Biberon ve emzik kullanımı damak yapısını bozuyor

Biberon ve emziğin uzun süre kullanılmasının, büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların damak yapısında bozulmalara yol açtığı bildirildi.

Biberon ve emzik kullanımı damak yapısını bozuyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene  Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Durmuş, çocuklara erken yaşlarda kişisel ağız bakımı alışkanlığının  kazandırılması gerektiğini söyledi.

Çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmaması için, çocukların diş problemi  olmadan da diş hekimine götürülmesi gerektiğini belirten Durmuş, ”Çocukları diş  sorunu olmadan diş hekimleriyle tanıştırmak bu işin altın kuralı. Çocuklar,  önceden tanıştığı diş hekimlerinde korkmadan tedavi olabiliyor. Onun için 3 yaş  altı çocuklar, mutlaka bir diş hekimiyle tanıştırılmalı” dedi.

Çocukların doktorlarla tanıştırıldığı ortamın da çok önemli olduğunu  ifade eden Durmuş, ”Diş hekimliği fakültelerinde ’pedodonti’ bölümleri sadece  çocuklarla ilgilenen bir bölüm. Çocuklarımızı hekime alıştırmak amacıyla bunun  gibi, eğlendirerek tedavi yapan yerlere götürebiliriz” diye konuştu.

BİBERON VE EMZİKLERE DİKKAT

Özellikle 3 yaş altı çocukların kişisel ağız bakımlarını yapamadıklarını  anlatan Durmuş, bu yaşlardaki çocukların aileleri tarafından ağız bakımlarının  mutlaka yaptırılması gerektiğini belirtti.

Durmuş, çocuklarda, dışardan mama takviyesi ve biberonla bir takım  gıdaların verilmesinin ilerleyen yaşlarda biberon alışkanlığı oluşturduğuna  dikkati çekti.

Biberon ve emziklerin dişlerin çürümesinin yanında, ilerleyen yıllarda  çocukların damak ve diş yapılarında da bozulmalara neden olabileceğinin altını  çizen Durmuş, şunları kaydetti:

1 YAŞ SONRASI KAŞIKLA YEMEK

”Çocukları biberon ve emzikten uzaklaştırmak için 1 yaş sonrası kaşıkla  yemek yemeye, bardakla su içmeye alıştırmak gerekiyor. Biberon ve emziğin uzun  süre kullanılması büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların damak yapısında  bozulmalara yol açıyor. Biberon ve emzik, çocukların dişlerinin çıkmaya  başlamasından itibaren kullandırılmamalı. Bazı çocuklarda biberon ve emzik  kullanımının yanında parmak emme, ağızda kalem tutma, dudak-dil ısırma gibi  alışkanlıklar uzun süre devam ediyor. İleri yaşlarda diş ve diş eti bölgelerinde  sıkıntı olmaması için bu alışkanlıkları uzun süre devam eden çocukların mutlaka  psikolog yardımı alması gerekiyor.”

EMZİĞE ŞEKER SAKIN SÜRMEYİN

Durmuş, erken yaşta kullanılan asitli ve şekerli gıdaların ağız bakımı yapılsa da diş çürümelerini hızlandırdığını ifade etti.

Süt dişlerindeki mine yüzeylerinin daimi dişlerden daha ince olduğu için  asitli ve şekerli gıda tüketilmesinin bir takım sıkıntılar meydana getirdiğini  aktaran Durmuş, şöyle konuştu:

”Özellikle biberon ve emziğe şeker ya da lokum sürülerek çocuklara  verilmesi oldukça zararlı. Zaten gelişmiş ülkeler şu anda 2 yaş altı çocuklara  kesinlikle şeker ve tuz verilmemesi konusunda tedbirler almakta. O yüzden  çocukların erken yaşlarda şeker kullanması çok tehlikeli. Bu tehlikeden en çok  etkilenen organlardan birisi de dişler.”

Kaynak: Diyarbakır Söz