Süreyi yürüyüşünüz belirler

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışma süresi ile ilgili, “Bu tür işler hayır işi, uzayınca şerre dönüşür. Fazla uzatmanın da bir anlamı yok. Siz 450 günde 449 saat çalışırsanız, hangi tarihi koyayım ben. Onun için süreyi yürüyüşünüz tayin eder.” dedi.

Süreyi yürüyüşünüz belirler

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Şerhler başta olmak üzere, bu hususların yoğun bir çalışmaya tabi tutulması, herkesin görüşlerini, düşüncelerini bir defa daha gözden geçirmesi gerekmektedir. Herkes kendi şerhinde ısrar ederse, herkes kendi kırmızı çizgisinde ısrar ederse, bu uzlaşma olmaz. Komisyonun isimi ise uzlaşma Komisyonu'dur" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Yeni Anayasa görüşmeleri kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. 19 Ekim 2011 tarihinden bugüne kadar yeni bir Anayasa yapmak için çok yönlü bir çalışma yürüttüklerini belirten Çiçek, şunları söyledi:

"Yeni bir Anayasaya ihtiyaç var. 19 Ekim 2011'de Uzlaşma Komisyonu toplandığında 15 maddelik komisyonun iç tüzüğünü hazırladık. Çalışmalar sırasında vatandaşın da görüşleri alındı. 18 bin 500 sayfalık elimizde bir döküman oluştu. Siyasi partilerimizin kendilerinin belirlediği her partiden iki uzman ile bu görüşleri, 24 maddelik başlıklar altında analiz ettik. Yazılım yaparken bunlardan istifade edeceğiz. Vatandaşın ne istediğini bilmeden yazılım yapılamazdı."

"2012 YILININ SONUNDA ÇALIŞMALARI BİTRİRMEYİ HEDEFLEDİK"

2013 yılının seçim yılı olmasından dolayı, 2012 yılının sonuna kadar çalışmaları bitirmeyi hedeflediklerini kaydeden Çiçek hedefin tutturulamadığını söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların hiçbirisi olmadı. yazılım kısmında beli bir yerde bu iş olacaktı, olmayacaktı şeklinde tartışmalar oldu. Aradan geçen 1 Mayıs'tan itibaren, yazılım sürecinden bugüne gelene kadar yaklaşık 451 gün geçmiş oldu. Yaklaşık 451 gündür yazılım çalışması ile uğraşıyoruz. Bu geçen süre içerisinde partilerimizden gelen teklifleri müzakere ederek, 177 maddenin müzakeresi yapılmıştır. 183 toplantı yapıldı. 449 saat de çalışma yapılmıştır. 177 maddenin içerisinden 4 siyasi partimiz, 48 madde de görüş birliğine vardı.iki partinin önerdiği madde sayısı 9. öbür ikisi o öneriye katılmamış. ne gibi, Cumhuriyet Halk Partisi ile, Milliyetçi Hareket Partisi'nin önerdiği madde sayısı dört. CHP-BDP 4 madde. Ak Parti-BDP 1 madde. 3 partinin önerdiği madde var. Bunun sayısı da 23'tür."

"ÜZERİNDE HİÇ MÜTABAKAT OLMAYAN MADDELER"

Çiçek,çalışmalar sırasında üzerinde hiç mütabakat olmayan maddelerin de olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Üzerinde hiç mütabakat olmayan maddeler şu şekilde: Eğitim öğrenim hakı, yemin, Diyanet İşleri Başkanlığı, başlangıç metni, Cumhuriyet'in nitelikleri, devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı, başkenti, devletin sembolleri, değiştirilemeyecek hükümler, vatandaşlık, bu 8 başllıkta 4 siyasi partinin hiç mütabakatı yok."

"4 PARTİNİN ŞERH KOYDUĞU MADDELER"

4 partinin şerh koyduğu maddelerin olduğunu belirten Çiçek, "4 partinin şerh koyduğu 17 madde var. Özel hayatın gizliliği, din ve vicdan hürriyeti, düşünce ve ifade hürriyeti, hak arama hürriyeti,egemenlik,Başkomutanlık, Milli Savunma gibi maddelerde partilerin şerhi var.Şerhler başta olmak üzere, bu hususların yoğun bir çalışmaya tabi tutulması, herkesin görüşlerini, düşüncelerini bir defa daha gözden geçirmesi gerekmektedir. Herkes kendi şerhinde ısrar ederse, herkes kendi kırmızı çizgisinde ısrar ederse, bu uzlaşma olmaz. Komisyonun isimi ise uzlaşma Komisyonu'dur" dedi.

BAŞKANLIK ÖNERİSİ

'Başkanlık sistemi ile ilgili kırmızı çizgiler vardı. Şimdi bunlar sona mı bırakıldı?' sorusuna karşılık Çiçek, şöyle konuştu: “Bunların hepsini burada konuşacaklar. Zaten bir şey söyledim. Herkes ille de benim dediğim olacak derse zaten uzlaşma olmaz. O zaman her parti kendi anayasasını hazırlamış olur. Uzlaşabilmek için herkes taleplerini bir kez daha gözden geçirmeli, revize edilmesi lazım. Demin bu kadar rakam verdim, ama siz bunları fark etmediniz herhalde. Şu kadar madde de bu kadar partinin, bu kadar maddede bu kadar partinin şerhi var, mutabakatı var veya tek olarak teklif ettiği maddeler var, dedim. Sanki bu anayasa meselesi tek bir sebepten dolayı gibi olursa bir siyasi polemik konusu olur. Herkes görüşünü getirecek masada, getirdiler, 177 madde içinde herkesin görüşü var, tartışacaklar konuşacaklar uzlaşacaklar. Hiç sistem ile alakası olmayan birçok madde var. Çok net ifade edeyim, temel hak ve özgürlüklerin sistem ile alakası yok. İfade özgürlüğü, başkanlık sisteminde de olur, yarı başkanlıkta da olur, Parlamenter sistemde de olur. Din ve vicdan hürriyeti o sistem de var, öbür sistem de var, öbür sistemde de var. Olsa olsa sistem meselesi daha çok yürütme organı, yargının yönetimi ile ilgili kısımda, yasamanın bir kısım bölümündedir. Olsa olsa bir de psikolojik bir tartışma etkisi vardır. Ama öbür tarafta yasama organı olarak tutuklu milletvekili meselesinin sistem ile bir alakası yok. Yasama sorumsuzluğu, parlamenter sistemde de var, başkanlık sisteminde de var, yarı başkanlıkta da var. Bir milletvekili seçimden evvel veya seçimden sonra suç işlendiği iddiası ile bir iş ve işlem yapılacaksa bunun usul ve esaslarının belirlenmesinin sistem ile alakası yok.” Çiçek, temel hak ve özgürlükler bölümünün 66 madde, anlaşılan toplam madde sayısının ise 48 olduğuna dikkat çekti.

“SÜREYİ YÜRÜYÜŞÜNÜZ BELİRLER”

Çiçek, komisyon çalışmalarında süre sınırlaması ile ilgili bir soru üzerine, “Bizim bir süremiz var zaten. Bu tür işler hayır işi, uzayınca şerre dönüşür. Fazla uzatmanın da bir anlamı yok. Siz 450 günde 449 saat çalışırsanız, hangi tarihi koyayım ben. Onun için süreyi yürüyüşünüz tayin eder. Bir hikaye var ya meşhur. Filanca yere gideceğim demiş, ne kadar zamanda giderim? Adam, iki üç sorudan sonra cevap vermeyince, niye söylemedin? Yürüyüşünüzü görmedim. Dolayısı ile neticede yürüyüşümüz bize bazı şeyleri gösteriyor, gösterecektir.” ifadesini kullandı.

“GENEL BAŞKANLARA PAZARLIĞA GİTMEDİM”

'Liderlerden kırmızı çizgilerinde esneme olacağına dair işaret aldınız mı?' şeklindeki soruya karşılık Çiçek, “Ben, sayın genel başkanlar ile müzakereye gitmedim. Pazarlığa da gitmedim. Onun yeri masadır.” dedi.

Çiçek, başka bir gazetecinin, 'Liderlere bir daha gitmeyeceğim dediniz. Performansa göre bu kararı siz mi alacaksınız?' sorusu üzerine, “Performansı görün bakalım, yarın 13.30’dan itibaren, ondan sonra ben de buradayım, siz de buradasınız.” şeklinde konuştu.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 15 maddelik çalışma usul ve esaslarının komisyonun istemesi halinde görüş birliğine varılarak her zaman değiştirilebileceğini aktardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz