Mardin adayı Türk!

Mardin Belediye Başkanı adaylığı için ilk turda 50-1’i aşamadığı için çekilen Ahmet Türk, aday olarak gösterilmesi kararlaştırıldı. Eş başkan adayı olarak da, Devrim Demir gösterildi.

Mardin adayı Türk!

Mardin Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için ilk turda 50-1’i aşamadığı için çekilen Ahmet Türk, ilginç bir gelişmeyle diğer adayın çekilmesi sonucu, Mardin Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu. Devrim Demir ise Eş Başkan adayı gösterildi.

DEM Partinin aday belirlemek için gerçekleştirdiği ön seçimlere, Mardin’de büyükşehir aday adayı olarak giren Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Ahmet Türk, ilk turda ikinci sıradaki adaya karşı yüzde 50+1 oy alamamıştı. Seçim ikinci tura kalırken, Türk, adaylıktan çekildiğini açıkladı.

AHMET TÜRK'ÜN 50+1 SÖZÜ

Türk’ün seçimden önce DEM Parti yetkililerine ilk turda yüzde 50+1 oy almaması durumunda çekileceği sözünü verdiği için bu kararı aldığını açıklayan Türk, aktif siyaseti de bıraktığını söylemişti. 

Türk’ün bu kararından sonra kendisine adaylıktan çekilmemesi ve aktif siyaseti bırakmaması nedeniyle çok baskı yapıldığı yönündeki açıklamalarının ardından DEM Partide sorunu çözmek için görüşmeler gerçekleştirdi. 

Türk’ten sonra en çok oyu alan aday Azad Yıldırım’ın çekilmesi ile Türk, Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklandı. Mardin’de Türk için aday tanıtım toplantısı yapıldı,

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır konuşma yaptı.

AHMET TÜRK VE DEVRİM DEMİR ADAY GÖSTERİLDİ

Bayındır, şunları belirtti: "Yapılan ilk tur seçimlerinde kentin mevcut belediye eş başkanı Ahmet Türk ve Devrim Demir halk oylamasında en çok oy alan iki aday adayı olmuştur.

Kürt siyasetinde ve yerel yönetimlerde önemli bir tecrübesi olan Sayın Ahmet Türk'ün yeniden aday olması için Mardin halkı, delegeler ve kent dinamikleri yoğun bir ısrar ve arayış içerisinde olmuştur. Öte yandan ön seçimlerde ikinci sırada yer alan Sayın Azad Yıldırım arkadaşımız kent dinamiklerinin, delegelerin ve halkımızın çağrısına uyarak demokratik bir olgunluk ve sorumlulukla aday adaylığından feragat ettiğini Mardin İl Seçim Koordinasyonumuza bildirmiştir. Ön seçimlerin yapılması sürecine ve kent dinamiklerinin çağrılarına demokratik bir duyarlılıkla karşılık veren Azad Yıldırım, Gülizar İpek Bilek ve diğer tüm aday adayı arkadaşlarımıza tüm Mardin halkı adına teşekkür ediyoruz” 

ADAYLARIN MESAJI 

İsmi açıklanan adaylardan Devrim Demir, halka teşekkür ederek, 31 Mart’ta belediyeyi kazanacaklarını söyledi.

Ahmet Türk ise, “Demokrasi mücadelemizin uzun bir tarihi var. Halkımız, zulme ve baskılara karşı geleceğini, kimliğini, dilini ve yerinde yönetime sahip çıkmak için çok büyük fedakarlıklar yaptı. Önümüzde bir yerel seçim var. Ama bu Kürt halkının geleceğini ilgilendiren bir seçim. 'Kürtler hakkına, hukukuna, geleceğine, sahip çıkacak mı, sahip çıkmayacak mı?' Bunun mesajını verecek. Bugün alanlarda olan bizler, zindanlarda olan ve açlık grevinde olan yoldaşlarımızın sorumluluğunu taşıyoruz. Halkımızın sorumluluğunu taşıyoruz. Geleceğimizi belirlemek için vereceğimiz sınav gerçekten çok önemlidir. Biz çok iyi biliyoruz ki, bugün Kürt halkını sindirmeye çalışan, hatta yok etmeye çalışan bir mantıkla karşı karşıyayız. Eğer güçlü bir çıkış göstermezsek, birliğimizi ve beraberliğimizi güçlü bir hale getiremezsek, gerçekten daha fazla zulüm ile karşı karşıya kalacağız" diye konuştu. 

Aday adaylarından Azad Yıldırım'a teşekkür eden Türk, "Azad (Yıldırım) arkadaşımız ikinci sırada seçimleri bitirdi ve feragat etti. Kendisine teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki hep birlikte bütün yoldaşlarımızla, arkadaşlarımızla bir bütünlük içerisinde bu sınavdan geçeceğiz. Devrim arkadaşımız ‘inşallah kazanırız’ dedi. Ben kazanacağımızdan eminim yeter ki görevimizi yapalım. Yeter ki halkımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirelim” diye konuştu.

Ahmet Türk, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde de Mardin Büyükşehir Belediye başkanı olmuş, ancak iki kez yerine kayyım atandığı için toplam 17 ay belediye başkanlığı yapabilmişti. 

Kaynak: Diyarbakır Söz