'Hâlâ AK Partiliyim, bu aile yönetimden uzaklaşmalı'

AK Parti'nin eski Ankara il başkanı Nedim Yamalı: Sayın Cumhurbaşkanı’nın damadı. Kendisi başarılı da bir insan. Başarılı ya da başarısız olmasından da önemlisi, siyasette en büyük problemlerden birisi de ailenin bu işin içine girmesi meselesidir. Karşınızdaki genel başkanınızın damadıysa nasıl rekabet edeceksiniz?

'Hâlâ AK Partiliyim, bu aile yönetimden uzaklaşmalı'

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni parti kurmak için çalışmalarını yürüttüğü ekibinde yer alan AK Parti eski Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı, isim vermeden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı eleştirerek, “Bu aile yönetimden uzaklaşmalı” dedi.

DW Türkçe’de, Nevşin Mengü ile Bire Bir programına konuk olan Yamalı, genel merkezin kendisine “sen il başkanlığından istifa et seni milletvekili yapalım” dediğini, ancak milletvekili listesine alınmadığını söyledi. Yamalı, “Çok şaşırmadım. Bunlar AK Parti’de sıradan olaylar haline geldi. Hâlâ AK Parti üyesiyim ve bu eleştirileri il başkanıyken de yaptım” dedi.

AK Parti’nin kuruluş döneminde inandığı “taban demokrasisi” kavramından uzaklaştığını ifade eden Nedim Yamalı, parti içindeki tartışmaların uzun zamandır devam ettiğini ancak bunun kamuoyuna yansımadığını teyit etti.

‘BİR KİŞİNİN, BİR AİLENİN PARTİSİ DEĞİLDİR’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Pelikan yapılanması’ olarak tanınan Bosphorus Global’i ziyaret etmesi ile ilgili soruya da yanıt veren Nedim Yamalı, Pelikan yapılanması için “İmtiyazlı grup” ifadesini kullandı. Pelikan yapılanmasının parti içinde de etkili olduğunu ima eden Yamalı, “Partinin kurulları var. Bazen öyle şeyler oluyor ki ‘bu nereden çıktı’ diye merak ediyorsunuz. Adaylarda ortaya çıkıyor. ‘Bunlar nereden geldi, kim karar verdi’ diyorsunuz. Belediyeler için, milletvekilleri, il başkanları için diyorum” şeklinde konuştu. Nedim Yamalı yanıtını, “Bu bir kişinin, bir ailenin partisi değil. Buna itiraz etmemiz gerekiyor ve bizim eleştirilerimiz buna dair” dedi.

‘KARŞINIZDAKİ GENEL BAŞKANIN DAMADIYSA NASIL REKABET EDECEKSİNİZ?’

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın parti içinde bir grubu, buna karşı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ayrı bir grubu olup olmadığı şeklindeki soruya “olabilir” diye yanıt veren Yamalı, “Berat Albayrak parti içinde etkili bir isim. Sayın Cumhurbaşkanı’nın damadı. Kendisi başarılı da bir insan. Başarılı ya da başarısız olmasından da önemlisi, siyasette en büyük problemlerden birisi de ailenin bu işin içine girmesi meselesidir. Karşınızdaki genel başkanınızın damadıysa nasıl rekabet edeceksiniz? Bir problem varsa nasıl söyleyeceksiniz. Haksız rekabet ortaya çıkar. Bu da parti içindeki yozlaşmaya ve içine daralmaya neden olan faktörlerden birisi” dedi.

‘AK PARTİ DE YENİ BİR LİDER ÇIKMA İHTİMALİ YOKTUR’

Parti yöneticilerinin ailelerinin yönetime dahil olmamaları ve ticari ilişkilerine dikkat etmeleri gerektiğini tekrarlayan Yamalı, AK Parti ile ilgili de, “Şu söylem var; ‘Trenden inenler.’ Çok kötü bir şey var, artık insanlar bu trene binmek istemiyor” ifadelerini kullandı. AK Parti’nin 20 yıla yakın süredir iktidarda olduğunu belirten Nedim Yamalı, “20 seneden sonra 15-20 tane çok iyi siyasetçimiz olması gerekiyordu. AK Parti de yeni bir lider çıkma ihtimali yoktur maalesef. Bu kurumsal yapı yoktur” şeklinde konuştu.

‘CHP BİZDEN DAHA İYİ ÇALIŞTI’

Yerel seçimlerde AK Parti’nin kaybetmesinin nedenlerini de parti içindeki bu tartışmalara bağlayan Nedim Yamalı, “Cumhuriyet Halk Partisi maalesef bizden daha iyi çalıştı” itirafında bulundu. Aday belirleme sürecinde AK Parti’nin hata yaptığını söyleyen Yamalı, CHP’nin izlediği başarılı stratejiyi aslında AK Parti’nin izleyebilmesi gerektiğini söyledi. AK Parti adaylarının kimler tarafından belirlendiğini partinin dahi bilmediğini anlatan Yamalı, sorunun kaynağının da bu olduğunu belirtti. AK Parti’den ayrılıp yeni parti kuranlara “partiyi bölüyorsunuz” dendiğini, ancak partiye dönüp “parti bölünüyor” denmediğini ifade eden Yamalı, isim vermeden Berat Albayrak’a gönderme yaparak, “Bu aile yönetimden uzaklaşmalı” şeklinde konuştu.

AKP hükümetinde ihalelerin hep aynı isimler tarafından alındığını, bunun da “imtiyazlı gruplarla” ilgili olduğunu anlatan Nedim Yamalı, AKP’de buna “dur” denmezse insanlar başka alternatifler arayacağını da söyledi.

‘MHP İLE İTTİFAKA SICAK BAKMIYORUZ’

AK Parti’ye oy verdiği halde memnum olmayan insanlar olduğunu, eğitimli insanların AK Parti’den uzaklaştığını anlatan Nedim Yamalı, “Milliyetçi Hareket Partisi ile koalisyon AK Parti’nin reformcu ruhunu zedeliyor. AK Parti MHP ile bu ittifakı devam ettirdiği sürece arzu ettiği reformları yapamaz. Bu da bizim bütün özelliğimizi yitirmemize ve git gide milletten uzaklaşmamıza sebep olur. Biz MHP ile ittifaka sıcak bakmıyoruz” şeklinde konuştu.

“FETÖ mücadelesinin mükemmel götürüldüğünü söyleyemeyiz” diyen Yamalı, FETÖ’nün siyasi ayağının çok kolay tespit edilemeyeceğini iddia etti.

GÖKÇEK’İN GÖREVDEN ALINMASINA KİM KARAR VERDİ?

AK Partili eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifa ettirilmesi sürecinde Ankara İl Başkanı olduğunu belirten Nedim Yamalı, “Melih Bey neden görevden alındı” sorusuna da, “Görevden alınmasını ben doğru bulmadım. Sayın Cumhurbaşkanı ile de görüştüm. Bu kararların nereden alındığını bilmiyoruz. Bu karar alınırken, Ankara il başkanı olarak, Ankara’daki bütün belediyelerden sorumlu kişi olarak bana kimse bir şey sormadı. Zaten sorsa ‘hayır olmaz’ derdim. Halkın seçtiği kişileri görevden alamazsınız. Bir sürü kepazelik düzeyinde işler yapılıyor. Aldınız Melih Bey’i, madem kötüydü niye disiplin kuruluna vermediniz” dedi.

‘İYİLEŞME GÖRÜLMEZSE GEREĞİNİ YAPACAĞIZ’

Birçok belediye başkanının görevden alındığını, ancak daha sıkıntılı belediyelerin görevden alınmadığına da dikkat çeken Nedim Yamalı, “acaba onların arkasında bu imtiyazlı gruplar mı var” diye sordu. Nedim Yamalı “erken seçim bekliyor musunuz” sorusuna ise, “Türkiye böyle giderse bir erken seçim olur. Türkiye’de erken seçim kaçınılmaz. Türkiye 4 sene bu yapıyla gidemez” dedi. Nedim Yamalı, Davutoğlu’nun partileşme süreci ile ilgili de, “Bir iyileşme çabası görülürse vazgeçeceğiz. Bir iyileşme görülmezse biz bu işin gereğini yapacağız” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz