Cevizin beyne ola faydası aşikar, ancak uzmanlar öyle bir faydasını keşfetti ki!

Ceviz konusunda her gün bir fayda uzmanlar tarafından açıklanmakta iken; beyine olan faydaları aşikar bilinen cevizin, bedene olan faydaları da açıklandı

Cevizin beyne ola faydası aşikar, ancak uzmanlar öyle bir faydasını keşfetti ki!

Ceviz konusunda her gün bir fayda uzmanlar tarafından açıklanmakta iken; beyine olan faydaları aşikar bilinen cevizin, bedene olan faydaları da açıklandı

Dr. Ömer Coşkun, yaptığı açıklamada, son zamanlar da cevizin kendisi ve kabuğuyla alakalı haberlerin gündeme geldiğini belirterek, "Oldukça faydaları bulunan cevizin yağı da insan sağlığı için büyük önem taşıyor. Gelişme çağında olan çocuklar ve yetişkin her bireyin beyin sağlığını, hafızasını güçlü tutması için ceviz yağı tüketmesi gerekiyor" dedi.

Yapı olarak beyni andıran cevizin, beyin sağlığı için çok önemli olduğunu vurgulayan Coşkun, "Soğuk pres yöntemiyle elde edilen ceviz yağı, sahip olduğu Omega 9 doymamış yağ asitleri sayesinde damar sertliğini engeller ve dolaşımı hızlandırır. Her gün 2-3 adet ceviz tüketmek veya birkaç damla ceviz yağı tüketmek bile gözle görülür faydalar sağlayacaktır" diye konuştu.

B1, B2, B3 vitaminleri sayesinde ceviz ve yağını tüketiminde cildin pürüzsüz ve dinç kalacağını söyleyen Coşkun, "Beyin için faydalı olan ceviz yağı bedenen de sizi yenileyecektir ve yaşlanmaya bağlı belirtileri aza indirecektir" dedi.

Ceviz, cevizgiller (Juglandaceae) familyasından Juglans cinsinden tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaçtürlerinin ortak adı.

Kışın yaprağını döken ağaçlardır. Genç sürgünlerin özü bölmelidir. Tomurcuklar az sayıda pullarla örtülmüştür. Yaprakçıkların kenarları bazı türlerde ince dişli, bazılarda ise düzdür (tam kenarlı). Yaprakçık sayısı türlere göre (3) 5-23 arasında değişir.

Çiçekler bir evcikli dir. Erkek çiçekler bir önceki yılın sürgünlerinde yan durumlu, aşağıya sarkan kedicik halinde kurul oluşturur. Kurullar dallanmamıştır. Her bir erkek çiçeğin 1 brahte, 2 brahtecik ile 3-4 loplu bir çevre yaprağı (çanak) vardır. Etamin sayısı 7-105 dir.Dişi çiçekler ise yeni sürgünlerin ucunda terminal (tepede) durumlu dik duran 2-8 çiçekli fakir kurullar oluşturur. Dişi çiçeğin de 1brahte, 2 brahtecik, 4 loplu çevre yaprağı vardır. Bunlar ovaryumla kaynaşmıştır, yalnız uçları serbesttir. Ovaryum alt durumludur; etli kalın 2 stigması oldukça gelişmiştir.

Sonbaharda olgunlaşan büyük çekirdekli sulu meyvenin iç kısmı 2 bölmeye ayrılmıştır. Tohum 2 loplu, yağlı ve lezzetlidir.

Odununun özü koyu, dış kısmı açık renkli, ağır ve güzel cila kabul eden odunları vardır.

Kaynak: Diyarbakır Söz