Görüş Bildir

Kritik zirve öncesi genel af ilan etti

Ankara bugün, Suriye'deki Astana süreci kapsamında kritik bir üçlü zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanırken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan çarpıcı bir adım geldi. Esad, genel af ilan etti.

Kritik zirve öncesi genel af ilan etti

Ankara’da bugün Rusya, Türkiye ve İran liderleri arasında yapılacak üçlü Suriye zirvesi öncesinde Şam yönetiminden dikkat çekici bir adım geldi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, genel af ilan etti.

14 EYLÜL ÖNCESİ SUÇLARI KAPSIYOR

Suriye devlet televizyonu SANA’nın haberine göre Esad’ın bugün ilan ettiği af, belirli şartlar ve koşullar kapsamında 14 Eylül 2019’dan önce işlenen suçları kapsayacak. Haberde, “Belirli şartlar ve koşullar kapsamında 14 Eylül tarihinden önce işlenen suçların af edilmesini öngören yasama kararı resmi gazetede yayınlanmasıyla tarihinden itibaren geçerli sayılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

KOŞULLAR NE?

Af kararına ilişkin koşullar şöyle sıralandı:

İdam cezası, ağır hapis cezasına çevrilecek;

Müebbet hapis cezası 20 yıl hapis cezasına çevrilecek;

Üç ay içinde teslim olan ülke içindeki asker kaçakları aftan yararlanabilecek;

Ülke dışındaki asker kaçakları altı ay içinde teslim olursa af kapsamında tutulacak.

DEVLETE KARŞI SİLAHLANANLAR KAPSAM DIŞI

Af kararında kapsam dışı tutulan suçlar ise şöyle sıralandı:

Devlete karşı silahlanmak,

Suriye’ye karşı yabancı devletlerle işbirliği yapmak,

Silahlı gruplara üye olmak,

Uyuşturucu veya silah kaçakçılığından hüküm giymiş olmak.

‘ESAD ANKARA ZİRVESİ HAKKINDA BİLGİ ALDI’

Suriye liderinin, Ankara’daki üçlü zirve öncesindeki hazırlıkları da Rusya’yla ele aldığı açıklandı. Suriye Devlet Başkanlığı Basın Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre Esad, Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev başkanlığındaki heyetle bir araya geldi.

Açıklamada, Esad’ın Ankara’da yapılacak toplantının gündemi konusunda bilgilendirdiği belirtildi. Buna göre Esad, ‘Rusya’nın Suriye’deki savaşı bitirecek olan çözüme ulaşılmasını uzatmak için bölgedeki ve bölge dışındaki bazı ülkelerin oluşturduğu engelleri kaldırmaya yönelik devam eden çabaları’ konusunda da bilgilendirildi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi