HDP lideri Selahattin Demirtaş, Diyarbakır halkını çarşamba günü operasyon ve yasağın olduğu Sur İlçesi'ne yürümeye çağırdı. HDP lideri Demirtaş, "Sur'da abluka kalkarsa 1 günde çatışmalar tümden bitecek" dedi
"Abluka kaldırılıncaya kadar geri adım atmayacağız" diyen Demirtaş, "Biz Sur'da çatışmanın biteceği şeklinde kanalı açmış durumdayız. Sadece ablukanın kalkması halinde 1 gün sonra çatışmalar tümden bitmiş olacaktır. Bu gurur ve güvenlik meselesi yapılmamalı, toplumun geleceği düşünülmelidir" diye konuştu.
Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, beraberinde DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, ile DTK Eş Başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak ile Diyarbakır Sur İlçesi'nde çatışmalardan 200 metre uzakta bulunan Dicle Fırat Kültür Merkezi'nde patlama sesleri altında basın açıklaması yaptı.
Sur'da insanların ölümlerini ve kentin harabeye dönmüş olmasını önleyemediklerini ifade eden, Demitaş, "Abluka kaldırılsın ve bu çatışmalar bitsin" çağrısı yaptı.
ÇARŞAMBA EYLEMİNE ÇAĞIRDI
Çözüm nöbeti için Diyarbakır'da bulunduklarını belirten HDP lideri Demirtaş şunları söyledi: "Operasyon yapılırken, onlarca, yüzlerce güvenlik görevlisi ve sivil yaşamını yitirecek. Dolayısıyla savaşın ve çatışmanın acı sonuçlarının faturası hepimize çıkmaya devam edecektir. Bizler olup biteni izleyecek değiliz. Diyarbakır ve Kürt halkı buna rıza göstermiyor. Abluka kalkmalı, artık bu çatışmalar, ölümler durmalıdır. Ne bir güvenlik görevlisi, ne bir kadın, çocuğun ne de bir gencin ölümüne artık rıza gösteremeyiz. Bütün halkımız ile birlikte bu duruma müdahale edeceğiz. 3 aydır şehrin ortasında gözümüzün önünde ve burnumuzun dibinde tank, top atışlarıyla bir savaş yürütülmesini olağan bir durum olarak görmüyoruz. Diyarbakır halkı, Sur'daki ablukanın tümden kalkması için ayakta olmalıdır. Çarşamba günü saat 16:00'da herkes bulunduğu mahallelerden Sur'a doğru yürümelidir. Bu Anayasa'nın halkımıza tanıdığı demokratik bir haktır. Tek bir insanın canına, malına zarar vermeden demokratik hakkımızı kullanacağız. Halkımız çarşamba gününe kadar kendini örgütlemeli hazırlık yapmalıdır. Halkımız ısrarlı ve kararlı olmalıdır. Asla abluka kaldırılmayana kadar geri dönmeyeceğiz."
"ABLUKA KALKARSA SUR'DA ÇATIŞMA BİTER"
Ölümleri durdurmak için insiyatif aldıklarını ve almaya devam edeceklerini kaydeden Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu gün sokağa çıkma yasağı kalkarsa yarın artık barikat, hendek ve çatışma olmayacağına dair görüşmeler sonucunda beli bir noktaya geldik.
Biz Sur İlçesi'nde artık çatışmanın bitmesini istiyoruz. Ve biteceği şeklinde yolu da, kanalı da açmış durumdayız. Sur'da abluka kalkarsa bir gün sonra şehrimizde ve Sur İlçesi'nde çatışmalar sonlanmış olacak. Çatışma potansiyeli doğuran şeyler bunların tamamı tümden bitecek. Mevcut durumda ablukanın ve yasağın kalkması kimseye bir şey kaybettirmez.
Umarım kamu yöneticileri ve siyasi iktidar akılıca davranıp meseleyi gurur ve güvenlik meselesi olarak görmek yerine artık bir çözüm noktasında ortaya koyduğumuz siyasi iradenin kıymetini anlarlar. Atmış olduğumuz adımı ve getirdiğimiz noktayı değerli görüp çözüm konusunda çarşamba gününe kadar bizlerle diyaloga geçip, bir an önce ablukayı kaldırırlar. Bu çatışmayı nihayetlendirecek bir sonuca ulaşırlar. İnşallah tek bir insanımızın dahi burnu kanamadan, artık yaşamını yitirmeden mevcut durumu stabil hale getirmeyi başarırız."
OPERASYONLAR 90.GÜNDE
Diyarbakır'ın kalbi olarak bilinen tarihi Sur İlçesi'nde terör örgütü mensupların açtığı çukurları kapatmak ve bomba tuzaklı barikatları kaldırmak için 2 Aralık'ta uygulanan sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar devam ediyor. Çatışmaların sürdüğü 6 mahallede, 241 terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Güvenlik güçleri, teröristlerin sokaklara tuzakladığı 256 el yapımı patlayıcıyı ise kontrollü bir şekilde imha etti.
Selahattin Demirtaş (d. 10 Nisan 1973; Palu, Elazığ), Zaza ve Kürtsiyasetçi, avukat. Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. dönemİstanbul milletvekili olup, Figen Yüksekdağ ile birlikte Halkların Demokratik Partisi eşbaşkanlığını yürütmektedir.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Demirtaş siyaset öncesi serbest avukatlık ve İHD (İnsan Hakları Derneği)Diyarbakır şubesinde yöneticilik yapmıştır. Uluslararası Af Örgütü Diyarbakır Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın kurucuları arasındadır.
Abisi Nurettin Demirtaş'ın 2007'de Genel Başkanlık yaptığı DTP'de Grup Başkanvekilliği yaptıktan sonra DTP'nin kapatılması sürecinde yeni kurulan BDP (Barış ve Demokrasi Partisi)'ye geçerek partinin 1 Şubat 2010 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde Genel Başkan seçilmiştir. BDP'nin Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) katılması sürecinde Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP Eşbaşkanlığına seçilmiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakır milletvekili, 24. dönem Hakkari milletvekili ve 25. dönem İstanbul milletvekilidir
Zaza kökenli olan Demirtaş gençliğinde babası Tahir Demirtaş'a ait tesisatçı dükkanında çalışmıştır. 1990 yılında liseden mezun olduktan sonra 1991 yılı üniversite sınavında İzmir 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünü kazanmış ancak 1993 yılında tekrar üniversite sınavına girmiş ve bu kez Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanmıştır. Hukuk okumaktaki motivasyonunun Diyarbakır'da kaybolan HEP İl Başkanı Vedat Aydın'ın 3 gün sonra cesedinin bulunması ertesinde çıkan olaylar ve bu süreç sonrasında Muğla'da üniversitede okuyan abisinin PKK'nın gençlik örgüt sorumlusu olarak gözaltına alınıp 22 yıl hapse mahkum edilmesi ve ailesinin içinde bulunduğu yoksulluk sebebi ile avukat dahi tutamamaktan oluşan sahipsizlik duygusu olduğunu belirtmiştir.
Kaynak: Diyarbakır Söz