Görüş Bildir

Çocuklarda diş teli tedavisi

Tel tedavisinin minimal düzeyde diş çapraşıklıklarından başlayarak, çene problemleri, çenelerin normalden önde ya da geride olmaları durumu gibi ciddi iskeletsel problemlere kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsadığını belirten Uzm. Dr. Hatice Kübra Kavaz, yalnızca dişlerin hareketiyle düzelecek problemlerde ideal tedavi yaşının tüm daimi diş kavsinin tamamlandığı 11-12 yaşları olduğunu, çene problemlerinde ise erken müdahaleninçok önemli olduğunun altını çizdi.

Çocuklarda diş teli tedavisi

Çapraşıklığın birden fazla nedeni olduğunu, en önemli sebeplerinden birinin de nasıl olsa yerine yenisi gelecek düşüncesi ilesüt dişlerini hafife almak olduğunu belirten Hospitadent Diş Hastanesi Ortodonti Uzm. Dr. Hatice Kübra Kavaz, “Aslında süt diş kavsi düşündüğümüzden çok daha önemli görevlere sahiptir. Süt dişlerinin en temel vazifesi altlarından gelecek daimi dişler için yer tutucu vazifesi yapmaları ve onların yerlerini korumalarıdır. Daimi dişlenme kronolojik bir sırayla gerçekleşir, süt diş dizisine yapılan normal dışı bir müdahale(diş çekimi sonucu yer tutucu yapılmaması, çürük neticesi oluşan madde kaybının onarılmaması) daimi dişlerde karşılaşılacak problemlerin en sık sebebidir. İskeletsel problemlerin bir kısmı genetiktir, bir kısmı alışkanlık gereği, solunum sıkıntısı neticesinde veya ağrılı diş varlığı gibi durumlarda alışkanlık gereği çenelerin farklı konumlandırılması ve bu konumun tedavi edilmeyerek zamanla kalıcı hale gelmesi neticesinde oluşur” diye konuştu.

4 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR

4 yaşından sonra parmak emme, biberon kullanma gibi kötü alışkanlıkların terk edilmesi gerekmektedir. Parmak emme alışkanlığında emme eyleminin şiddetinden damak kubbesinin derinleştiğini, ön dişlerde fırlaklık meydana geldiğini, üst çenenin darlaştığını, alt çenenin geriye kaçtığını, ve bu alıkşanlıkların domino taşı misali tüm gelişim mekanizmasını bozduğunun altını çizen Dr. Kavaz “4 yaşından sonra parmak emme, biberon kullanma gibi kötü alışkanlıkların terk edilmesi gerekmektedir. Özellikle daimi ön dişlerin çıktığı 7-8 yaşlarında bu alışkanlık hala devam ediyorsa üst dişlerin alt dişleri örtmediği, açık kapanış dediğimiz problem oluşur. Ebeveynler çocuklarını sürekli gözlemlemeli ve bu durum görüldüğünde muhakkak uzman hekim yardımı alınmalıdır” diye konuştu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi