Hükümetin açıkladığı zam teklifine memur sendikaları 'Kapalıyız' dedi

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, hükümetin memura 2018 ve 2019 yılları için zam teklifini açıklayarak, "2018 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay içinde yüzde 3; 2019 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay içinde yüzde 3 olarak teklifimizi sunuyorum" diye konuştu. Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın ise teklifi müzakere etmeye değer bulmadıklarını belirterek, "Eski Türkiye'nin teklifi olarak görüyoruz. Bu teklife kapalıyız" dedi.

Hükümetin açıkladığı zam teklifine memur sendikaları 'Kapalıyız' dedi

Çalışma Bakanı Sarıeroğlu başkanlığındaki Kamu İşveren Heyeti, 2018-2019 yıllarını kapsayan 4'üncü dönem kamu kesimi toplu sözleşmesi görüşmeleri kapsamında, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'yle bir araya geldi. Görüşmenin ardından hükümetin zam teklifini açıklayan Sarıeroğlu, Sson 15 yılda aile yardımı dahil en düşük memur maaşında yüzde 97, ortalama memur maaşında ise yüzde 61 oranında reel artışın sağlandığına işaret etti.  Sarıeroğlu, şunları ifade etti: "Yine memur emeklisi maaşlarında da 2002 yılında 377 lirayken, 2017'nin Temmuz ayı itibariyle bin 871 liraya kadar yükselten ilerlemeleri her birlikte yaşadık. 2002-2017 döneminde kamu görevlilerimizin geneline yapılan katsayı artışlarının dışında da bazı kamu görevlilerimizin aylık ve ücretlerinde ilave artışlar yapıldı. Kamu çalışanlarımızın bütçeden aldıkları pay arttı. 2002'de toplam personel giderlerinin bütçesi içerisindeki payı yüzde 18,4 iken 2017 yılında bu rakam yüzde 29,7'ye yükseldi"

"KAMU ÇALIŞANLARINA İKİ KEZ İLAVE BİR DERECE VERDİK"

Sarıeroğlu, kurumlar arası maaş dengesizliklerini gidermek için de çok önemli adımlar attıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Aynı kadro unvanında kurumdan kuruma değişen ücret uygulamasına son vererek, kurumlar arası ücret dengesini sağladık. Yine banka promosyonlarından kamu emekçilerinin faydalanmasını sağladık. Kamu çalışanlarına iki kez ilave bir derece verdik. Disiplin Affı Kanununu çıkarttık. Sosyal devlet olmanın ve vatandaşlarımıza nitelikli hizmet sunmanın bir gereği olarak kamuda istihdam edilen personel sayımızda da son 16 sene içerisinde çok ciddi artışlar sağladık. Kamuda kariyer uzmanlığını yaygınlaştırdık. Yine kamuda başörtüsü yasağını ortadan kaldırarak, önemli bir ayrımcılığa son verdik."

AK Parti hükümetleri olarak eğitimden sağlığa, ulaştırmadan toplu konuta, enerjiden sosyal yardımlara kadar birçok alanda ilklerin uygulayıcısı olduklarını vurgulayan Sarıeroğlu, kamu çalışma hayatının da bu ilklerde nasibini aldığına dikkati çekti.

- "406 MADDE ÜZERİNDE GÖRÜŞMELERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Kamu görevlileri sendikalarının temsilcilerine, "1 Ağustos tarihinden itibaren yürüttüğümüz müzakerelerde, masada taraflar değil, paydaşlar olarak yer aldık. Sendikalarımızın temsilcileri, konfederasyon başkanlarımızla yaptığımız çalışmalar, müzakereler gerçekten büyük bir nezaket içerisinde geçti. Güçlü bir diyalog ortaya koyduğumuza inanıyorum." diye hitap eden Sarıeroğlu, görüşmelerin aynı nezaket içerisinde devam edeceğine inandığını ifade etti.

Bakan Sarıeroğlu, açıklayacakları teklifin ardından görüşmelerin ve müzakerelerin uzlaşı arayışı içerisinde devam edeceğini belirterek, şu görüşlere yer verdi: "İnşallah müzakerelerimiz sonucunda güzel bir anlaşmayla sürecimizi tamamlarız. Kamu işveren heyeti olarak 2018 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3, 2019 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3 olarak teklifimizi sunuyorum. 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranının öngörülen artış oranını aşması halinde enflasyon farkının da ödeneceğini belirtmek istiyorum." dedi.

ESKİ TÜRKİYENİN TEKLİFİ OLARAK GÖRÜYORUZ

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, teklife kapalı olduklarını belirterek, şunları söyledi: "AK Parti'nin 16'ncı yılı ve 2018 için masaya iki dönem için yüzde 16'lık bir zam teklifiyle geldik. Dolayısıyla 2019 için de toplamda 18'lik bir teklifimiz söz konusuydu. Sayın Kamu İşveren Heyeti Başkanı, 'En düşük devlet memuru maaşını yüzde 97 oranında iyileştirdik' dedi. Şu an en düşük devlet memuru maaşı, bekar ve çocuğu olmayan bir hizmetli ve 2 bin 405 TL. Dolayısıyla yoksulluk sınırı ülkemizde 4 bin 800 TL yani yüzde 50'si demek. Yoksulluk sınırının aşılması için yüzde 50 iyileştirmeye ihtiyaç var.

Türkiye'nin uluslararası alandaki güçlenmesinin, ekonomik anlamda büyümesinin kamu görevlilerine yansımasını istemek gibi temel bir teklifimiz oldu. Kamu İşveren Heyeti'nin teklifinin bütün bunları karşılamaktan çok uzak olduğunu görüyoruz. Anlaşılan o ki Kamu İşveren Heyeti'nin elindeki hesap makinası eski Türkiye'den kalma. Bize sunulan teklifi, eski Türkiye'nin teklifi olarak görüyoruz. Onun için bu teklifi müzakere etmeye değer bulmuyoruz ve bu teklife kapalıyız. Bugünkü oturum, bizim için bitmiştir. Yeni makul ve makbul teklifler bekliyoruz. Yeni makul ve makbul teklifler geldiğinde cebimiz de kapımız da açık olacaktır"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, hükümetin kamu görevlileri ve memur emeklileri için yaptığı zam teklifini eleştirerek, "Yüzde 3+3 zam birinci altı ay için ortalama devlet memuru maaşında 88 lira, en düşük devlet memuru maaşında 69 liralık bir artış anlamına gelmektedir. Bu rakamın neresi kabul edilebilir? Konuşulamaz bile." dedi.

Sendikacılığın çok ciddi bir faaliyet olduğunu belirten Koncuk, bu işin "al gülüm ver gülüm" anlayışıyla yapılamayacağını söyledi. Koncuk, Memur-Sen'i de eleştirerek, "Bir sendikanın üyelerine toplu sözleşme ikramiyesini şu kadar verin, diğer sendika üyelerine bu kadar verin deyip, tüm memurları kucaklamak yerine bir kısım memuru kıymetli bir kısım memurları kıymetsiz ilan edersen 3+3 teklifi getirirler. Bütün kamu çalışanları için beraberce mücadele etmek yerine sendikamın kasası dolsun diye dayanışma aidatı talep edersen 3+3'lere muhatap olursun." diye konuştu.

"BU FİLMİ ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DA GÖRÜRÜZ"

Hükümetin zam teklifinin Memur-Sen'in teklifinin yanından bile geçmediğine dikkati çeken Koncuk, söz konusu teklifin Türkiye Kamu-Sen'in teklifinin ise çok uzağında kaldığını söyledi.

Hükümetin yüzde 3+3'lük zam teklifinin kabul edilebilir olmadığını dile getiren Koncuk, şunları kaydetti:

"Yüzde 3+3 zam birinci altı ay için ortalama devlet memuru maaşında 88 lira, en düşük devlet memuru maaşında 69 liralık bir artış anlamına gelmektedir. Bu rakamın neresi kabul edilebilir? Konuşulamaz bile. Biz Türkiye Kamu-Sen olarak, en azından 2017 yılında kamu işçilerine verilen zam oranı noktasında bir çıta var önümüzde, bu toplu sözleşmede 2017 yılında kamu işçilerine verilen oran kadar 2018'de kamu çalışanları ve emeklilere zam yapılmazsa bu ülkede insanların da ekonomik olarak ayrımcılığa tabi tutulduğunu söylemeye devam edeceğiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz