5 yaşındaki çocuk, 3 çocuğa umut oldu

Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen bir çocuğun 2 böbrek ve karaciğeri, 3 farklı çocuğa nakledildi.

5 yaşındaki çocuk, 3 çocuğa umut oldu

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, trafik kazası geçiren adı açıklanmayan 5 yaşındaki bir çocuğun Akdeniz Üniversitesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde beyin ölümünün gerçekleştiğini, organların ailesi tarafından bağışlandığını söyledi.

Aileye duyarlı davranışı nedeniyle teşekkür eden Dinçkan, vericinin çocuk olduğu için karaciğer ve 2 böbreği de çocuk hastalara naklettiklerini dile getirdi.

Dinçkan, karaciğerin Samsun'da yaşayan Halime-Faruk çiftinin 7 yaşında karaciğer yetmezliği çeken kızları Nefise'ye nakledildiğini söyledi. 13 kilo ağırlığındaki Nefise Gözütok'un doğuştan karaciğer içi safra yollarının az geliştiğini, bu nedenle yaşıtlarına göre büyüme geriliğini yaşadığını belirten Dinçkan, naklin başarılı geçtiğini bildirdi.

Dinçkan, ''Kadavra karaciğer ile Nefise'nin karaciğer yapıları birebir aynıydı. Karaciğer, Nefise'nin kendi sağlam karaciğeriymiş gibi oldu. Naklin ardından Nefise, yıllardır adeta kabusu olan kaşıntılardan kurtulacak ve hızla kilo alarak yaşıtları gibi olacak'' dedi.

2 yaşındaki Nurhayat da sağlık buldu

Dinçkan, böbreklerden birinin 2 yaşındaki Nurhayat Yeşilmen'e nakledildiğini bildirerek, Nurhayat'ın doğuştan böbrek yetmezliği çektiğini, büyüme geriliği yaşadığı için 7 kilo ağırlığında olduğunu kaydetti. Dinçkan, şöyle konuştu:

''Nurhayat'ın böbrek yetmezliği nedeniyle birçok sistemi etkileyen bir sendrom olan 'Vacterl sendromu' rahatsızlığı vardı. Bu sendrom neredeyse bütün organlara zarar vermiş. Kalın bağırsaklarında tıkanıklık yaşamış ve çok sayıda ameliyat geçirmiş bir hastaydı. Diyaliz tedavileri görmüş, ancak kilosu çok düşük olduğu için diyalize girecek damar yolu da kalmamıştı. Acil böbrek nakli listesine aldık. 4 aydır böbrek bekliyordu. Kendisine daha önce de böbrek çıktı, ancak bu böbrekler büyük yaşlardaki hastalardan olduğu için iyi değildi. Yaptığımız nakil başarıyla geçti ve Nurhayat sağlığına kavuştu.''

Dinçkan, diğer böbreğin de 4 aydır diyalize giren 14 yaşındaki Rıdvan Avcı'ya başarıyla nakledildiğini ifade etti.

Çocuk nakillerini çok önemsediğini vurgulayan Dinçkan, ''Cerrah olarak çocukların iyileştiğini görmek mutluluğumuzu birkaç kat artırıyor. Onlar çok masum varlıklar. Her başarılı geçen ameliyatın ardından aileleri kadar seviniyoruz'' diye konuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz