Milyonlar kime hibe ediliyor

OHB'nin önce arsaları paylaşıldı, şimdi de TKDK'nin yüzde 50 oranındaki "hibe desteği" bölüşüldü. 8.5 milyon liralık hibe desteği, DESOB ve Ticaret Borsası yönetim kurulu üyelerine ait şirketler aldı.

Milyonlar kime hibe ediliyor

Avrupa Birliği’nin Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) çerçevesinde AB’ye aday olan Türkiye’nin uyum sürecinin hızlandırılmasına ve kolaylaştırılmasına katkı sağlamak amacıyla 2008 yılında kurulan ve 2011 yılında ise akreditasyon süreci tamamlanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörlüğü, Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık Bölgesi (OHB) yatırım için başvuran yatırımcılara 8.5 milyon TL’ye yakın destek sunarken,2.başvuru çağrı döneminde destek sağlanan firmaların Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) yönetiminde olması, ya da DESOB’a bağlı odaların yöneticileri olması kafalarda soru işaretleri bırakıyor.

ÖNCE OHB'DEN ARSALAR KAPILDI

Türkiye'nin ilk Organize Hayvancılık Bölgesi (OHB) ünvanını alacak olan Diyarbakır OHB'nin yatırım arsalarının şaibeli bir şekilde sözde yatırımcılara tahsis edildiği yönündeki tartışmalar devam ederken, dün buraya yatırım yapacak firmalara "yüzde 50" oranında verilecek hibe desteği "sözleşme töreninde" dikkat çeken gelişmeler yaşandı.

8.5 MİLYON LİRA HİBE DESTEĞİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in katıldığı imza töreninde, 8.5 milyon lira civarındki hibe desteği alan şirketlerin Ticaret Borsası ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu üyelerine ait olması, farklı tartışmalara yol açarken, "Milyonlar kimlere akıtılıyor" sorusunu gündeme getirdi.

EBEDİNOĞLU VE ODA YÖNETİCİLERİ

Firmaların toplam harcama miktarlarının 15 milyon 434 bin 987, toplam yatırım miktarlarının ise 32 milyon 850 bin 724 lira olduğu öğrenilirken, bu firmalar arasında Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl ile DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu ve ona yakın isimlerin olması dikkat çekti.

BORSA, DESOB VE TKDK ORGANİZASYONU

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörlüğünün, başvurularını kabul ettiği şirketlerin Ticaret Borsası ve DESOB Yönetim Kurulu üyelerinden oluşması, "BORSA, DESOB ve TKDK" organizasyonu mu, sorusunu gündeme getirirken, hibe alanlar ile hibe dosyalarına onay veren işlemlerin sorgulanması istendi.

HİBE ALAN YÖNETİM KURULU ÜYELERİ

Hibe alanların başında DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu'nun oğluna ait şirket gelirken, Fotoğrafcılar Odası Başkanı ve DESOB Başkan Yardımcısı Cahit Pekkolay, DESOB Yönetim Kurulu Üyesi ve İnternetçiler Odası Başkanı Mehmet Albayrak, DESOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Alıncı'nın şirketi bulunuyor. Buarada Lokantacılar Odası Başkanı ve DESOB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Elbahadır'ın oğlu ile Hazır Giyimciler Odası Başkanı ve DESOB Yönetim Kurulu Üyesi Bahri Alagöz'ün oğlu'na şirketler de, hibe desteği alan firmalar arasında yer alıyor.

Başkanı bulundukları oda ve meslek grubuna karşı, hibe desteği aldıkları alanların farklı olması da dikkat çekerken, hibe alan firme ve alacakları tutar şöyle:

İŞTE HİBE ALAN FİRMALARIN İSİMLERİ

Mertan Petrol Tarım Hayvancılık Gıda Nakliyat İnşaat Özel Eğitim Öğretim Sanayi ve Ticaret Limidet Şirketi’ne, 470 bin 607,

Aykul Kereste Gıda Tarım Hayvancılık İnşaat Mobilya Sanayi Ticaret Ltd. Şti.’ne 621 bin 803,60,

Albayrak Hayvancılık İnş. Tem. Gıda San.Tic. Ltd. Şti. 389 bin 100,

Opaş Gıda Tarım Hayvancılık Kırtasiye Fotoğrafçılık İnşaat San. Ve Tic. A.Ş.’ye 648 bin 417 lira,

Ayel Hayvancılık Tarım İnş. Bilişim Reklam San. Ve Tic.San.Ltd. Şti.’ne 417 bin 595,75 lira,

Öz Alagöz Tarım Hayvancılık Tekstil İnş. Gıda San. Ve Tic.Ltd.Şti’ne 397 bin 215.50,

Alican Ebedinoğlu’na 769 bin 132.50,

Ufo Gıda Turizm Tar. Ür. Hayv.İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti’ne, 544 bin 307.50,

Murat-Can Tarım Hay.Zirai Ür.İnş.Nak. Ve Temizlik Ür. San.Tic. Ve Ltd.Şti’ne 773 bin 731,50,

Bayram Gerköy’e 642 bin 882, 35,

Köşem Kardeşler Gıda Petrol Nak.Tar. Tur. San. Ve Tic. Ltd Şti.’ne 674 bin 256,

Bayden Gıda Hayv. Nak. İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti.’ne 572 bin 715,

Arsa İnşaat Seracılık Hayvancılık Tic. Ltd. Şti’ne 694 bin 251,25

Elfida İnşaat Turizm Tarım Ürünleri Ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Ltd. Şti’ne 618 bin 210 lira”

Kaynak: Diyarbakır Söz