Sezgin Tanrıkulu, DEDAŞ'ı sordu

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a, DEDAŞ’ın 2014 yılında özelleştirilmesi sırasında yapılan anlaşmanın detaylarını sordu.

 Sezgin Tanrıkulu, DEDAŞ'ı sordu

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır ve çevre illerde çiftçilerin ve vatandaşların yaşadığı elektrik sorununu Meclis'e taşıdı.

DEDAŞ’I MECLİSE TAŞIDI

Tanrıkulu, verdiği soru önergesinde, bölge illerinde vatandaşların yaşadığı elektrik sorunlarının büyük sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Tanrıkulu, "Tarımsal üretim yapan çiftçiler ise bu sorundan en çok etkilenen kesimlerden biri haline gelmiştir. DEDAŞ’ın özelleştirildiği 2014 yılından yapılan anlaşmaya göre yüzde 65 Devlet desteği uygulanmaktaydı. Ancak daha sonrasında Devlet desteği oranı önce yüzde 55’e ardından yüzde 35’e inmişti.

MEVCUT EKONOMİK KOŞULLAR

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre söz konusu desteğin 2024 itibarıyla tamamen sonlandırılacağı belirtilmektedir. Mevcut ekonomik koşullarda bile enerji maliyetlerini karşılayamayan çiftçilerin, elektrik giderlerinde Devlet desteği olmadan üretime devam etmeleri giderek daha da zorlaşacak ve ülke genelinde tarımsal üretim sorunları yaşanacağından konuyla ilgili soruların cevaplandırılması önem taşımaktadır" dedi.

CEVAP İSTENİLEN SORULAR

Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a şu soruları sordu:

"DEDAŞ’ın 2014 yılında özelleştirilmesi sırasında yapılan anlaşmanın detayları ve maddeleri nelerdir?

Yapılan sözleşmede çiftçilere verilecek Devlet desteği oranı nasıl hesaplanmış ve belirlenmiştir?

DEDAŞ maliyetleri konusunda çiftçilere verilecek Devlet desteği konusunda herhangi bir tarih aralığı belirtilmiş midir?

Üretim maliyetleri artarken çiftçilere elektrik giderleri için verilen Devlet desteğinin 2024 yılı itibariyle sonlanacağı iddiası doğru mudur?

Ekonomik sıkıntılar karşısında çiftçilerin üretimini desteklemek ve maliyetlerini düşürmek için hazırlanan çalışmalarınız var mıdır? Varsa detayları nelerdir?

Söz konusu Devlet desteğinin sonlandırılması halinde çiftçilere yansıyacak elektrik maliyeti ne kadardır?"

Haber: Yılmaz BEKLEYEN

Kaynak: Diyarbakır Söz