Erdoğan-Gilani ortak basın toplantısı

Başbakan Erdoğan:''Haberal'ın tutukluluğu Yargı ile ilgili. Bu konu hakkında şuanda dışarıdan içeriden bazı aktivistlerin şu veya bu kişilerin, bu tür temennileri bizi pek ilgilendirmiyor. Bizi alakadar etmiyor. Yargı bu konuda ne karar verirse herkes ona uymak durumundadır''

Erdoğan-Gilani ortak basın toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın tutukluluğu ile ilgili olarak, ''Haberal konusu şuanda tamamen yargının konusudur. Ve yargı ile ilgili olan bu konu hakkında şuanda dışarıdan içeriden bazı aktivistlerin şu veya bu kişilerin bu tür temennileri bizi pek ilgilendirmiyor. Bizi alakadar etmiyor. Yargı bu konuda ne karar verirse herkes ona uymak durumundadır'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tutuklu CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın ''yargının konusu'' olduğuna işaret eden Erdoğan, ''Ve yargı ile ilgili olan bu konu hakkında şu anda dışarıdan içeriden bazı aktivistlerin şu veya bu kişilerin bu tür temennileri bizi pek ilgilendirmiyor. Bizi alakadar etmiyor. Yargı bu konuda ne karar verirse herkes ona uymak durumundadır'' diye konuştu.

Erdoğan, şunları kaydetti:

''Konu sıradan bir konu değildir ve konunun ilişkili olduğu madde ciddi bir maddedir. Ve bu maddeyi bile bile, bu maddenin muhatabı olduğunu bile bile ne yazık ki, mensubu oldukları siyasi parti bu kişileri aday göstermiştir. Mesleki noktadaki taassupla bu iş ele alınırsa bu yanlış olur. Her mesleğin kendine has bazı savunulacak yanları veya savunanları çıkabilir. Ama burada da, mesleğinde çok başarılı bir insan olabilir. Ama yargı farklı şeyler ele almak ve bunları değerlendirmek suretiyle böyle bir karara varmıştır. Şuanda da bu süreç devam etmektedir. Bize düşen sadece süreci izlemektir. Ve de tabi Haberal milletvekilliği adaylığına dışarıda iken gösterilmiş değil, tutuklu iken gösterilmiş bir şahıstır.''

Pakistan'ın çıkarı, Gilani ile Şerif arasında dayanışmayı gerektirir

Başbakan Erdoğan, Pakistan anamuhalefet lideri Navaz Şerif ile görüşmesine ilişkin ''Gilani ile Şerif'i biraraya getireceğinizi düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine, Şerif'in görüşlerini almak istediğini belirtti. Erdoğan, şunları söyledi:

''Bu konularla ilgili düşüncelerini aldıktan sonra Sayın Şerif ile Sayın Gilani ile, kardeşim arasında bir dayanışmanın olmasını isterim, Pakistan'ın çıkarı bunu gerektirdiği için. İlk dönemlerde muhalefetin iktidarı desteklediğini biliyorum. Hatta o zamanlarda Sayın Gilani'ye, kardeşime 'Böyle muhalefet bizim başımıza' demiştim. Ama bizde böyle bir muhalefet ne yazık ki yoktu. Bugün yine aynı şekilde devam ediyor. Biz buraya 'beyaz' diyoruz değil mi? Görüyorsunuz beyaz. Onlar 'siyah' der. Böyle bir muhalefet anlayışı olmaz. Biz buna rağmen bu mücadelemizi sürdürdük, sürdürüyoruz. Dün parlamentodaki konuşmamda ifade ettiğim, muhalefetin yapıcı muhalefet anlayışı çok önemli. Çünkü orada ortak çıkar tüm Pakistan halkının ortak çıkarıdır. Çünkü tüm Pakistan halkı tepede çatışma olursa bundan zarar görür. Bizim siyasiler olarak görevimiz nedir? Önce insandır. Devlet bizim için ikinci plandadır. Devlet kendi insanının hizmetkarıdır. Bunu yürütmesi lazım, bu görevi işlemesi lazım. Temenni ediyorum ki inşallah şu anda Pakistan siyasetinde rol alan aktörler el ele, dayanışma içerisinde tüm Pakistan halkının, Pakistan'ın menfaati için çalışsın ve Pakistan da gelişmekte olan ülkeler arasında güçlü konumunu alsın.''

NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi

Başbakan Erdoğan, NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle ilgili soruyu yanıtlarken de ''Şuandaki hedef 2014 sonu gibi görünüyor ama bu kesin bir süre değil. Bu, 2014'ten sonraya da sarkabilir. Türkiye olarak biz bütün ülkeler orayı terk ettikten sonra biz terk etmeyi düşünüyoruz. Biz kardeşlerimizi orada yalnız bırakmayı düşünmüyoruz. Onlar bize ne zaman 'Tamam, teşekkür ederiz' derlerse biz o zaman oradan ayrılmayı hedefliyoruz. O ana kadar da çalışmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Erdoğan, Fransa'nın kısa süre içinde Afganistan'dan ayrılma kararını açıklamasının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ''Beraber girdik, beraber ayrılmamız gerekir. Bunun için 2014 sonunu beklememiz gerekir'' dediğini hatırlattı.

ABD'nin Afganistan'a yardım noktasında kendileri çekildikten sonraki sürece yönelik 2 milyar dolarlık donörler yaklaşımı içerisinde olduğunu kaydeden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu 2 milyar dolarlık yardımla artık Afganistan'ın kendi ihtiyaçlarını gidermeye yönelik adımları atmasını planlıyorlar. Bunun adımlarını şuanda atma gayretleri var ve her ülke bu noktada bazı taahhütlerde bulunmuş durumda. Türkiye olarak bizim de bir taahhüdümüz var. Tabii bu taahhüdümüz bizim ayni yardımlarımızın dışındaki taahhütlerdir. Bizim şuanda Afganistan'da bazı ayni yardımlarımız var. Özellikle Vardak Bölgesi'nde alt yapı, üst yapı çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. Ayrıca da 2014 sonu itibarıyla taahhüdümüzü ayrıca yerine getireceğiz. Temennim odur ki Afgan halkı kendi içindeki sıkıntıları bir an önce aşar ve oraya da refah, huzur ve barış egemen olur.''

Başbakan Erdoğan, Pakistan ve NATO arasındaki ilişkilerle ilgili bir soruya ise ''Öncelikle Pakistan-Afganistan arasındaki konuya girmeden ben tabi Pakistan'daki şehitlerimiz sebebiyle ABD'nin özür beyanını burada hatırlatmak durumundayım. Çünkü net çok açık ortada bir olay var, vaka var. Fakat ISAF olayı ve NATO konusuna gelince bu konu tabi Pakistan'ın kendi takdiridir. Kendi vereceği karardır. Bu konu üzerinde bizim herhangi bir açıklamada bulunmamız doğru değildir. Ama bir NATO ülkesi olarak, şüphesiz ki, bunu karşılıklı bir mutabakat çerçevesi içerisinde çözmek en isabetli yol olacaktır'' yanıtını verdi.

Toplantıdan notlar

Gilani, toplantıda konuşmasını çeviri yapılacağını unutarak ara vermeden tamamladı. Çeviri yapılacağının hatırlatılması üzerine Gilani, konuşma metnini tercümana uzatarak çeviriyi metne bakarak yapmasını söyledi. Gilani'nin bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

Başbakan Erdoğan'nın da konuşmasında ''Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla'' atasözünü söylemeden önce tercümana ''Söyleceğimi dikkatli çevir'' uyarısı yapması salonda hoş bir hava oluşturdu.

Gilani, ''Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla'' atasözünün Pakistan'da da kullanıldığını anımsattı.

Ayrıca Başbakan Erdoğan, konuşmasının bir yerinde ''Bizde şu gördüğünüz beyaz var ya'' cümlesini kullanırken eliyle salonun beyaz tavanını gösterdi. Çevirmen de sözlerin tercümesini yaparken Başbakan Erdoğan gibi eliyle salonun tavanını gösterdi. Çevirmenin bu hareketi Başbakan Erdoğan'ı gülümsetti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz