Depresyondan kurtulmak için balık yiyin!

Depresyonun yalnızca psikolojik sorunlardan kaynaklandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bilim adamlarının araştırmalarına göre yetersiz beslenme de depresyonu tetikleyebiliyor. Peki bundan nasıl korunursunuz. İşte cevabı;

Depresyondan kurtulmak için balık yiyin!

Fransız psikiyatrist Pinel, 200 yıl önce deliliğin insanın mide ve bağırsakları arasında başgösterdiğini söylemişti. Bilim insanları şizofren hastalarının genelde kötü beslenen kişiler olduğunu söylüyor. Uzun yıllar süren bilimsel araştırmalar, iyi beslenme ve diyetle zihinsel rahatsızlıkların doğru orantılı olduğunu gösteriyor.

1930’lu yıllarda yayımlanmış psikiyatri ders kitaplarında da şizofren hastalarının genelde kötü beslenen kişiler olduğu yazıyordu. Hekimler,çok önceden kötü beslenmenin zihinsel rahatsızlıkların oluşumuna katkıda bulunduğunu tespit etmişlerdi.

Çok eskiden beri yapılan bilimsel araştırmalar, iyi beslenme ve Diyetle zihinsel rahatsızlıkların güvenli tedavisinin, rahatsızlıkların belirtilerini hafifletmenin mümkün olduğu gösterdi.

Psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan tamamlayıcı ve alternatif tıp hakkında araştırmalar yapan Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, ruh sağlığımıza iyi gelecek diyetler ve beslenme şekilleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Dünyada birçok ruh doktorunun, hastalarını psikotropik ilaçlar yerine, iyi beslenme yoluyla tedavi ettiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak’ın ruhsal diyet tavsiyeleri şöyle:

BALIK DEPRESYONA İYİ GELİR

“Besleyici gıdalar dikkat eksikliği, bipolar bozukluk, kaygı ve depresyonu etkin şekilde tedavi ediyor.

Araştırmalar, Omega-3 alımındaki artışın depresyon belirtilerini hafiflettiğini gösteriyor. Birkaç bilimsel araştırmanın sonuçlarına göre, günlük 1.000-2.000 miligram EPA formunda Omega-3 balık yağıalımı, depresyon belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı oluyor. Kişinin ruhhalindeki düzelmeler, genelde bu takviyeye başladıktan 3-12 hafta arasında meydana geliyor. Ayrıca, diyetlerinde yüksek miktarda balık tüketen kişilerin ruh halinde de benzer düzelmeler olduğu biliniyor.

Omega-3 yağları, somon gibi soğuk denizlerde yaşayan balıklarda bol miktarda bulunur. Bu yağlar, depresyon tedavisi gören bir kişide kullandığı Antidepresanın etkinliğini arttırırlar. Gebelikte antidepresan kullanımına bir alternatif olarak Omega-3 takviyeleri üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar devam ediyor.

Gezerek otlayan hayvanlardan elde edilmiş diğer yağlardan oluşan geleneksel beslenme şekillerinde omega-3/omega-6 yağları ideal oranda bulunur.

Sarı kantaron, hafif ve orta şiddette depresyon belirtilerigözlemlenen kişilerin tedavisinde etkili olan bir bitki, fakat ciddi depresyonvakalarında çok fazla işe yaramıyor. Sarı kantaron, bazı antidepresan ya dadiğer ilaçlarla beraber alındığında bazı sıkıntılara yol açabilir, bu nedenlekullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

ŞİZOFRENİYE B3 VİTAMİNİ

Diğer adı ‘niyasin’ olan B3 vitamini, dünyada şizofreni teşhisi konulmuş binlerce hastaya şifa kaynağı oldu. Yenilikçi doktor AbramHoffer (1917-2009), binlerce hastasının tedavisinde yüksek dozlarda B3 vitaminikullanarak, onları güvenli bir şekilde sağlıklarına kavuşturdu. Hoffer, bu vitamini kullanarak uyguladığı tedavide yüzde 90 oranında başarı elde ettiğini bildirmişti.

Besin değeri yüksek diyetler ve beraberinde alınan aminoasitler ve vitaminler zihinsel rahatsızlıkların tedavisinde son derece etkili.”

Dünyada birçok psikiyatrist, hastalarını psikotropik ilaçlar yerine, iyi beslenme yoluyla tedavi ediyor. Kişideki rahatsızlık belirtilerine ve kan değerlerine göre, beslenme değişiklikleriyle beraber kişiye özel vitaminler ve amino asitler yazıyorlar.

Kaynak: AJANSLAR