'İlk defa pozitif ayrımcılık var'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür merkezinde meslek örgütleri, STK temsilcileri ve sanayici ile işadamlarına yeni teşvik sistemini anlattılar.

'İlk defa pozitif ayrımcılık var'

Gıda, Tarım ve Hayvanhcılık bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür merkezinde meslek örgütleri, STK temsilcileri ve sanayici ile işadamlarına yeni teşvik sistemini anlattılar. Bakan Mehdi Eker, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 14 ili kapsayan teşvik sisteminde bugüne kadar çıkan teşviklerde olmayan maddelerin yer aldığını belirterek, "İlk defa gerçek bir pozitif ayırımcılık var"dedi.

Teşvik sisteminin ilk defa Diyarbakır için bir haksız rekabet taşımadığını, Diyarbakır ile batıda bir vilayetin aynı kefeye konulmadığını ifade eden Bakan Mehdi Eker, bu imkanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu imkanın çok iyi değerlendirilmlesi gerektiğini, artık hiç bir mazeretlerinin olmadığını da söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şöyle dedi:

BARIŞ VE KARDEŞLİK TÜRKÜLERİ

"Hep beraber ve birlikte buradaki işsizlerin umudu olmaya, onlara aş ve iş imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Bizim kadar sizlerde sorumlusunuz. Çünkü allanın verdiği bir kabiliyet var, zeka var, düşünce var. Diğer bölgelerle, yatırımcı işadamları ile rekabet edebilecek pozitif ayırımcılık talep ediyorduk ve haklıydık, artık bunlar var. Bir potansiyel var, büyük bir potansiyel var. Öncelikli sektörlerimiz var, kapasitemiz var. Özellikle iş insan gücüne dayalı büyük bir gelişme potansiyeli var. Yanımızda yılda 25 milyar dolar gıda ithal eden firmalar var. Özellikle yem bitkileri ile ilgili büyük bir adım atılabilir. Burada bir organize sera bölgesi planlıyoruz. Bir husus daha var. OSB'lerde bürokrasi ağır işliyor. Eskisi gibi değil Tarım Bakanı olarak yapacaklarımıza süre koyuyoruz ve o süre içerisinde bitmesi gerekiyor. Çünkü, teşvik paketinde OSB'lerin ilave imkanları var. Biz bu engelleri aşma ile ilgili olarak da çaba içerisindeyiz. Son yılarda 290 bin metrekarelik teknolojik sera var. Diyarbakır'da üretilen sera ürünleri Antalya'da, Mersin'de satılıyor. Bu çok önemli. Yurt dışına ihraç ediliyor.

BARIŞÇIL BİR SÜRECİN İNŞA EDİLMESİ

Bunların üstüne büyük bir ilave getirme imkanı var. Gerek Silvan barajı ve onun ilişkili birkaç daha temel atacağız 4 Mayısta. 2 milyon 450 bin dönümlük alanın sulanması demektir. Yaklaşık 4 milyon dönüm alan Diyarbakır'da sulanmış oluyor. Bu Diyarbakır'ın sulanabilir arazisinin yüzde 90-95'i demektir. Bu teşvikler uzun vadeli teşviklerdir. Bir sorunumuz daha var. Sosyal ve siyasal sorunumuz Kürt meselesinin çözümü. Bununla ilgili olarakta biz samimiyetle, gayretle çaba içerisindeyiz. Ama barışçıl yollar ile çözümü için çaba içerisindeyiz. Daha çok kan dökerek değil. Demokratikleşme ve sivilleşmeyi ön plana koyarak bunu uygulayarak, tatbik ederek çözme kararındayız. Ve çağrımız sizlerle birlikte sivil yöntemlerle çözümü yönünde bir gayret göstermektir. Onunla birlikte bu bölgede tekrar Türkiye'nin birlik ve beraberliği de dikkate alınması suretiyle bu sorunun çözülmesiyle birlikte bu bölge inanıyorum ki büyük bir gelecek vaad ediyor. Son yüzyıl içerisinde yaşadığımız sıkıntılar, inşallah bu tedbirlerle, bu atılan adımlarla bu sıkıntılar aşılacak ve umutla birlikte barış ve kardeşlik türkülerini birlikte söyleyeceğiz."

KAPSAMLI VERGİ İNDİRİMİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, yeni teşvik paketinin, üretim, istihdam ve yatırıma yönelik Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı vergi indirimini kapsadığını, çünkü yaptıkları tercih ile Türkiye'nin küresel yarışta geri kalmamasını öngören bir sistemi benimsedeklerini söyledi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu da Çin şartlarında rekabet anlamında bir üretim üssüne dönüştürmek istediklerini söyleyen Bakan Şimşek, "Diyarbakır ve Batman Valilikleri müracaatlarla baş edemeyecek. Bundan önce 5084 vardı ama insanlar Düzce varken Diyarbakır'a kimse gelirmi diyordu. Yeni açıklanan sistem çok rafine bir sistem. Yeni teşvik sisteminde yeni uygulamalar var. İthalata özellikle çok yoğun, ara mallar olsun, diğer mallar olsun bağımlılığı azaltmaya yönelik çalışmalar var.

2009 yılında krizin zirve yaptığı bir dönemde uygulamaya koyduk ve çokta başarılı bir şekilde krizden çıktık. Türkiye dünyada en yüksek büyüme, en çok istihdam sağlayan birkaç ülkeden biri haline geldi. 157 milyarın üzerinde bir yatırım söz konusu. 375 bin istihdam söz konusu. Daha önce yatırımların yüzde 54'ü 3 ve 4'ncü bölgeye veriliyordu. Şimdi sistem daha iyi olacak. Yeni teşvik sistemini sizlerin talepleri şekillendirdi. O nedenle yatırım döneminde vergi indirimi yoktu. Yeni modelde yatırım döneminde de destek var"diye konuştu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

GEÇMİŞTEKİ TEŞVİKLERİN ÖNÜ

"Girişimcilerimizin hızlı hareket etmesini istiyoruz. Desteklenen yatırım kollarını gözden geçirdik. En az gelişmiş illerde yatırımlara sağlanan destek miktarını ciddi bir şekilde artırıyoruz. 6 bölgeye böldük. KDV istisnası, vergi indirimi, gümrük indirimi, sigorta birimi işveren desteği hata bölgede işçi desteği de var. Stratejik yatırımların teşviki yeni bir husus. Bu alanlarda yapılacak yatırımlar güçlü bir desteğe sahip olacak. Bölgelerarası gelişmişlik ve cari açığı azaltmamız ve kaynakları doğru yöne kanile etmemiz çok önemli. Bölgesel teşvik uygulamaları ile ilgili yeni bir harita çıkardık. Bu yeni haritada Diyarbakır çok önemli bir merkez. Şimdi buraya gelmek çok cazip. Sektörler anlamında daha geniş bir bakış açısı söz konusu. Kimsenin itiraz edemeyeceği bir resim söz konusu."

YATIRIM YAPMAYANA HAYRET EDERİM

Maliye bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik sisteminin diğer bölgelerden buraya yatırımı getiriceğine inandığını da belirtirek, " İstanbul'da bir konfeksiyon atölyeniz var, biz diyoruz ki oradaki yatırımın var, bu bölgede ilave yatırım yaparken destek veriyoruz.Yüzde 50'den fazlası ithalatla karşılanan ara malların üretimine yönelik yatırımlara da stratejik yatırım desteği veriyoruz. Burada önemli bir adım söz konusu. Bu tür yatırımlar için de 6. bölge çok önemli. KDV ve vergi indiriminin yanı sıra işveren desteği 7-12 yıl arasında 500 milyonun üzerindeki yatırımlarda KDV' yi iade ediyoruz. İlk defa bu kadar kapsamlı, iyi düşünülmüş, kaynakları iyi yerlere analize etme, çok güçlü bir destek içinde bir miktar sermayesi olup ta fikri olan ve yatırım yapmayanlara hayret ederim. İstanbul'da asgari ücretle adam çalıştırmak çok zor. Bazı illerde bin liraya adam çalıştırmak çok zor. Çin'deki bazı bölgelerle aynı düzeye geliyor. Devlet Kobilere, Arge'ye verdiğimiz ilave destekler var. Meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Geçen sene nerdeyse 250 bin kişi meslek sahibi yaptık. Bunlara genel olarak baktığınızda devletin üretime yatırıma ne kadar destek verdiğini göreceksiniz. Gerek Batman, Diyarbakır ve bölgenin diğer illerinde biran önce bizim talepleri karşılamamız lazım ki yatırımlar erken gelsin. Bu bölgenin yansıması zaman zaman kötü görünse de üretimde bir sıkıntı yok. Dolayısıyla bizim bunu anlatmamız lazım. Bence en büyük eksiklik olsa olsa yerel yönetimler düzeyinde (yatırımcılara destek olunmaması) bizim bütün derdimiz vatandaşa iş aş, refah ve huzurun artması. Vatandaşın da bizden talebi bu demokratik anlamda, hak ve özgürlük alanlarında önemli adımlar attık. Ekonomik anlamda bölgenin hak ettiği yere gelmesi için bu teşvikler çok önemli"diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz