ın izniyle Çözüm Süreci hedefine varacak. Artık dağlarında silah sesi değil, şehirlerinde sanayisinde çarkların sesi duyulsun istiyoruz. O makinelerin tıkır tıkır çalıştığı bir Diyarbakır istiyoruz."

- "TOBB olarak elimizi taşın altına koyduk"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da yerli üretimin desteklenmesi konusunda bakanlıkların önemli gayretler gösterdiğini anlattı. Yapılan kanuni düzenleme sayesinde yerli sanayiciye "Yerli Malı Belgesi" alarak üretimini yaptığı ürünü, kamu ihalelerinde yurt dışında üretilen ürünlere oranla yüzde 15 daha pahalı satma imkanı verildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu kanun sayesinde önümüz açıldı. Bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım. Bundan daha büyük teşvik olur mu?" ifadesini kullandı.

Vali Hüseyin Aksoy ise Türkiye'nin ortanca yaş ortalamasının 30, Diyarbakır'ın ise 22 olduğunu belirterek, bunun önemli bir avantaj olduğunu söyledi. Diyarbakır'da kadınların ekonomik yaşama katılma konusunda geçmişe oranla önemli gelişmelerin olduğunu dile getiren Aksoy, teşvik uygulaması sayesinde Diyarbakır'ın daha iyi duruma geleceğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler