HDP’nin hamlesi 2. Turu getirir!

Altan Tan: “HDP aday hamlesi ile seçimi ikinci tura taşır, bu hamle Millet İttifakı’nı zora soktu”

HDP’nin hamlesi 2. Turu getirir!

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayını göstereceğini açıklamasıyla ilgili tartışma sürerken, HDP’den üç dönem Diyarbakır milletvekilliğini yapan Altan Tan, HDP’nin bu hamlesinin seçimi ikinci tura taşıyacağını iddia etti. Hamlenin AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a fiili destek gibi göründüğünü ve Millet İttifakı’nı zora soktuğunu ileri süren Tan, “Bu şartlarda her iki ittifakın da HDP ile kamuya açık müzakere yapamayacaklarını tahmin ediyorum” dedi.

“HER İKİ İTTİFAK DA HDP’YE ‘SİZİNLE GÖRÜŞMEYİZ AMA OYLARINIZI KARŞILIKSIZ VERİN’ DİYOR”

Gazeteci Ferit Aslan’ın sorularını yanıtlayan Altan Tan, her iki ittifakın da açıktan görüşme yapmamasının HDP’yi zor duruma soktuğunu, başta eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş olmak üzere partideki sol kesimin, Erdoğan karşısında kim olursa olsun onun desteklenmesini istediklerini söyledi. Tan, “Ama geniş bir kesim Millet İttifakı’na karşılıksız destek vermek istemiyor. Kürt meselesi ve demokratikleşme ile ilgili Millet İttifakı’ndan bir şeyler duymadıklarını söylüyorlar. Her iki ittifak da HDP’ye ‘Sizinle görüşmeyiz, bize selam vermeyin, ama oylarınızı karşılıksız verin’ diyor. Yani bir bakıma HDP’ye vebalı muamelesi yapılıyor. HDP, böyle zor bir durumda bulunuyor. HDP’nin bu hamlesi yapılan anketlere bakıldığında seçimi ikinci tura taşır. Ama ikinci turda da HDP seçmeni yine aynı durumla karşılaşabilir” dedi.

“HDP ADAY GÖSTERİRSE SEÇİM İKİNCİ TURA KALIR”

HDP’nin bu hamlesinin Erdoğan’a örtülü destek olarak değerlendirildiğini belirten Tan, şöyle devam etti: “Örtülü mü ya da örtüsüz mü bilmem ama bana göre fiili destek olarak değerlendirilebilir. HDP aday gösterirse seçim ikinci tura kalır ve önümüzdeki dört ayda neler olabileceğini kestirmek mümkün değil. HDP, aday hamlesinden sonra yaptığı ‘Diyalog ve müzakereye açığız’ beyanı ile açık kapı bırakmıştır. Doğru olan budur. HDP’nin bu girişimi gördüğümüz kadarıyla Millet İttifakı’nı zora soktu. Ben Millet İttifakı’nın İYİ Parti orada olduğu sürece HDP ile görüşme veya sözleşme yapmasını mümkün görmüyorum.”

“HDP SEÇMENİNİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK VERİR”

Seçimin ikinci tura kalmasının AK Parti ve Erdoğan’a psikolojik üstünlük sağlayacağını savunan Tan, “Seçmen aynı zamanda parlamentodaki duruma bakacak ve kim orada güçlü ise onun adayı daha şanslı durumda olacaktır” diye konuştu. Deneyimli siyasetçi, Millet İttifakı’nın Kemal Kılıçdaroğlu’na aday göstermesi durumunda HDP’nin de yönlendirmesi ile HDP seçmeninin büyük çoğunluğunun Kılıçdaroğlu’na destek vereceğini belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz